compliance, itaat poster
Dram, Gerilim, Sinema Felsefesi, Son Yazılar, Suç, Uyarı

İtaat

Paylaş; başkaları da faydalansın!

itaat posterYorum: Birisi sizi telefonunuzdan arıyor ve diyor ki; ben emniyetten arıyorum, bilmem ne ünvanlı kimim, teröristlerin ve/veya bilmem şu işi yapan organize suç şebekesinin teknik takibini yaparken sizin telefon numaranızın bu işe bulaştığını tespit ettik ama biz senin suçsuz olduğunu biliyoruz ama para göndermen lazım diyorlar.

Savcı ile falan konuşup sizi aklayacaklar sözde.

 Ama o kadar parayı ben nereden toparlayacağım dediğinizde de, biz seni soruşturmadan kurtarmaya çalışıyoruz sen ne diyorsun diye küstahça tavırlara giriyorlar.

Arka planda da telsiz sesleri falan var sanki harbiden emniyette çalışıyormuş havası veriyorlar…

Git bul diyorlar, arkadaşın, dostun yok mu, git borç bul. Hem olayı bitirdikten sonra biz sana parayı iade edeceğiz…

Madem dolandırıcı olduğunu bilmediği insanlara istedikleri miktarı verecek kadar paran var ve temizsin bir soruşturma evrakı gelsin eline. Ondan sonra avukat tutarsın. Hayalet birisine ne diye para kaptırasın ki.

Telefonda sesli düşünmemeye çalışın; onlar bu işin o kadar kurdu olmuşlar ki sizin her kelimeniz onların eline bir koz daha geçirmektedir. Mesela size tuzak bir soru sorup, verdiğiniz cevaptan yola çıkarak daha sonra size karşı onu kullanabilirler.

Gündemde bu tür haberlerle sıkça karşılaşıyoruz. Bu tuzağa kimler kimler düşmedi ki!

E be arkadaşım. Niye istediklerini yapıyorsun be akıllım, niye o kadar safsın?

Geleyim hangi karakolda isen oraya, birlikte halledelim de, sizde yorulmayın!

Şunu derler değil mi? Soruşturmanın güvenliği açısından seninle iş birliği yaptığımız ortaya çıkmasın istiyoruz.

S.ktir git diyeceksin. Beni düşünüyormuş.

Telefonda size kimse iyilik yapmaz. Banka arar kredi veya kredi kartı vermeye çalışır, size faturası çıkaran şirket faturanızı hatırlatır, devlet devlete olan yükümlülüğünüz olduğu bilgisini verir… kısaca kimse sizi arayıp da ne kadar iyi bir vatandaşsın demez.

Kamu görevlisi, emniyet mensubu, savcı, hakim, müsteşarlıktan birisi… unvanı ne ve kendisi de her kim olursa olsun kendisini görevi neyi gerektiriyorsa onu yerine getirmeye davet edin.

Sizi aradıkları telefon numaraları büyük ihtimalle tek kere kullanıp, sizin ile işini bitirdikten sonra atacaktır ama eğer o kişilerin yakalanmasını da istiyorsanız; yakında ki bir arkadaşınıza sizi arayan telefon numarasını verin ve emniyet ile irtibata geçmesini söyleyiniz. Onu telefonda oyalayınız. Bu sırada emniyetteki yetkililer telefon operatörü ile irtibata geçerek dolandırıcının mevcut mahallinin yer tespiti yaptırabilirler.

Ve siz de dolandırıcıyı kendi kazdığı kuyuya düşürmüş olursunuz.

Gizli numaralardan gelen aramalara ise kesinlikle cevap vermeyin.

Ve bir not daha; kimin ile daha sonradan sizin başınızı ağrıtacağı şüphesinde olduğunuz bir iş yapıyorsanız bu işi kesinlikle yazılı olarak yapın. Öyle karşı taraftaki kişinin sözleri ile hareket etmeyin.

Ve tabii ki telefonu egosunu tatmin etmek için kullanan sapıkları da unutmayalım.

Benim Puanım: 10 / 10

IMDB Puanı: 6,4 / 10

Yapımı: 2012 – ABD

Tür: Dram, Gerilim, Suç

Süre: 120 Dak.

Yönetmen: Craig Zobel

Oyuncular: Dreama Walker, Pat Healy, Desmin Borges, James Mccaffrey, Matt Servitto

Senaryo: Craig Zobel

Yapımcı: Tyler Davidson, Lisa Muskat

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.