Atatürk
Anektodlarla Atatürk, Atatürk, Son Yazılar, Vatan için

Mustafa Kemal’ in Soyadı Neden Atatürk Oldu

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Atatürkİsimler; bireylerin kimlikleri olmanın yanında onların hangi ulusa mensup olduğunu da yansıtan bir işleve sahiptirler. Bu nedenle ulusların geleceğe uzanan boyutunda çok önemlidirler. Geçmişte eserleriyle uygarlık tarihine büyük katkılar sağlamış birçok Türk bilim adamı, Arap ismi taşıdıklarından dünya onları Arap olarak tanımaktadır. Dolayısıyla onların uygarlığa yapmış oldukları katkıları başkaları sahiplenmiştir. Türk’ ü ise ilim irfan bilmezlikle suçlayıp “barbar” gibi haksız yakıştırmalarla tanımlamışlardır. Türk araştırmacılar bugün onların Türk olduklarını ispat etmekle meşguller. Bu tarihsel ve hayati yanılgıyı ve yanlışı düzeltme ihtiyacını hisseden Mustafa Kemal, işe kendi ismini değiştirip ATATÜRK adını alarak başlamıştır.

Aşağıdaki anekdot buna güzel bir örnektir:

Demin bir sözü yanlış söyledim, Gazi’yi, Büyük Millet Meclisi, kanunla “ATATÜRK” yaptı, dedim. Bu söz eksiktir. O, kendini “ATATÜRK” yaptı. Kanun, bu gerçeği kabul etti. O günlerde, soyadı kanunu çıkacaktı. Bir akşam yemeğinde,Gazi, “ATATÜRK” adını alacağım, dedi. İtiraz ettiler:

-Memleket, dünya, tarih “Gazi Mustafa Kemal”i tanıyor. Ona nasıl dokunulur.

ATATÜRK şöyle yanıtladı:

-En tanınmış Türkler, yabancı isimler taşıyorlar. İbni Sina gibi, Elbiruni gibi… Bu yabancı isimlerin karşısında, bunların Türk olduklarını kanıtlamamız gerekiyor ve kanıtlamak için de uğraşıp duruyoruz. Buna son vereceğim ve bu işe kendi adımla başlıyorum!

Ve Gazi Mustafa Kemal o gece ATATÜRK’ tü. Ertesi gün kanun bu değişikliği onayladı. Onun kanuna bu kadar nazı geçerdi.

– Mithat Cemal KUNTAY –

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.