meme emzirme
Bilgi Havuzu, Son Yazılar

Anne Sütü İçin 41 Neden

Paylaş; başkaları da faydalansın!

meme emzirmeGünümüzde bir çok kadın, bebeğini biberonla mama ile, inek sütü ile beslemeyi, bebeğinin bu besleme neticesinde tombalak bir şekilde görünmesini marifet sayıyor. Yeni yetme anne, modernliğin, gelişmişliğin, ekonomik gücün göstergesiymiş gibi hatalı bir düşünce içerisine girerek, kendinde mevcut yaradılış mucizesini göz ardı ediyor ve hem kendi için hem de bebeği için gelecekte önüne geçilmez marazlara sebep olabiliyor. Oysa; bu mucizenin hem anneye hem de bebeğe öyle kazandırımları var ki!

Bebeğinizi Anne Sütüyle Beslemeniz İçin 41 Neden

1. A.B.D., Avrupa Topluluğu ve Türkiye Pediatri Çevreleri Anne Sütünü Öneriyor.

Erken doğan (prematüre) bebekler ve hasta yeni doğan bebekler de dâhil olmak üzere tüm bebeklerin beslenmesinde anne sütü tercih edilmelidir. Emzirmenin, ilk 9 ay boyunca ve bundan sonra anne ve bebek karşılıklı olarak istediği sürece sürdürülmesi tavsiye edilmektedir.

2. Emzirme, anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirmektedir.

Emzirme, anne vücudundaki oksitoksin (oxytocin) hormonunun açığa çıkmasını kolaylaştırmaktadır. Uterus (rahim) kasılmalarını artırarak doğum sonrası kanamaları azaltıcı, enfeksiyonu engelleyici ve süt vermeyi canlandırıcı etkisinin yanı sıra, oksitoksinin annelik davranışlarının gelişimini ve ayrıca anne ve çocuk arasındaki bağı güçlendirdiği artık kesin olarak kanıtlanmıştır.

Emzirme annenin kendine güvenini de artırmaktadır. Bir anne için 6 aylık besili bir bebeğe bakarak, bu mutlu küçük yaratığın aldığı tek besinin kendisinin vücudunuzdan temin edildiğini bilmekten daha muhteşem bir şey yoktur.

Ayrıca emzirme, bebeğin duygusal ihtiyaçlarını da karşılamaktadır. Tüm bebeklerin kucakta tutulmaya ihtiyacı vardır. Herhangi yaştaki bir bebek için, emzirilirken kucakta sıkıca tutulmak ve kucaklanmaktan daha rahatlatıcı bir duygu yoktur.

Bebeklerini biberonla besleyen bazı ebeveynler, biberonu verirken bebeklerini okşamanın öneminin bilincindeyken, bazıları değildir. İyi niyetli olan ebeveynlerde bile, her zaman, şeytana uyup biberonu çocuğun yanına bırakma ya da, bebek biraz daha büyüdüğünde, kendi biberonunu kendisinin tutmasına izin verip yalnız oturmasını sağlama olasılığı vardır. Bu, bebeği manevi olarak tatmin etmediği gibi fiziksel olarak da tehlikeli olabilmektedir. Çünkü bebek tıkanıp boğulabilir. Ayrıca uzun süre devam ettiği takdirde diş çürümesine de yol açabilir.

3. Anne sütü bebekler için en iyi besindir.

Anne sütü, bebeklerin beslenmesinde eşsiz biçimde üstündür ve insana özeldir. Anne sütünün yerine kullanılan tüm besleme seçenekleri belirgin şekilde farklıdır.

Anne sütü hazır mamalara göre daha kolay sindirilmektedir. Bebekler, anne sütünü diğer hayvanların sütüne göre daha kolay sindirirler. Bunun sebebi muhtemelen, anne sütünün bu işlemi kolaylaştıran bir enzim içermesidir. Anne sütü, bebeğin midesinde (çoğu hazır mamaların esası olan) inek sütüne göre daha yumuşak süt pıhtıları oluşturur ve vücut sisteminde daha çabuk hazmedilir. Anne sütü inek sütüne göre daha az protein içermesine rağmen, anne sütündeki proteinin tamamı bebek tarafından kullanılmaktadır. Buna karşılık inek sütündeki proteinin yaklaşık yarısı bebeğin vücudundan atık olarak dışarı çıkmaktadır. Benzer şekilde demir ve çinko da emzirilen bebekler tarafından daha iyi emilmektedir.

