Bilgi Havuzu, Son Yazılar, Uyarı

Telefonunuz Çalınınca Yapmanız Gerekenler

Paylaş; başkaları da faydalansın!

telefon hırsızlığı

BU NUMARAYI HEMEN ARAYIN

Diyelim ki kendi rızanız dışında cep telefonunuzu kaybettiniz veya çaldırdınız bu durumda cep telefonunuzu iletişime kapattırmanız gerekiyor. Bumun için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde kurulmuş 7 gün 24 saat hizmet veren 0312 294 94 94 numaralı telefondan Bilgi ve İhbar Merkezini aramalısınız.

Merkezi aradığınızda sizden IMEI numaranızı (IMEI numaranızı kolay ulaşabileceğiniz bir yere kaydedin – bu cep telefonunuzun hafızası olmasın), kimlik bilgilerinizi ve telefonunuzu en son kullandığınız zamanı isteyecekler. Verdiğiniz bilgilerin doğrulanması durumunda telefonunuz kara listeye alınıyor. Böylece iletişime kapattırılan cihazın bir başkasına ait SİM kart takılarak kullanılması engelleniyor.

Bilgi ve İhbar Merkezine ihbar edilen telefonlara kapatılma öncesinde cihazın çalıntı olduğu ve cihazın en yakın kolluk kuvvetine teslim edilmesi yönünde yasal uyarı SMS’i gönderiliyor.

GSM OPERATÖRÜNÜZÜ ARAYIN

Cihazın üzerindeki kendi SİM kartınızın kullanılmasını engellemek için GSM operatörünüzü arayarak hattınızı kapattırın.

YARGIYA BAŞVURUN

Hırsızlık, gasp ve kapkaç gibi durumlar söz konusu olduğunda savcılıklara ya da ikametgahınızın veya olayın gerçekleştiği ilçe emniyet müdürlüğüne başvurularak şikayetçi olun. Faillerin yaptıkları yanlarına kar kalmasın.

TELEFON BULUNUNCA YAPMANIZ GEREKENLER

Cihaz tekrar size iletildi veya buldunuz ise; bu durumda telefonunuzu hangi yolla kapattırdıysanız aynı yolla tekrar iletişime açtırmanız gerekiyor. Yani telefon ile ihbarda bulunduysanız yine Bilgi İhbar Merkezinin aramanız, savcılık talimatı ile ihbarda bulunduysanız cihaz bulununca yine savcılığa başvurmanız gerekiyor.

2014 YILINDA 35 BİN KAYIP İHBARI

BTK’nın Bilgi ve İhbar Merkezi’nen 2014 yılında 35 Bin ihbarda bulunuldu. Kayıp,çalıntı cihazlarla ilgili 2014 yılında BTK’nın Bilgi ve İhbar Merkezi üzerinden 35.171 ihbar yapıldı. Bu ihbarların yüzde 80’inde verilen bilgiler doğrulanarak cihazlar iletişime kapatıldı. Kapatılan cihazların yüzde 20’si, cihazın bulunması nedeniyle tekrar iletişime açtırıldı.

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.