Elektrik Piyasası

Serbest Tüketici Elektriği Kesilemez Açıklama

Paylaş; başkaları da faydalansın!

no cut electricityEPDK Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinde yaptığı değişiklik ile 01.03.2016 tarihinden itibaren, yıllık belirlemiş olduğu serbest tüketici limitini geçerek tedarikçi değiştirme hakkını kullanarak, başka bir tedarikçi ile ikili anlaşma ile anlaştığı fiyat üzerinden elektrik kullanan/kullanacak olan serbest tüketicilerin elektriklerinin kesilemeyeceğini söylemiştir.

Hatta son gelen tebliği ile birlikte elektriği kesik olan müşterilerin de elektriklerinin bağlanmasını istemiştir.

Tabii olarak bu durum perakende satış şirketlerini kara kara düşündürmeye başlamıştır. “Yaw faturasını ödemeyen müşterimin elektriğini kestiremeyeceksem: çıkarttığım faturayı nasıl tahsil edeceğim?”

İlk şunu açıklayayım; ne oldu da EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) serbest tüketici müşterilerinin elektriklerinin kesilemeyeceği hükmünü getirdi?

Burada ilk suçlu portföylerini zenginleştirme delisi tedarikçi firmalar, özellikle 24 Nisan 2015 tarihinde yürürlüğe giren Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği ile birlikte borcu var ya da yok her türlü müşteriyi talep etmeye ve zorlanmadan almaya başladılar. Özellikle bölgesel perakende şirketleri kendi bölgelerindeki veya diğer perakende bölgesinde kendi tedarikçisinin dahi istemediği, icra batağına saplanmış kalmış, kaçak borcu olan, kaçak elektrik kullanan müşterileri bile serbest tüketici yaptılar. Nasıl olsa elektriklerini kestirme hakkına sahiptiler.

Müşterilerin elektriklerini kesecek olan dağıtım şirketleri de mevzuatta belirtilen süre içerisinde müşterinin elektriğini kesmek zorundaydılar. Elektrik kesme açma bedelini ilgili tedarikçiye fatura ediyorlardı. Ki iyi çalışan bir dağıtım şirketinin gelir kalemlerinden önemli bir kısmını kesme açma ücreti teşkil etmektedir.

Fatura tahsilatı için en etkili çözüm buydu.

İkinci suçlu da: indirim lafını duyunca önüne idam kağıdı koy onu bile imzalayacak olan müşteriler.

Eskiden serbest tüketiciliğin bir havası vardı. Hem elektrik tüketim miktarı bakımından çok yüksek tüketim yapması hem de tedarikçisine karşı olan yükümlülüklerini yerine getirmiş olması gerekiyordu; Elektrik tüketimi hatırı sayılır büyüklükte olacaktı, harcı borcu olmayacaktı, kaçak elektrik kullanmamış olacaktı vs. vs. yani tüketimi yüksek olsa dahi müşteri indirimli elektrik kullanacaksa eski tedarikçisinden temiz kağıdını almak zorundaydı. Ben EPİD Başmühendisliği yaparken müşterilerden gelen talep formlarını kendim dolduruyordum.

Şimdi ise ele ayağa düştü serbest tüketicilik.

Neyse beyin fırtınaları falan filan tahsilat için;

  1. İcra birimi aktif hale getirilecek,
  2. Teminatsız müşteri alınmayacak, teminat miktarı şu kadardan aşağı olmayacak,
  3. Güçlü bir sözleşme yapılacak…

Bu ve bunlar gibi şartlar tabiki olacak ama EPDK bana göre, kısaca kafa kağıdı temiz olan, indirimli elektrik kullanmayı harbiden hak eden müşterinin ucuz elektrik kullanmasını istiyor. Bunun içinde mevzuatlarda değişiklik yaparak tedarikçiye; “sadece hak eden temiz müşteriyi alın, kirli müşteri alırsanız sonuçlarına da siz katlanırsınız, arkanızda durmam” diye uyarı veriyor.

Anlayana:)

Paylaş; başkaları da faydalansın!

One thought on “Serbest Tüketici Elektriği Kesilemez Açıklama

  1. teşekkürler paylaşım için. güzel bir bilgilendirme oldu, 2 yıl sonrasında okumama rağmen.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.