Anne sütü sentetik büyüme hormonu içermemektedir. Örneğin ithal mamaların kaynağı olan A.B.D. ve Avrupa’daki ineklerin çoğu artık rutin olarak, süt üretimlerini yapay olarak artırmak için, sentetik büyüme hormonları ile desteklenmektedir. Bu hormonlar oralarda üretilen hazır mamalara da geçmektedir.

Anne sütüyle beslenen bir bebek için hangi markanın daha iyi olduğu hakkında endişelenmeye gerek yoktur. Her sunî anne sütü formülü rakiplerinden farklıdır, fakat hiçbiri gerçeğinin özelliklerine yaklaşamamaktadır. Hazır mama kullanan anneler için, pek çok çeşit arasından hangi markanın en iyisi olduğunu bulmaya çalışmak çok stresli bir iştir. Hangi formül kullanılırsa kullanılsın, hazır bebek mamalarının anne sütünün yerini alamayacağı aşikârdır. Anne sütü, hazır mama formüllerinin aynısını yapamayacağı, eşsiz yapılara sahip yaşayan hücreler, hormonlar, aktif enzimler, bağışıklık sistemini güçlendiren bileşenler (imünoglobülin) içermektedir.

Anne sütünde kirli su ilave etmek gibi bir kaygıya gerek yoktur. Bazı sular kurşun ve alüminyum gibi tehlikeli elementler içerebilmektedir. Su hazır mamaya ilave edilmeden önce arınık amacıyla kaynatılıyorsa, bu kirletici maddeler daha da yoğunlaşabilmektedir.

Emzirme, hazır mama ile beslemekten daha kolaydır. Anne sütü her zaman hazırdır ve hazır mamadan daha güzel bir ambalajla sunulur. Esasen bu konuda daha fazla söze bile gerek yoktur. Periyodun ilk başlangıcından sonra, emzirme çok kolaydır. Tek yapmanız gereken, gömleğinizi kaldırmak ve bebeğin kavramasını sağlamaktır. Hazır mama, biberonlar ve diğer malzemeler için alışveriş yapmaya gerek yoktur. Hazır mamayı karıştırmaya, ısıtmaya, soğutmaya ve temizlemeye gerek yoktur. Eğer bebeğinizle birlikte uyuyorsanız ya da bebeğinizin yatağı sizinkinin yanında ise, hazır mama kullanımının gerektirdiği tüm sıkıcı gece işlemlerini unutabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, biraz dönmek ve bebeğin kavramasını sağlamak, sonra da tekrar uykuya dönmektir.

Ayrıca anne sütünün tadı hazır mamadan daha güzeldir. Anne sütü belirgin şekilde tatlı ve hafiftir. Hazır mamalar ise hamurumsu ve tatsızdır. Siz hangisini yemeyi tercih ederdiniz?

Üstelik anne sütü bedavadır. Annenin alması gereken ilave kalorilerin maliyeti önemsizdir ve emzirme giysileri isteğe bağlıdır. Hangi yönden ele alırsanız alın, hazır mama ile beslemeyi tercih ettiğiniz takdirde çok daha fazla para harcamanız gerekecektir.

4. Emzirmemek annenin göğüs kanseri olma riskini artırmaktadır.

Hiç emzirmemiş ya da 3 aydan daha az bir süre bebeğini emzirmiş tüm kadınlar 4 ila 12 ay boyunca emzirmeye devam etseler, mevcut oranlardan yola çıkarak, doğum yapmış olan menopoz öncesi kadınlar arasındaki göğüs kanseri oranının yüzde 11 düşeceği tespitler arasındadır. Çocuğu olan tüm kadınlar 24 ay ya da daha uzun süre süt verirlerse, o zaman göğüs kanserine yakalanma oranı yaklaşık yüzde 25’e düşmektedir. Bu azalma oranı, erken yaşta emziren kadınlar arasında daha da yüksek olmaktadır.

