Dram, Gerilim, Sinema Felsefesi

Stanford Hapishanesi Deneyi, The Stanford Prison Experiment

Paylaş; başkaları da faydalansın!

stanford experiment posterAslında bu deney bizde bir ata sözüne eşdeğer sonuçlar sahip: “Çingeneyi padişah yapmışlar önce babasını asmış.”

Gönüllü 24 tane üniversite öğrencisi Standart hapishanesi deneyi için seçilir. Bunlardan da, yazı tura ile 12 tanesi mahkum ve 12 tanesi de gardiyan olarak belirlenir. Mahkumlara; “sen suç işledin cezanı çekeceksin” denir, “burada normal bir insan olduğuna kanaat getirdiğimizde diğer insanların arasına karışabilirsin…” gerçeklik dozunu artırmak için polis tarafından bulundukları yerlerden alınıp gözleri bağlı halde deney için oluşturulmuş yere hapsedilirler.

Gardiyanlara; “bu hapishane sizin, hapishanedeki asayiş sizden sorumlu, asayişi şu kurallar dahilinde sağlayın, içeridekiler suçlu ıslah edin”… denir.

“İzleneceksiniz… imzaladığınız sözleşmeye aykırı bir durum oluşursa biz müdahale edeceğiz” sözü verilir… ama birbirlerinden farkları olmamasına rağmen gardiyanlardan bir kısmı mahkumlar üzerine aşırı ve sözleşme şartlarının dışında hareketler yapmaya başlarlar. Mahkumların çoğunda da bunun bir oyun olmadığı anlayışı belirmeye başlar. Ara ara deney yöneticilerinin gütmeleriyle de iş artık iyice çığırından çıkar.

Deneyin asıl yöneticisi de olayların içerisinde değilde sadece dışarıdan izleyici olduğu için, yardımcılarının kendisini uyarmasına rağmen deneyi sürdürür… ama işler sadece 6. gününde tamamen kontrol dışına çıkmıştır ve deney sonlandırılır… halbuki deney 15 gün sürecektir.

Bu filmin içeriğine biraz siyaset ekleyeyim diyorum…

Türkiye neden bu halde?

Ülkemizde de aynı değil mi hak etmedikleri halde kendilerine makam verilenler; kendilerine o makamı sunan kişiye karşı tam biat etmiyorlar mı, o koltuğu korumak için karşısındakine, karşısındakinin kim olduğuna neler yaptığına başarılarına veya gözünün yaşına bakmadan, kendi başına gelse dünyaları yakacakları işleri yapmıyor mu?

Ergenekon, Balyoz, Paralel Devlet oyunları ile sonradan masum oldukları ortaya çıksa da hak ettikleri makamlardan mevkilerden çoktan alıkoyulanların veya sözde mal sahibi olabilmek için uzun süreli borçlandırmalar ile borç batağı içerisine sürüklenenlerin ya da sosyal medya denen mecrada aleyhte bir paylaşım yapıp da başına türlü işler gelenlerin daha sonra hiç sesi çıkabiliyor mu? Hadi onların sesi çıkmıyor diyelim, hemen yanlarında bulunanların veya diğerlerinin de sesi çıkmıyor buna ne demeli:(

Türkiye Cumhuriyeti kim yönetiyorsa insanın zaaflarına karşı yapılan güdülemeyi o kadar iyi kullanıyor ki!

NOT: Deney tamamen gerçektir!

Benim Puanım: 09 / 10

IMDB Puanı: 6,9 / 10

Sinemalar.com Puanı: 6,1 / 10

Yapımı : 2015 – ABD

Tür : Dram , Gerilim

Süre: 122 Dak.

Yönetmen : Kyle Patrick Alvarez

Oyuncular : Michael Angarano , Johnny Simmons , Nicholas Braun , Callan McAuliffe , Moises Arias

Senaryo : Tim Talbott

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.