kurtarma operasyonu
Günlük, Politika, Son Yazılar

Türk Başkonsolos ve Beraberindekiler Nasıl Kurtarıldı?

Paylaş; başkaları da faydalansın!

kurtarma operasyonu

İşte tüm detayları ile kurtarma operasyonunu;

Olayı kısaca hatırlayalım Musul Türkiye Başkonsolosluğu IŞİD tarafından kuşatılıp, konsolos ve beraberindekilerden teslim olmaları istendi. Bunun üzerine Türkiye konsolosluğunu korumakla görevlendirilmiş olan özel harekat polisleri tam teçhizat donanıp, Musul’daki Türkiye toprağını, canları pahasına korumak için hazır tetik beklemeye geçtiler. Çıkmayacaklardı, birkaç çapulcu kim oluyordu ki onlara teslim olacaklardı. Bekleme başladı. Türk heyeti teslim olun çağrılarına kulak asmıyorlardı. Zaman verilmişti…

Ama daha feci çatışmalarda bulunmuş özel harekat polislerini bu tehditler sadece gıdıklayıp, gülmelerine sebep oluyordu.

Özel harekat polisleri zamanın bitmesini bekliyorlardı, saldırıya anında karşılık vereceklerdi. Bir Türk dünyaya bedeldi.

IŞİD denen örgütün verdiği süre bitmek üzereydi, özel harekat polisleri silahlarını son bir kez daha kontrol ettiler, silahlar tam doluydu ve emniyetleri açık duruma getirilmişti.

O anda Ankara’dan bir telefon geldi; telefondaki ses, “silah bırak ve teslim ol” diyordu. Bir kere daha tekrar etmesini istediler bu emri telefondaki kişiden. Telefondaki kişi yine aynı şeyi tekrarladı; “konsoloslukta can kaybı yaşanmaması için silah bırakın ve teslim olun”.

Kapılar açıldı; kadın, çocuk, erkek… hepsinin elleri havada IŞİD üyelerine teslim oldular.

Ve uzun süre Türkiye başkonsolosundan ve konsoloslukta görevli kişilerden haber alınamadı.

IŞİD’in ele geçirmeye çalıştığı bölgede yaşayan insanlara yönelik uyguladığı, gün geçtikçe de dozu artan insanlığa sığmayan muameleleri bütün dünya tarafından tepkiyle karşılanıyordu.

Özellikle ABD’li gazetecilerin boğazlarının kesilerek öldürülmesi bardağı taşıran son damla oldu.

ABD kararını verdi IŞİD öyle ya da böyle yok edilecekti.

Barack Obama; ABD büyük bir ülkedir ve kimsenin gücü ABD’ye yetmez diyordu.

IŞİD’i yok etmeye yönelik olarak çalışmalara başlandı. IŞİD’i bitirme yöntemleri aranıyordu. İngiltere, Fransa, Almanya, Irak Kürt yönetimi, PKK Amerika’nın yanında yer alacaklarını açıkladılar. Beşar ESAD bile ABD devlet başkanı Barack OBAMA’ya “birlikte hareket edelim de IŞİD’i bitirelim” dedi…

Hava operasyonunda varız diyen müttefik kuvvetler, karadan asker göndermek istemiyorlardı. Düşmanımın düşmanı benim dostumdur anlayışı içerisinde, bölgede ki PKK veya PYD mensuplarına her türlü silah desteği verelim; PKK IŞİD’e karşı savaşsın bile denildi!

Bu Türkiye’nin pekte sıcak baktığı bir seçenek değildi. Ama;

11 Eylül 2014 Türkiye Cumhuriyeti, IŞİD operasyonunda yer almayacağını açıkladı.

Türkiye Musul Başkonsolosu ve beraberindekilerinden hala haber yoktu.

12 Eylül 2014 ABD dış işleri bakanı John Forbes Kerry Türkiye Cumhuriyeti’ne ziyarette bulundu.

Pazarlık masasına oturuldu. John Kerry’e IŞİD’in elinde olan Musul Türk Başkonsolosunun ve beraberindekilerin sağ salim teslim edilmesinin önemli olduğu söylendi ve eğer bu gerçekleşir ise görüşmelerin devam edeceğinin aksi halde söyleyecek başka bir şeyin olmadığı belirtildi.

John Kerry ABD’nin Basra Körfezinde konuşlanmış bulunan USS Mesa Verde isimli savaş gemisi komutanı ile irtibata geçerek Musul Türk Başkonsolosunun ve beraberindekilerin yerlerinin tespit edilmesini emretti. Bölgede keşif uçuşu yapan insansız hava araçlarından, daha öncesinden tespit edilmiş olan IŞİD’e ait yerlerin güncel fotoğrafları alındı. Yerel bölgelerde bulunan ajanlar ile de temasa geçilerek Musul Türk Başkonsolosunun ve beraberindekilerin tutsak olarak tutuldukları yerin doğrulaması yapıldı.

Fotoğraflar John Kerry’e iletildi, John Kerry kendisine ulaştırılan fotoğrafları Türk yetkililer ile paylaştı. Artık Musul Türk Başkonsolosunun ve beraberindeki kişilerin yerleri biliniyordu.

John Kerry tek bir soru sordu;

Bizimle misiniz?

Değil misiniz?

Türk yetkililer tarafından; Musul Türk Başkonsolosu ve beraberindekiler sağ salim Türkiye’ye getirilir ise hem askeri hem de siyasi alanda her türlü desteğin verileceği sözü üzerine John Kerry Basra Körfezinde konuşlanmış bulunan USS Mesa Verde isimli savaş gemisindeki deniz piyadelerinin harekete geçerek Musul Türk Başkonsolosu ve beraberindeki her kesin sağ salim IŞİD’in elinden kurtarmasını emretti. Bu kurtarma operasyonunun IŞİD’i bitirmek için çok önemli olduğunu dile getirdi.

ABD Deniz Piyadeleri Suriye’nin Rakka kentinde düzenledikleri operasyonla Musul Türk Başkonsolosunu ve beraberindekileri IŞİD’in elinden tereyağından kıl çekermiş gibiymişçesine kolaylıkla kurtardı ve Tel Abyad’a getirdi.

20 Eylül 2014 Burada hazır bulunan MİT’ten görevlendirilmiş yetkililer, ABD deniz piyadeleri tarafından kurtarılan 3’ü kadın, 2’si çocuk 44 erkekten oluşan toplam 49 kişiyi teslim aldılar.

23 Eylül 2014 ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye’nin IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyona katılacağına yönelik söz verdiğini dile getirdi

23 Eylül 2014 Birleşmiş Milletler 69. Genel Kurulu için New York’ta temaslarda bulunan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Amerika önderliğindeki uluslararası koalisyona Türkiye’nin hem siyasi hem de askeri destek verebileceğini söyledi…

Operasyon böyle olmamıştır diye mi düşünüyorsunuz?

Bu yazı, olayların akışına bakarak tamamen benim değerlendirmelerimden oluşturulmuştur.

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.