Hazır mama ile beslenmek kız çocuklarının ileride göğüs kanserine yakalanma riskini de artırmaktadır. Bebekliklerinde hazır mama ile beslenen kadınların, yetişkinler olarak göğüs kanserine yakalanma oranları daha yüksektir. Hem menopoz öncesi hem de sonrası göğüs kanseri söz konusu olduğunda, kısa bir süreliğine de olsa bebekliklerinde emzirilmiş olan kadınların göğüs kanserine yakalanma oranları, bebekken biberonla beslenen kadınlara göre yüzde 25 daha azdır.

5. Hazır mama ile beslenmek beraberinde düşük IQ da getirmektedir.

Bu ifadeyi destekleyen son çalışma Yeni Zelanda’da yapılmıştır. 1,000’den fazla çocuk üzerinde yapılan 18 yıllık bu çalışmada, bebekliğinde emzirilenlerin, hazır mama ile beslenenlere göre hem daha zeki oldukları hem de daha iyi akademik başarılar elde ettikleri ortaya çıkarılmıştır.

Anne sütü aynı zamanda daha iyi kavrama gelişmesi de sağlamaktadır. 771 düşük ağırlıkla doğan bebekte, anne sütü ile beslenen bebekler, emzirilmeyen bebeklere kıyasla Bayley zihinsel gelişme indeksinde ortalamada 8 puan avantaj elde etmişlerdir.

Anne sütü daha iyi konuşma gelişiminin de kaynağıdır. Dil tutukluğu sorunları genelde biberonla beslenen bebeklerde görülmektedir. Çünkü yapay emzikten gelen sütün akışını yavaşlatmaya çalışırlar. Bu, ağızdan nefes alma, dudakları ısırma, dişeti hastalığı ve genel olarak çekici olmayan bir görüntünün yanı sıra konuşma problemlerine de yol açabilmektedir.

Emzirme, el ve göz koordinasyonunu da iyileştirmektedir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde daha iyi bir sosyal gelişme de sağlanmaktadır. Emzirilen bebeklerin psikomotor ve sosyal gelişimi, biberonla beslenenlerden belirgin şekilde farklıdır ve 12 aylıkken psikomotor ve sosyal yeteneklerde önemli avantajlar sağlamaktadır.

6. Anne sütü bebeğin sindirim sistemi için de bir koruyucudur.

Bebekler, bağırsaklarında mekonyum adı verilen yapışkan, katran benzeri bir madde ile doğarlar. Kolostrum ya da erken süt, bu maddenin bebeğin vücudundan atılmasına yardımcı olmak için eşsiz şekilde yaratılmıştır.

Anne sütü aynı zamanda bir bağırsak yatıştırıcısıdır. Bunun yanında inek sütü bağırsakları tahriş etmektedir.

Emzirilen bebeklerin kalın bağırsaklarında sebebi bilinmeyen minimal yaralarla karakterize, süreğen bir durum geçirme ihtimalleri daha düşüktür. Emzirilen bebeklerin hücre ölümleri ile ilgili (nekroz) ince ve kalın bağırsak iltihabı geçirme ihtimalleri de çok düşüktür. Emzirme ayrıca bir bağırsak hastalığı olan Crohn hastalığına karşı koruma da sağlamaktadır.

7. Anne sütü, hastalıklara karşı bağışıklıklar içermekte ve bebeğin bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olmaktadır.

Hazır mamalar hastalıklara karşı bağışıklık sağlamadığı gibi, bebeğin bağışıklık sisteminin gelişmesine bir katkı sağlayamaz.

Anne sütünün enfeksiyon önleyici özellikleri, bebekleri hastalıklara karşı korumaya yardımcı olmaktadır. Örneğin emzirmek, bebeği ishal enfeksiyonlarına karşı korumaktadır. Emzirme, ebeveynler için aynı zamanda daha az hastalık dolu günler demektir. Emzirilen bebekler, hazır mama ile beslenen emsallerine göre istatistiksel olarak daha sağlıklı olduklarından, emzirilen bebeklerin ebeveynleri hasta çocuklarla ilgilenmek için daha az zaman harcarlar.

8. Emzirmek, doğumdan sonra annenin uterusunun küçülmesine de yardımcı olmaktadır.

Bebeğinizi emzirmek, formunuzu daha çabuk geri kazanmanıza da yardımcı olacaktır. Çünkü süt verme işlemi, (hamilelik esnasında normal ebadının yaklaşık 20 katı büyüyen) uterusun hamilelikten önceki ebadına daha çabuk geri dönmesini sağlamaktadır.

