Biyografi, Dram, Kişisel Gelişim, Sinema Felsefesi

McDonald’s Nasıl Marka Oldu, The Founder

Paylaş; başkaları da faydalansın!

McDonald’s ismini hamburger, çizburger, patates kızartması ve soğuk içecek satışı yaparak şu anda dünyada iki milyon dolayında çalışanı ve her gün dünya nüfusunun %10’una hizmet veren dev hızlı-yemek şirketi haline dönüştüren macera ve heyecan dolu yolculuğunu anlatan, telif hakkının ne kadar önemli olduğunu anlatan harika bir kişisel gelişim filmi.

McDonald’s markasına isim veren ve bugünlere taşıyan, kurucu Mac ve Dick McDonald kardeşlerin piyasadaki ihtiyaca göre restoranlarına çeki düzen vermiş olmaları.

Teknik + Düzen + Sistem + Hız = Başarı

Tek kusurları ise büyüme konusundaki kafalarında beliren ve kendilerine korku veren NASIL? sorusu ve bir kaç denemeden sonra ellerindeki bir iki restoranla yetinmek zorunda kalmaları.

Ama Ray Kroc adında bir adam var ki; o dönemde kurduğu şirketi ile yakın gelecekte piyasanın çokça ihtiyacı olabilecek şeyleri satma konusunda bir sürü kere başarılı olamamasına rağmen ısrarcı bir girişimci. En son satmaya çabaladığı makine için Mac ve Dick McDonald kardeşlerin verdiği çok sayıda tekliflerine karşı kafasında beliren “neden bu kadar istiyorlar” sorusuna cevap bulabilmek için Amerikanın bir başından diğer başına gidecek kadar azimli…

Ve kurnazlığı, başarıya olan açlığı, geleceğin ihtiyacını öngörebilme yeteneği ile ile Mac ve Dick McDonald kardeşlerin emeğini kendi adına tescilletiyor. Hatta gerisin geri O’nlara satış dahi yapıyor. Nasıl mı? Orasını da bi zahmet filmi izleyerek kendiniz öğrenin:) 

Neyse filmin girizgahını böyle yaptıktan sonra gelelim filmden çıkartacağımız derslere;

  • İhtiyaca en uygun çözümü bulanlar kazanır.
  • Olmuyor diye vazgeçme; bakış açını değiştir.
  • Herkes tarafından tescil edilmiş kalitede ürün yapıyorsan fakat sadece bir yerde olmaktan övünç duyuyorsan ve yayılmıyorsan geleceği öngöremiyorsun anlamına gelir.
  • Ürününün ismi başarı elde edebilmen için en önemli faktörlerden birisidir.
  • Ürünün ismini bir de logo ile bütünleştirdin mi bilinilirliğini artırırsın. 
  • Herkese her şeyi anlatma.
  • Benzersiz bir ürünün var ise verdiğin isimle birlikte ürünü farklı yapan ne varsa tescil ettir.
  • Bir erkeğin başarılı ya da başarısız olmasında kadının inanılmaz etkisi vardır.
  • Başarıyı yakalattı diye klasik yöntemler ile devam etmeye gerek yoktur. Yeni yöntemler hem tüccar hem müşteri için daha cazip olabilir.
  • Başarıya ulaşmak için başkalarının düşüncelerine de ihtiyacın olacaktır. Senden farklı düşünenleri yok etme bünyene dahil et.
  • Sözleşmelerde üstünlük elde etmek için ve/veya alt olmamak için kurnaz avukat ekibin olsun.
  • Yenemiyorsan satın al.
  • Kurallarını belirle. Kurallarından ödün verme böylelikle geniş bir bayilik sistemini kaliteden taviz vermeden yönetebilirsin.
  • Oyunu bilmiyorsan ya bir bilene danış ya da blöf çekme.
  • Eğitim şart.

Ray Kroc başarısının sırrını şöyle açıklıyor. Kararlılık! Dünyada sağlam bir azmin yerini hiçbir şey tutamaz. Yetenek tutamaz; Yetenekli ama başarısız adamdan pek çok insan vardır. Akıl tutamaz; Farkına varılmamış bir akıl klişedir. Eğitim de tutamaz; Dünya neden eğitimli aptallarla dolu? Azim ve kararlılık ile başarılabileceklerin ise sınırı yoktur…

Yöneticilerin, satışçıların, yatırım yapmak isteyen ama nereye yatıracağını bilemeyenlerin, gelecekte bir yerlere gelmek isteyenlerin, alın teri ile çok para kazanmak isteyenlerin mutlaka izlemesi gereken bir film.

Başarı ile dolu gelecek sizlerin olsun.

Benim Puanım: 10 / 10

IMDB Puanı: 7,2 / 10

Sinemalar.com Puanı: 6,5 / 10

Vizyon Tarihi: 3 Mart 2017

Yapımı : 2016 – ABD

Tür : Biyografi , Dram

Süre: 115 Dak.

Yönetmen : John Lee Hancock

Oyuncular : Michael Keaton , John Carroll Lynch , Nick Offerman , Laura Dern , Patrick Wilson

Senaryo : Robert D. Siegel

Yapımcı : Jeremy Renner , Sam Englebardt

Paylaş; başkaları da faydalansın!

3 thoughts on “McDonald’s Nasıl Marka Oldu, The Founder

  1. I simply want to tell you that I’m very new to blogging and site-building and certainly loved your web blog. Probably I’m want to bookmark your blog post . You certainly come with really good writings. Thank you for sharing your webpage.

  2. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  3. I truly enjoy reading on this internet site , it contains wonderful articles . “He who sees the truth, let him proclaim it, without asking who is for it or who is against it.” by Henry George.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.