Bilgi Havuzu, Dini

Ramazan Bayramı İlk Ne zaman Kutlandı, Neden 3 Gün

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Ramazan Bayramı Hicretin (622) 2. yılından İtibaren kutlanmaya başlanmıştır.

Tüm törenler ve ibadetler Hz. Muhammed (Allah’ın selamı O’nun üzerine olsun) tarafından düzenlenmiştir.

Ramazan Bayramı, Bayram Namazı ile başlamıştır ve Hz. Muhammed (Allah’ın selamı O’nun üzerine olsun) ilk Ramazan Bayramı Namazından sonra şöyle söylediği rivayet edilir; “Ramazan Bayramı sabahı melekler yollara dökülür ve şöyle seslenirler; “Ey Müslümanlar topluluğu! Keremi bol olan Rabbinizin rahmetine koşunuz. O, bol iyilik ve ihsanda bulunur. Sonra onlara bol bol mükâfatlar verilir. Siz gece ibadet etmekle emrolundunuz ve emri yerine getirdiniz. Gündüz oruç tutmakla emrolundunuz, orucu tuttunuz ve Rabbinize itaat ediniz, mükafatınızı alınız.”

Yani Ramazan Bayramı Ramazan Ayı’nda oruç tutan Müslümanlara ibadetlerini yerine getirdikleri ve günahlarından arındıkları için zafer günüdür. Bu sebeple ilk Ramazan Ayı’nı oruçla geçiren Müslümanlar sonraki ayın (Şevval) ilk 3 gününü bayram olarak kutlamışlardır.

Ramazan Bayramına Neden Şeker Bayramı Denilmektedir?

“Şükür” ve “şeker” kelimeleri eski harflerle aynı şekilde yani “şın-kef-rı” ile yazılırlarmış. Metinde geçen kelimenin “şükür” mü yoksa “şeker” mi olduğu sözün gelişinden anlaşılır ve kelime nasıl gerekiyorsa öyle okunurmuş. Halkın “Şükür Bayramı” dediği eskinin “ıyd-i fıtr”ının zamanla “Şeker Bayramı” hâlini almasının sebebi, işte bu okuma hatasıymış. Asırlar boyunca doğru şekilde, yani “şükür” diye okunan kelime sonraları bu hata neticesinde “şeker” zannedilince bayramın ismi de değişivermiş… Bazı kaynaklara göre de; Ramazan Bayramı bir aylık orucun toplu bir iftarı olduğu için, günlük iftarların sünnet türünden âdabı bayramda da yerine getirilir. Nitekim orucunu tatlı bir şeyle açmayı adet edinen Peygamber Efendimiz, Ramazan Bayramına da tatlı yiyerek başladığı için Şeker Bayramı dendiği yönündedir.

O günden bugüne de bu böyle devam etmiştir; devam da edecektir…

Bayramda bir kimseyi sevindirebilecek her ne yapılması gerekiyorsa o yapılır.

Her bir kimse kendi sevdiğini sevindirse dünyada mutsuz kimse kalmaz.

Bayramınız sevincinize; sevinciniz başkalarının sevinçlerine vesile olsun.

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.