Emzirmeyen bir annenin uterusu, hiçbir zaman hamilelik önceki boyutuna geri dönmeyecektir. Daima hafifçe genişlemiş olarak kalacaktır.

Emzirmek, doğum sonrası kanamayı önlemeye de yardımcı olmaktadır. Oksitoksin, plasentayı (uterus duvarından çocuğu beslemeye yarayan kanı alan parça) dışarı atarken uterusun hamilelik öncesi büyüklüğüne geri dönmesine yardımcı olan kasılmaları canlandırmaktadır. Emzirme de anne vücudunun oksitoksini açığa çıkarmasını sağlamaktadır. Bu kasılmalar ayrıca, önceden bebeği besleyen anne kan damarlarını kapatarak aşırı kanamayı da önlemektedir. Emzirmemeyi tercih eden kadınlara, kanama olmamasını sağlamak için suni oksitoksin verilmesi gerekebilir.

9. Emzirmek, bebek doğduktan sonra annenin kilo vermesine yardımcı olmaktadır. 

Emzirmek, günde fazladan ortalama 500 kalori gerektirmektedir. Bebeğini tamamen ya da kısmen emzirmek suretiyle besleyen annelerin kalça çevreleri, sadece hazır mama ile besleyen annelere kıyasla daha fazla küçülme sağlanmaktadır. Emziren anneler genellikle doğumdan sonraki 1 ay içinde, hamilelik öncesi kilolarının çok fazla üzerinde değildirler.

10. Erken süt, erken doğan bebekler için özel olarak yaratılmıştır.

Erken doğum yapan kadınlar tarafından üretilen süt, normal süre sonunda doğum yapanların ürettiklerinden farklıdır. Özellikle doğumdan sonraki ilk ay zarfında, erken süt, kolostrumunkine benzer bir bileşim hazırlamaktadır.

11. Hazır mama ile besleme, bebeğin (gençlerde görülen, ensüline bağımlı) I. tip diyabete yakalanma riskini artırır.

Finlandiya’da yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre, erken yaşta süt ürünlerinin verilmesi ve çocuklukta yüksek oranda süt tüketimi, çocukların sistemlerindeki inek sütü antikoru seviyesini artırmaktadır. Bu faktör, ensüline bağımlı diyabetin yüksek riski ile bağımsız olarak ilgilidir.

Emzirmek, aynı zamanda emziren annelerin ensülin gereksinimini de azaltmaktadır. Doğum sonrası ensülin dozundaki azalma, bebeklerini biberon ile besleyenlere kıyasla, emziren kadınlarda önemli ölçüde daha fazladır.

12. Emzirmek, uterus’un içini örten tabaka (endometrium) iltihabının ilerlemesini durdurmaktadır.

Emzirmemek, annenin endometrium kanseri olma riskini önemli ölçüde artırdığı gibi, annenin yumurtalık kanseri olma riskini de yükseltmektedir.

13. Hazır mama ile beslemek, bebeğin alerji olma ihtimalini artırdığı gibi, bebeğin orta kulak iltihabı olma riskini de artırmaktadır.

Orta kulak iltihabı, hazır mama ile beslenen çocuklarda üç ya da dört kat daha fazla görülmektedir. Ayrıca hazır mama ile beslenmenin, ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini artırabileceği de belirtilmektedir.

14. Anne sütü bebeğin astım olma riskini azaltmaktadır.

Emzirilen bebeklerin, büyüdüklerinde (6 yaş veya üzeri) tekrarlayan nefes darlığı çekme riskleri daha düşüktür. Emzirmek bebeği solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korumaktadır.

15. Emzirme bebeği bakterilerin sebep olduğu menenjite karşı korumaktadır. 

16. Hazır mama ile beslenen bebeklerin belirli çocukluk lenfomları geçirme riski daha yüksektir. 

17. Emzirme çocuklarda görülen rumatoid artrit (etiyolojisi bilinmeyen ve özellikle, çevresel küçük eklemlerde artrit ile kendisini gösteren bir hastalık) ihtimalini azaltmaktadır.

