Anektodlarla Atatürk, Atatürk, Son Yazılar, Vatan için

Atatürk’ ün Yargıç Kararına Saygısı

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Atatürk ve Yargı

“Suçu kanıtlanana kadar herkes suçsuzdur.” anlayışı hukuk devletinin temel ilkesidir. ATATÜRK’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti de demokratik-laik bir hukuk devletidir. Bu devlet anlayışına göre yasalar karşısında herkes eşittir ve kimseye ayrıcalık tanınamaz.

Cumhuriyeti kuran ve bu devletin ilk cumhurbaşkanı olan ATATÜRK, kendisine suikast girişiminde bulunma hazırlığında olduğu iddia edilen bir kişinin davasına bile hiçbir şekilde müdahale etmemiş, bağımsız yargıya güven duyarak Türkiye’de de hukuk devleti anlayışının yerleşmesine katkıda bulunmuştur. Aşağıdaki anekdot onun bu yöndeki yaklaşımını yansıtması açısından güzel bir örnektir:

Ölümünden iki yıl önce ATATÜRK’ün canına kıymak için düzenlenen bir suikast girişimi meydana çıkarılmıştı. Bu girişimde bulunmakla suçlanan kimse “Milli Mücadele’den beri ATA’nın yolunda çalışmış, sevgi ve güvenini kazanmış, birçok iyiliklerini de görmüş biri idi.

Haber yurtta şaşkınlık ve tiksinme yaratmıştı. Herkes bunu konuşuyor “Nasıl olur? Nasıl olur?” diyordu, bir türlü herhangi bir nedene bağlayamıyordu.

Sanık tutuldu, adalete teslim edildi. Fakat ATATÜRK olaydan haberi yokmuş gibi, bu konuda ne düşündüğünü açıklamak için ağzını açmadı, adalet son sözünü söyleyinceye dek sustu. ATATÜRK’ün bu suskunluğu çeşitli yorumlara uğramıştı; kimi “Bu üzüntülü olayı anmak istemiyor.” dedi, kimi de “Bunun doğru olduğuna inanmıyor.” diye düşündü.

Sanığa yükletilen suç yargı yerinde ispat edilemediği için adam aklandı.

İşte, yargıç kararını bu yolda verdikten sonradır ki ATATÜRK bu konuda ağzını ilk ve son kez olarak açtı ve yalnız şunu dedi:

-Suça yeltenilmiştir, ancak yargıç buna kanacak ölçüde kanıt bulmuş değildir.

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.