Bilgi Havuzu, Teknoloji, Uyarı

Verilerinizi Korumanız İçin 10 Öneri!

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Verilerinizi Korumanız İçin 10 Öneri!

Uygulama şifreleriniz, kredi kartı şifreleriniz ve buna benzer diğer kişisel ve hassas bilgileri korumak bireyler ve şirketler adına bir öncelik fakat bireysel olarak tüketiciler tarafından ve bireyler tarafından hassas olan bilgileri güvende tutmak gün geçtikçe daha önemli bir hale geliyor. İnterneti güvenli bir şekilde kullanmak, bilgisayar korsanlarından, kötü amaçlı yazılımlardan ve diğer tehditlerden masaüstü bilgisayarınızı, dizüstü bilgisayarınızı ve mobil cihazlarınızı korumak için yapabileceğiniz birçok şey var.

Bilgisayarınız İçin Alabileceğiniz 5 Önlem

1.  Verilerinizi şifreleyin

Data şifrelemek artık sadece teknolojik olarak bilgili olanların yapabileceği bir şey değil, e-postalarınızı, internet aktivitelerinizi, kredi kartı şifrelerinizi şifrelemek için artık birçok modern araç var. Bunlardan biri de Sanal Özel Ağ adını verdiğimiz VPN programları. VPN programları ile verilerinizi ve bilgilerinizi kendi internet hizmet sağlayıcınız dahil olmak üzere üçüncü partilerin okuması ve başka amaçlarla kullanmasından koruyabilirsiniz. Veri güvenliğiniz için VPN programları size istediğiniz korumayı sağlayacak araçlardandır.

2. Verilerinizi Yedekleyin

Verilerinizi yedekleyerek çalınan veya bozulan cihazlarınız söz konusu olduğunda önemli ve hassas bilgilerinizi kaybetmemiş olursunuz. Her zaman kullandığınız cihaz yerine farklı bir cihaza verilerinizi yedeklemeniz sizin için cihaz çalınması veya bozulması söz konusu olduğunda bilgilerinizi kolaylıkla kurtarmanızı sağlayacaktır.

3. Eski Cihazlarınızın Hard Disklerini İmha Edin

Eski ve kullanmadığınız bilgisayarlarınız aracılığıyla size dair birçok hassas bilgi ele geçirilebilir fakat kişisel bilgi ve verilerinizi korumak için hard disklerinizi imha ederek bu verileri okunmaz hale getirebilirsiniz. Bunu manyetik olarak hard diskinizi bozarak, bir yazılım ile diski temizleyerek ya da diski parçalayarak da yapabilirsiniz.

4. Bilgisayarınızı Kapatın

Bilgisayarınız ile işiniz bittiğinde onu tamamen kapatın. Uyku modunda olan bilgisayarlar açıktırlar ve internete bağlıdırlar. Bu onların muhtemel saldırılara maruz kalmasına sebep olabilir.

5. Uzun ve Karmaşık Şifreler Kullanın

Şifrelerinizin ardışık rakamlar, doğum günü tarihiniz gibi kolay bir şekilde tahmin edilemeyecek seviyede zor olduğundan emin olun. Google Chrome ve Safari’de olduğu gibi, bilgisayarınızın size önerdiği şifreleri kullanabilirsiniz çünkü bu şifreler güvenlik derecesi yüksek olan ve kolay bir şekilde tahmin edilemeyecek olan şifrelerdir.

Mobil Cihazınız İçin Alabileceğiniz 5 Önlem

1.  Uygulama Güvenlik Ayarlarını Sıklıkla Kontrol Edin

Kullandığımız birçok uygulama telefon numaranızdan isminize, konumunuzdan mesajlarınıza ve hatta ses kaydetmeye kadar birçok özelliğe erişim ister. Günlük hayatımıza girmiş olan Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya uygulamaları verilerimizi reklam amaçlı kaydetmekte ve kullanmaktadır. Bazı uygulamaların ise amaçları üçüncü partilere bilgilerinizi satmak olabilir. Telefonunuzdaki uygulamaların neye erişim sağlayabildiğinden emin olmak için uygulama özelliklerini kontrol edin.

2. Konumunuzu Açık Bırakın

Cihazınızın konumunu açık bırakırsanız, telefonunu çaldırma veya kaybetme gibi olumsuz bir durum ile karşılaştığınızda takip uygulamaları ile telefonunuzun yerini kolaylıkla tespit edebilirsiniz.

3. Kullanmadığınızda Bluetooth’u Kapatın

Bluetooth teknolojisinin yararları olduğu kadar biz kullanıcıları savunmasız bıraktığı noktalar da çok. Birçok tehdidin bluetooth bağlantısına erişmek için Bluetooth bağlantısına ihtiyaç duymasına karşın, bu saldırılar telefonunuzun bir anda kapanmasına sebep olacak olan kötü amaçlı yazılımları Bluetooth aracılığıyla telefonunuzu ele geçirerek aktif edebilirler.

4. Telefonunuzda Anti-virüs Programı Kullanın

Antivirüs programlarını daha çok bilgisayarlar için kullanıyor olsak da birçok tüketici için mobil cihazlar üzerinde de bu tarz programları kullanmak önemli hale gelmiştir çünkü mobil cihazları hedefleyen kötü amaçlı yazılım sayısı günden güne artmaktadır.

5. Mobil Cihazınıza Şifre Koyun

Mobil cihazlarınızı şifreli kullanmaya özen gösterin. Cihazınızın parmak izi ile şifreleme özelliği varsa bu özellikten yararlanın. Cihazınıza birkaç yanlış şifre girişi sonrası bütün verileri silme talimatı da verebilirsiniz. Böyle bir talimat verdiğinizde, mobil cihazınız yanlış kişilerin eline geçse bile yanlış şifre denemeleri sonrası verileriniz silinecektir ve kötü niyetli kişilerin eline geçmeyecektir.

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.