North Carolina Üniversitesi ve Duke Üniversitesi araştırmacılarından elde edilen ön verilere göre, emzirilen çocukların, çocuklarda görülen rumatoid artrit geçirme ihtimali yüzde 40 civarındadır.

18. Emzirmek, çocuğun Hodgkins hastalığına yakalanma ihtimalini azaltmaktadır. 

19. Emzirmek, bebeği görme bozukluklarına karşı korumaktadır.

Bangladeş’te yapılan bir çalışmaya göre, emzirmek, hem kırsal hem de kentsel alanlarda okul öncesi çağı çocuklar arasında gece körlüğü için koruyucu bir unsurdur. Anne sütü genelde, tek kaynak değilse de, bir çocuğun ömrünün ilk 24 ayında (ya da emzirme süresi zarfında) A vitamininin esas kaynağıdır.

Anne sütü, göz enfeksiyonları ile mücadele etmek için de iyidir. Çünkü anne sütü doğal antibiyotik özellikler içermektedir.

20. Emzirme, ilerideki yaşamda annenin osteoporoz (kemik erimesi) geçirme ihtimalini azaltmaktadır.

Osteoporoz geçiren bir kadının bebeğini emzirmemiş olma ihtimali, bir kontrol kadınına göre dört kat daha fazladır.

MRC Londra Çocukluk Beslenme Araştırma Merkezinden Dr. Alan Lucas, bebekliklerinde anne sütü yerine hazır mama ile beslenen 8 yaşındaki çocukların, anne sütü ile beslenenlere göre daha az kemik madenleştirmesi geçirdiklerini ortaya çıkarmıştır.

21. Hazır mama ile beslenen bebeklerin ilerideki yaşamlarında obezite (aşırı şişmanlık) riskleri daha fazladır.

22. Emzirilen bebeklerin, beslenme esnasında kalp ve akciğer rahatsızlıkları yaşama ihtimalleri daha düşüktür.

Biberonla beslenen bebeklerin, tekerrür eden, yutmadan dolayı kronik solunum yolu tıkanması ve tıkanmış solunum yolu teneffüsleri de dahil olmak üzere, kalp ve akciğer rahatsızlıkları geçirme riskleri yüksektir.

Bebekler, biberonla beslenirken yüzde 90’dan daha az oksijen doyumu elde edebilirler. Bir çalışmadaki 50 sağlıklı bebekten dokuzunun kalbinin dakikadaki vuruş sayısı biberonla beslenme esnasında azalmıştır. Bu durumlardan altısının öncesinde solunum belirli bir zaman içerisinde durmuştur, üçünde yavaş solunum (akciğerlerdeki oksijen akımında göze çarpan azalma) meydana gelmiştir ve birinde santral apne (solunum çabası olmaması durumu) meydana gelmiştir.

23. Anne sütü, hemofilus b. virüsüne karşı koruma sağlamaktadır. 

24. Emzirilen bebeklerin, operasyon öncesi ve sonrasında daha kısa bir süre için aç kalmaları gerekir.

Emzirme, tercih edilen bir operasyon geçiren sağlıklı çocuklarda, hastaneye varış zamanından üç saat öncesine kadar sürdürülebilir.

25. Anne sütü, yaralar için de iyi bir doğal antibiyotik ve doğal bir ağrı gidericidir. 

Anne sütü, ağrıyı dindiren kimyasallar (endorfin) içermektedir. Bundan ayrı olarak, bir bebeğin kucakta sıkıca tutulmaktan ve emzirilmekten duyduğu rahatlık dikkate değerdir. Pek çok ezik ya da sıyrık yalnız birkaç dakikalık emzirme ile neredeyse anında sakinleştirilmiştir. Emzirme, aşıların etkililiğini artırmaktadır. Emzirilen bebekler, hazır mama ile beslenenlere kıyasla, ağız yoluyla ve damar yoluyla yapılan aşılara daha iyi serum ve salgı yanıtı verirler. Bebeğinizi aşılatmak istiyorsanız, aşıyı yaptırdıktan hemen sonra emzirmek iyi bir fikirdir. Bu, aşının etkililiğini artırmanın yanı sıra acıyı da dindirir.

