cep telefonu nasıl doğru şarj edilir
Bilgi Havuzu, Son Yazılar, Uyarı

Şarja Takılı Cep Telefonu Kullanmayın

Paylaş; başkaları da faydalansın!

cep telefonu nasıl doğru şarj edilir

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şükrü Özen diyor ki;

Cep telefonları ve diğer taşınabilir cihazlar, doğru şarj edilmemeleri halinde ölümle sonuçlanan kazalara neden olabilir.

Cep telefonu bataryaları güç kaynağı olarak kimyasal yapıya sahip bir elaman niteliğindedir, “Bataryaların temas noktalarında toz, sıvı, kirlenme gibi etkenlerin oluşması, patlama riskinin ana faktörleri arasında sayılabilir. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortamlar da patlamayı tetikleyen faktörlerdendir. Bu nedenle cep telefonlarını aşırı sıcak ve soğuktan uzak tutmak gerekmektedir.

Cep telefonları son yıllarda çok fazla fonksiyon içermesi dolayısıyla yoğun şekilde kullanılmaktadır, çok sık kullanılan cihazın bataryası da çabuk tükenmektedir.

– Şarj edilirken dikkat edilmesi gerekenler

Cihazları şarj ederken bazı konulara dikkat edilmesi gerekmektedir.

“Akşam şarja konulup Sabah alma gibi yanlışlıklar yapılıyor. Her telefonda pil şarj olduğu zaman enerjiyi otomatik kesen sistemler bulunmaması nedeniyle telefon, sürekli enerji altında kalabilir. Bu da telefonun teknolojisine ve şarj aletinin özelliklerine bağlı olarak kaçak akımlarla hem telefona zarar verebilir hem pilinin ömrünü etkiler hem de patlamasına yol açabilir”

Telefonla şarjda iken konuşmak büyük bir yanlışlıktır.

“Özellikle anlık kaçak olması durumunda çarpılma gerçekleşebilmektedir. Dolayısıyla yeni olsun, eski olsun cep telefonlarında şarj edilirken aşırı ısınma hissediliyorsa veya telefonun bataryasında şekil bozukluğu gözleniyorsa mutlaka orijinaliyle değiştirilmesi gerekir. Çünkü her an patlayabilir. Patlama durumunda yaralanma ve doku yanıkları oluşabilmektedir. Yan sanayi ürünleri daha ucuz olabiliyor ancak bunlar orijinal pil veya şarj aletleriyle aynı standart özellikleri sağlayamayabilir. Dolayısıyla ürünün orijinal olmasına dikkat edilmeli.”

İlk kez piyasa sürülen cihazlarda da patlama olabildiğini, bunun standart eksikliği, imalat hatası gibi nedenlerden kaynaklanabilmektedir.

Cep telefonu patlamalarında yaralanma, kimyasal bir reaksiyon sonucu olması nedeniyle genellikle doku yaralanmaları şeklindedir.

“Ama cihazda elektrik kaçağı olması durumunda ciddi bir sorun yaşanabilir. İnsan kalbi 30 miliamperlik akıma kadar dayanabilir. Eğer akım 100 miliampere kadar çıkarsa bu durumda çarpılma gerçekleşir. 100’ün üzerindeyse de ölümle sonuçlanabilir. Bu durum özellikle şarja takılı iken konuşma durumunda ortaya çıkabilir.”

– Diğer taşınabilir cihazlarda da risk aynı

Bu tür risklerin sadece cep telefonlarıyla sınırlı değildir. Özellikle tablet başta olmak üzere çocukların yoğun zaman geçirdikleri oyun cihazlarında da aynı tehlike söz konusudur.

Islak elle cep telefonuyla konuşmak da tehlikeli olabilir. “Islak ya da aşırı nemli el ile cep telefonlarının kullanılması, özellikle de şarjdayken tutulmuş ise çarpılma riskini artırır. Aynı şekilde çok terli iken telefona tutmak, özellikle şarja takılı ise çarpılma riskini artıran etkenlerdendir”

Ömrü bitmiş bataryayı kısa aralıklarla şarja takarak kullanmak da patlama riskini artırmaktadır.

Paylaş; başkaları da faydalansın!

One thought on “Şarja Takılı Cep Telefonu Kullanmayın

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.