Anektodlarla Atatürk, Atatürk, Son Yazılar, Vatan için

Atatürk Ya Kabiliyetsiz Bir Milletin Başında Olsaydı?

Paylaş; başkaları da faydalansın!

AtatürkTarihsel geçmişinde ufku açık ve uygarlığa katkı yapmış olan Türk ulusu; Cumhuriyet öncesindeki üç yüz yıllık dönemde uygarlık yarışının gerisinde kalmıştır. Çalışkanlığı, özverisi ve hoşgörüsü ile hiç hak etmediği bir konuma gelmesinin temel nedeni; uygarlığa yönelik yeteneklerinin körelmesine neden olan çağ dışı geleneklerin, anlayışların, hurafelerin varlığı ve bunu çıkarlarının gereği olarak sürekli besleyen uygarlık düşmanı tutucu ve gericilerin faaliyetleridir. Halkın cehaletinden beslenen karanlık düşünce sahiplerinin ıslah edilmesi durumunda, Türk’ün bilim, teknoloji ve sanata ilişkin yeteneklerinin uygarlığa ışık tutacağını Cumhuriyet gençliği göstermiştir.

Türk’ün yüksek zekasına ve yeteneklerine en fazla inanan insanların başında şüphesiz ATATÜRK gelir. Her türlü olumsuzluğun Türk’ün üzerine geldiği işgal yıllarında ulusun önderliğini üstlenmede bir an bile tereddüt etmemiş olması bunun göstergesidir…Ona göre yapılması gereken en önemli iş, Türk’ün uygarlık yeteneklerini tekrar açığa çıkaracak İnkılapları bir an önce gerçekleştirmekti. Bunu başka uluslara da örnek oluşturan bir başarıyla gerçekleştirdi. İnkılaplarla birlikte düşünüşün ve düşüncenin önündeki engeller kalkmış ve her Türk yurttaşının akıl gücünün önü açılmıştır. Aşağıdaki anekdot ATATÜRK’ün bu konudaki düşüncelerini yansıtmaktadır:

1937 yılında bir Eylül akşamı, on arkadaş iki sandala binerek Florya’da geziyorlardı. Bir aralık deniz köşkünden bir sandalın kendilerine doğru geldiğini fark ettiler. Herkes gürültüyü kesmişti. ATA’mızın gür, aynı zamanda müşfik sesi duyuldu:

-Çocuklar, eğlentiniz çok hoşuma gitti. Aranızda bulunmayı arzu ettim.

Gençler bu ani ziyaretten son derece memnun ve heyecanlı, derhal ATA’nın bizzat kullandığı sandalı aralarına alırlar. Üç sandal mehtaba karşı yol alırken ATA:

-Aferin çocuklar, Türk gençleri hem çalışmasını, hem eğlenmesini bilmelidir. Memleket sizindir. Çalışın ve eğlenin, der.

Gençler hep bir ağızdan bütün millet gibi kendilerinin de minnettar oldukları bu güzel vatanın güzelliklerinden onun sayesinde yararlandıklarını tekrar tekrar söyleyince, ATATÜRK yine:

-Çocuklar, der, ben bu inkılabı sizin babanızla, dayınızla, ananızla velhasıl bütün vatandaşlarınızla yaptım. Bu sizin hakkınız. Ancak, görüyorum ki, bana karşı güveniniz çok kuvvetli. Size bir soru soracağım: Kabiliyetsiz bir milletin başında bulunsaydım, bu inkılabı yapabilir miydim?…

İçlerinden Sadi adında biri atılır:

-ATA’m, der, siz kabiliyetsiz bir milletin başına gelemezdiniz. Çünkü, kabiliyetsiz milletten böyle şef çıkmaz!…

ATA heyecanla ayağa kalkarak bu gencin elini sıkar ve:

-Bunu söylemenizi bekliyordum, der.

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.