26. Emzirme doğal bir gebelik önleyicidir.

Bu durum, ancak, bebeğinizi yalnızca emziriyorsanız, bebeğiniz 6 aylıktan küçükse ve doğumu takiben âdet periyodunuza geri dönmediyseniz geçerlidir. Fakat gerçekten tekrar hamile kalmak istemiyorsanız, âdet periyodunuz normal düzenine girmemişse bile, yedek bir doğum kontrol yöntemi kullanın. İlk ovülasyonunuzun ne zaman olacağını bilme şansınız olmayacaktır ve bunu fark ettiğinizde, hamile olabilirsiniz! Yine de, genel olarak, emzirme en iyi şekilde çocuk büyütmeye katkıda bulunmaktadır. Gece emzirme, daha uzun süreli âdet görmemeye sebep olur.

27. Anne sütünün yağ, karbonhidrat ve protein oranları her zaman doğrudur.

Hazır mama şirketleri, en iyi bileşimi bulmak için bu oranları sürekli olarak ayarlamaktadırlar. Gerçek şudur ki, anne sütünün bileşimi, çocuğunun ihtiyaçlarına bağlı olarak beslenmeden beslenmeye değişir.

Anne sütü her zaman doğru sıcaklıktadır. Sunî sütlerin doğru ısıtılmamasından dolayı, bebeklerin ağzında şiddetli yanıklar oluşmaktadır. Düzgün yapıldığında dahi, gereksiz gürültü yapan bir bebek için biberonu ılıtmaya çalışmak hiçbir zaman eğlenceli değildir.

Soğukta saklamaya gerek yoktur. Anne sütü devamlı tazedir. Çünkü istendiği zaman yapılmaktadır. Anne sütü pompayla çekildiğinde bile buzdolabının dışında uzun süre kalabilmektedir.

Emziren bir anne için, kullandığı mamada en son bulunan bir içeriğin olmamasından dolayı endişelenmesi diye bir durum yoktur. “Hazır mama” sentetik anne sütü için gerçekten bir formüldür. Son zamanlarda kabul edilen bir ifadede “…anne sütünün kesin kimyasal bileşiği halen bilinmediğinden” hiçbir gerçek formül anne sütünün kendisi gibi olamamaktadır.

28. Anne sütü hem bebek, hem de anne için doğal bir sakinleştiricidir.

Anne sütü, yorgun bebekler için “sakinleştirici damla” gibi işlev gören kimyasallar içermektedir. Bebek uykuya dalmasa bile, mutlaka sakinleşecek ve daha uysal olacaktır.

Emzirmek aynı zamanda anne için de doğal bir sakinleştiricidir. Emziren anneler, iş esnasında uyuyakalma konusunda sıkça şakalar yaparlar. Bir bebeği emzirmenin uyku getiren özellikleri dikkate değerdir. Aslında, yeni anneler, kaçınılmaz şekilde uykuya daldıklarında çocuğu düşürmeyecekleri bir şekilde tutarak emzirmeye dikkat etmelidirler. Yatakta emzirmek iyi bir çözümdür. Hatta işyerindeyken pompa ile süt çekmek, sakinleşmek ve stresli bir güne yeniden odaklanmak için harika bir yol olabilir.

29. Emzirilen bebekler genel olarak daha sağlıklıdır.

Emzirilen bebekler istatistiksel olarak daha sağlıklı olduklarından, doktora daha az görünürler. Emziren anneler, doktor ziyaretlerine daha az zaman ve para harcarlar. 1995’te, Kuzey Carolina’daki Kaiser-Permanente Sağlık Koruma Teşkilatı, hazır mama ile beslenen bebeklerin, emzirilen bebeklere kıyasla, ilave sağlık koruma giderlerinde yılda ortalama 1,400$’ın üzerinde daha fazla maliyete yol açtığını ortaya çıkarmıştır.

30. Anne sütü hasta bir bebek için mükemmel gıdadır.

Hazır mama ile beslenmiş bir bebek bir mide ve bağırsak rahatsızlığı geçirdiğinde, genelde sunî bir elektrolit solüsyona konulurlar. Çünkü hazır mama sindirmeleri için çok serttir. Bununla beraber, anne sütü kolay sindirilir ve bağırsakları yatıştırır. Dolayısıyla sunî ve pahalı elektrolit solüsyonlara gerek yoktur. Bir bebek bir solunum yolu hastalığı geçirirse, hazır mama daha da çok mukus (sümük) oluşmasına sebep olabilir. Bunun karşılığında, anne sütü çok kolay sindirilmesinin ve aşırı mukus oluşumuna sebep olmamasının yanı sıra, bu hastalıklara karşı antikorlar içermektedir.

