tide lagoon
Bilgi Havuzu, Elektrik Piyasası

Medcezirle Elektrik Nasıl Üretilir

Paylaş; başkaları da faydalansın!

tide lagoon

İngiltere’nin Swansea Körfezi’nde büyük bir projenin hazırlığı yapılıyor. Proje kapsamında oluşturulacak suni havuzda, ayın çekim gücü sonucu ortaya çıkan gelgitlerin, sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynağı olarak kullanılması hedefleniyor. Yılda 420 GW saat elektrik üretecek olan projenin inşasına 2017’de başlanması ve santralin 2021 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor. Dünyada bir ilk olması beklenen projenin maliyeti ise 1 milyar pound olarak açıklandı.

Swansea körfezinde oluşturulacak gelgit lagününün, sağladığı enerji ile 120 yıl süresince 155 bin eve elektrik sağlaması öngörülüyor. Oluşturulacak suni gelgit havuzunun 9,7 kilometre uzunluğunda olduğu kaydedildi. Bu sayede, büyük oranda su tutabilecek olan havuz, yüksek dalgalarda 11,7 km² alanda deniz suyunu tutabilecek. Deniz seviyesi azaldığında havuzdaki su, havuz dışındaki sudan 8 metre yüksekte olacak.

Havuz ve deniz arasında yer alan 26 türbin aracılığıyla elektrik üretilecek

Elektrik üretim süreci nasıl gerçekleşecek?

“Bu tesis havuz ve deniz arasındaki potansiyel enerji farkını kullanıyor. Havuzdaki su seviyesi gelgitlerle yükseliyor ve türbinlerden geçerek denize akıyor. Bu işlem enerji üretecek su kalmayıncaya kadar, yani hem deniz hem havuz su seviyesi eşitleninceye kadar devam ediyor. Su seviyesi düşünce vanalar kapanıyor. Gelgitle yükselen deniz seviyesi belli bir seviyeye ulaştığında vanalar açılıyor ve bu sefer de türbinlerden geçen su denizden havuza doluyor. Havuz dolunca vanalar kapatılıyor. Gelgit sebebiyle düşen deniz seviyesi sayesinde yine seviye farkı oluşuyor, vanalar tekrar açılıp türbinler aracılığıyla denize su akışı sağlanıyor. Havuz ve deniz arasında 26 türbin aracılığıyla olan bu akış sürecinde elektrik üretiliyor. Günlük olarak türbinlerden geçen su 10 bin olimpik havuzu dolduracak suya denk geliyor.”

Elektrik üretimi 2021’de…

Yaşanan yüksek gelgitler sayesinde yılda 420 GW saat elektrik üretilmesi sağlanacak. İngiliz Enerji Bakanlığı’nın onayladığı 1 milyar pound ederindeki projenin inşasına 2017 yılı içinde başlanacak. Santralin 2021 yılında enerji üretimine başlaması öngörülüyor.

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.