mr. baks
Biyografi, Dram, Komedi, Sinema Felsefesi

Mr. Banks, Saving Mr. Banks

Paylaş; başkaları da faydalansın!

mr. baks

Her insanın hayatından ciltlerce kitap yazılabilir ve hiç bitmeyecek seri seri film çekilebilir.

İnsan çok bilinmeyenli bir denklemdir.

Doğuştan gelen özelliklerinin yanında çevresinin etkisi ile kim olduğu şekillenir.

Özürlü olmamasına rağmen çevrenizde olağandan garip davranışlar sergileyen insanlar ile karşılaşmışsınızdır; bir insanın davranışlarını; onun hayat hikayesini bilmeden yargılayamazsınız, çok iyi tanıdığınızı iddia ettiğiniz dostlarınız dahi 100 de 100 tanıyamazsınız çünkü siz ancak onun sizin bilmeniz gereken kısmı kadar biliyorsunuzdur. O’nu tam tanıyabilmek için o olmalısınız. O olamasanız da onu en iyi tanıyabilmek için onula olayları bizzat yaşamız olmanız gerekli.

Kendi yaşamından memnun olmayanlar, bu memnuniyetsizliğini kendi karakterlerinden farklı karakterler gibi davranarak kapatmaya çalışırlar. Ivır zıvır her şeye gülenlerin gülmelerinin ardında belki de saklamaya çalıştıkları derin bir hüzün gizlidir. Yüksek sesle bağıran, ortalığa tehditler savuran bir kişi belki de yapmış olduğu büyük bir hatayı kapatmaya çalışıyordur.

Mary Poppins’ filminin konusu;

1910 yılında Londra’da Edward devri sırasında geçer. On parmağında on marifet olan Cockney delikanlısı Bert (Dick Van Dyke), parkın girişinde toplanan kalabalığa vücuduna bağladığı çok sayıda enstrümanla bir “tek kişilik bando” konseri vermektedir. Birden havada bir tuhaflık sezer, en iyi dostu Mary Poppins (Julie Andrews)’in “dördüncü boyutu” aşarak yeryüzüne gelmek üzere olduğunu hissetmiştir.

Bu esnada babaları bankada çalışan Banks ailesinin evinde bir hareketlilik göze çarpar. Evin iki küçük çocuğu ile başa çıkamayan son dadı sinirlenmiş ve işi bırakmak üzeredir. Ciddi ve meşgul bir adam olan Bay Banks (David Tomlinson) çocuklarıyla pek ilgilenmemektedir. Bayan Banks (Glynis Johns) ise bütün zamanını kadın hakları gösterilerine katılmakla geçirmektedir. Yeni bir dadı için gazeteye ilan verirler ama tuhaf bir şekilde ilan için gelen dadı adayları aniden çıkan bir rüzgara kapılarak sürüklenip giderlerken çocukların özel ilanını alan büyülü dadı Mary Poppins gökyüzünden Banksların evine iniverir ve aileye kendisini yeni dadı olarak kabul ettirmesi uzun sürmez.

Mary Poppins’in bazı sihirli yetenekleri vardır, örneğin bir parmak şıklatarak dağınık bir odayı toplayabilir, havada uçabilir, küçük çantasından kocaman ev eşyaları çıkartır vb. Bu sihir yetenekleriyle çocukları hemen etkisi altına alan Poppins, Bert ve çocukları da yanına alarak hep birlikte Bert’in kaldırıma çizmiş olduğu manzara resimlerinin içine dalarlar ve bambaşka dünyalara doğru büyülü bir yolculuğa çıkarlar. Animasyon karakterlerin de dahil olduğu bu gezintide müzik ve danslar eşliğinde rengarenk bir dünyada eğlenirler. Gerçek dünyaya döndüklerinde babaları bu hikâyelere inanmaz, zaten çok da fazla ilgilenmez.

Bay Banks çocuklarına tasarruf alışkanlığı aşılayabilmek için onları çalıştığı bankaya götürür, koridorda karşılaştıkları bankanın sahibi çok yaşlı Bay Dawes (bu rolü de Dick Van Dyke oynuyor) çocukların elindeki birkaç penny’ye göz diker ve onları hesap açtırmaya zorlar, oysa çocuklar o parayla kuşlara yem atmak istemektedirler. İtiş kakış sırasında çocukların “paramı geri ver” diye haykırması bankadaki müşteriler arasında yanlış anlaşılır ve kargaşa çıkar. Bankanın kötü durumda olduğunu sanan müşteriler paralarını çekmeye kalkışınca banka iflasın eşiğine gelir, baba Banks işinden kovulur. Mr. Banks patronu yaşlı bankere Mary Poppins’ten öğrendiği (ve daha önce bir türlü telafuz edemediği) her kapıyı açan sihirli sözcüğü, yani “Supercalifragilisticexpialidocious!”u istemeden de olsa söyleyiverince banker yumuşar ve Banks’in anlattığı bir fıkraya deliler gibi gülmeye başlar.

Artık işsiz olan Bay Banks çocuklarıyla daha çok ilgilenmeye başlamıştır. Ertesi gün parkta onlarla birlikte uçurtma uçururken yaşlı bankerin çocukları gelirler ve babalarının gülmekten “sahiden” öldüğünü söylerler. Aksi bir adam olan babalarının gülerek mutlu ölmesinden memnun olmuşlardır. Bay Banks’i yeniden işe alırlar.

Mary Poppins’in artık burada işi bitmiştir, geldiği gibi uçarak gider.

Mary Poppins aslında kitabın yazarı P. L. Travers’ın olmak istediği kişiliktir.

Benim Puanım: 10 / 10

IMDB Puanı: 7,5 / 10

Sinemalar.com Puanı: 7,4 / 10

Vizyon Tarihi: 07 Şubat 2014

Yapımı : 2013 – ABD

Tür : Biyografi ,  Dram ,  Komedi

Süre: 118 Dak.

Yönetmen : John Lee Hancock

Oyuncular : Emma Thompson ,  Tom Hanks ,  Ruth Wilson ,  Paul Giamatti ,  Colin Farrell

Senaryo : Sue Smith ,  Kelly Marcel

Yapımcı : Alison Owen ,  Ian Collie

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.