31. Emzirme hem anne, hem de bebek için daha fazla uyku demektir.

Özellikle de anne bebekle birlikte uyuyorsa, fakat birlikte uyumuyorsa bile, hazırlaması ve ısıtması gereken şişeler yoktur. Gece ihtiyaçları çabuk bir şekilde karşılanan bir bebeğin hemen uykuya geri dönmesi, ağlayıp hava yutarken biberon beklemek zorunda olan bir bebeğe göre daha olasıdır.

32. Anne sütü hiçbir zaman suçlu bulunmamıştır.

Hazır mamanın, yaralanma ya da ölüme sebep olduktan sonra suçlu bulunduğu zamanlar olmuştur. Ayrıca taze anne sütü asla bakterilerle kirlenmez. Anne sütünün antibakteriyel özellikleri vardır.

Anne sütü genetik olarak kötü bir şeye yol açan materyaller içermemektedir. Pek çok tüketici, genetik olarak ne kadar kötü olan gıda tükettiklerinden tamamen habersizler. Çünkü birçok hükümet bu gıdaların bu şekilde etiketlenmesini şart koşmuyor.

33. Emzirme düzgün diş ve çene gelişimini kolaylaştırmaktadır.

Memeyi emmek, bebeğin diş ve çene gelişimi için iyidir. Emzirilen bebekler gıdayı almak için, biberondan içenlere oranla 60 kez daha fazla enerji sarf etmek zorundadırlar. Bebeğin çene kasları emzirme esnasında faal olarak çalıştığından, iyi biçimli çene ve sağlıklı diş büyümesini sağlamaktadır.

Emzirilen bebekler arasında, emzirme süresi uzadıkça, çiğneme sırasında dişlerin kapanmaması durumu da daha az görülmektedir. Emzirilen bebeklerde daha az kavite (boşluk) olmaktadır. Biberonla beslenen bebekler yüksek risk altındadır. Çünkü bebek yüksek karbonhidrat içeren hazır mama, süt, meyve suyu ya da diğer sıvılar içeren bir biberonla yatağa bırakıldığında ortaya tahrip edici bir diş durumu çıkmaktadır. Bu durum ciddi bir maliyeti olacak kapsamlı bir diş tamiri gerektirebilir.

34. Emzirilen bebeklerin ekzema olma ihtimali daha düşüktür.

Emzirmenin atopik hastalıklara karşı profilaktik olduğu ve etkisinin yetişkinliğin başlangıcına kadar sürdüğü sonucuna varılmıştır. Başka süt ilaveleri olmaksızın 1 aydan daha uzun süreyle emzirmek, 3 yaşında oluşan gıda alerjisine karşı ve ayrıca 17 yaşında oluşan solunum yolu alerjisine karşı önemli bir profilaksi (önlem) sağlamaktadır. İlk 3 yıl zarfında ekzemayı önlemek ve ergenlikteki önemli atopiyi önlemek için bebeğin en az altı ay boyunca emzirilmesi gerekmektedir.

Yapılan bir araştırmada emzirilen (%22) ve anneleri kısıtlı bir diyette olan (%48) bebeklerde ekzema daha az yaygın ve daha ılımlı olmuştur. Kazein (peynir özü) hidrolist, soya sütü ya da inek sütü ile beslenen bebeklerde, sırasıyla %21, %63 ve %70, atopik ekzema meydana gelmiştir.

35. Emzirilen bebeklerde daha az mide ve bağırsak geri akışı (çıkarmak) olmaktadır. 

Emzirilen bebeklerde mide ve yemek borusundan geri akış durumları, hazır mama ile beslenen bebeklere göre belirgin şekilde daha kısadır.

36. Emzirilen bebeklerde kasık fıtığı ihtimali çok düşüktür.

Kasık fıtığı, bazı organların karından kasığa geçtiği yerdeki boşluktaki bir kusurdur. Çünkü kanal boşluğu çok büyük olur ya da yırtılır. Fıtık, karındaki içeriklerin kasık bölgesine gitmesine yol açmaktadır.

Emzirme, kasık fıtığına karşı bir koruyucudur. Bilinmeyen nedenlerden dolayı, emzirilen bebeklerde bu fıtık önemli ölçüde daha az görülmektedir. Ayrıca anne sütü, doğum sonrası testis işlevinin olgunlaşmasını etkileyebilecek olan, gonadotropin salgılayan bir hormon içermektedir. Son zamanlarda yapılan bir vaka kontrol çalışması, emzirilen bebeklerde testisin yerine inmemesi hastalığında da önemli bir azalma kaydedildiğini göstermiştir.

37. Emzirilen bebeklerin idrar yolu enfeksiyonu geçirme riski düşüktür. 

38. Emzirme anneyi kansızlığa (demir eksikliği) karşı korumaktadır.

Bebeklerini sadece emzirerek besleyen pek çok anne, bir yıl ya da daha uzun bir süre boyunca âdet görmeye başlamadığından, demir depoları aylık kanamalarla tüketilmez.

39. Emzirilen bebeklerin ciltleri çok güzel olur.

Bu görüş resmi bir çalışmaya dayanmasa da genel olarak kabul görmektedir. Karar vermek için emzirilen bir bebeğin cildine bakıp ve görmek yeterlidir.

Ayrıca emzirilen bebekler harika kokarlar. Yine, bu da bilimsel bir çalışma sonucu değildir. İster annesi, ister babası olun, emzirilen bebeğinizin kokusunda neredeyse büyülü bir şey olduğunu hissedersiniz.

Anne sütüyle beslenen bebek bezleri daha güzeldir. Emzirilen bebeklerin bağırsak hareketlerinin kokusu hafiftir ve rahatsız etmez. Aynı husus, hazır mama ile beslenen bebekler için söylenemez. Emzirmeyi deneyip denememek konusunda kararsızsanız, hazır mama ile beslenen bebeklerin altını değiştirmeyi deneyin.

40. Göğüsler ve anne sütü bu iş için yaratılmıştır!

Anne sütü, beyin oluşturmak ve kademeli fiziksel büyümeyi geliştirmek için yaratılmıştır.

Unutmayın, inek sütü esas olarak yavru inekler için yaratılmıştır. Anne sütü, tamamen farklı oranlarda protein, yağ ve karbonhidrat içermektedir. İnek sütü, ancak bir ineğin ihtiyacı olduğu miktarda hızlı biçimde kilo alması, şaşırtıcı şekilde hızlı büyümesi ve bir ineğin ihtiyacı olduğu kadar beyin gücü geliştirmek üzere yaratılmıştır. İnek sütündeki hormonlar insanlar için değil, inekler için tasarlanmıştır. Bunu düşündüğünüzde insanların diğer türlerin sütlerini içebileceği gerçeği dahi biraz şaşırtıcıdır.

41. Menstural gereksinimlere (ped vb.) daha az para harcanmaktadır.

Emziren birçok anne, doğum yaptıktan 14 ay sonra ya da daha uzun bir süre boyunca tekrar âdet görmeye başlamaz. Bunu, ülkede her yıl doğum yapan anne sayısıyla çarpın, böylelikle ulusumuzun atık gömme alanları ve lağımlarına, ciddi miktarda sıhhi ürünün atılmadığını göreceksiniz. Anne sütü bebekler tarafından daha verimli şekilde emildiğinden, emzirilen bebekler daha az dışkı yaparlar. Dolayısıyla hazır mama ile beslenen bebeklere göre bezlerinin daha az değiştirilmesi gerekir.

Emzirmenin olduğu yerde ambalaj kağıdı yok, teneke kutu yok, tek kullanımlık şişe, vs. yoktur.

Taşınması gereken hazır mama şişesi yoktur. Sütü pompayla çekip sonrası için şişeye aktarmadığınız takdirde hiçbir zaman böyle bir sorununuz yoktur. Öyle olsa bile, ilgilenecek daha az şişe vardır.

Paylaş; başkaları da faydalansın!

One thought on “Anne Sütü İçin 41 Neden

  1. I just want to say I am just new to blogging and site-building and seriously savored you’re blog. Very likely I’m going to bookmark your blog . You actually have really good stories. Many thanks for sharing with us your blog site.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.