made in Turkey
Bilgi Havuzu

Yabancı Bildiğimiz Türk Markalar

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Marka kurmak isteyenlere ilham olması temennilerimle… İşte yabancı olarak bilinen bazı Türk Markaları ve Markaların doğuş hikayeleri

GRATİS: Latince ‘bedava’ anlamına gelmektedir. Demir Sabancı’nın bir girişimidir.

DİMES: Kurucusu Mustafa Vasfi Diren’in adı ve soyadı sebebiyle ‘Diren Meyve Suları’nın kısaltmasından oluşur.

BEYMEN: Kuruluşunda erkek tüketicileri hedeflediği için Türkçe ‘bey’ ve dünya çapında da yer alabilmek için İngilizce “men” sözcükleri birleştirilerek son halini almıştır.

MADO: ‘Maraş Dondurması’ kelimelerinden oluşur.

AKBANK: Sabancı Ailesi aslen Kayserili olmasına karşın, iş dünyasındaki başarılarını Adana’da elde etmişlerdir. Bu sebeple Akbank’ın ismi bu şehirlerin baş harflerinden oluşur.

HAPPY MOON’S: Restoran sahibi Hüseyin Aymutlu’nun soyadının, İngilizce’ye eğlenceli bir şekilde çevrilmesiyle Happy Moon’s ismi ortaya çıkmıştır.

KVK: KVK firmasının adı Mehmet Emin Karamehmet, Murat Vargı ve Osman Kavala’nın soy isimlerinin baş harflerinin bir araya gelmesiyle oluşturulmuştur.

RODİMOOD: Ramazanoğulları Dikim İşletmeciliği’nin açılımından oluşur.

RAMSEY: Markanın kurucusu ismi Remzi Gür, bir dönem Londra’da yaşamış ve adı orada yaşayanlar tarafından Ramsey’e benzetilince, işletmenin adı ‘Ramsey’ olmuştur.

NTV: Nergis TV’nin kısa halidir.

SEVENHİLL: İstanbul’un özelliklerinden hareket ederek isim konulan marka, piyasaya ‘Yeditepe’ adıyla giriş yaptı fakat tutmamıştır. Sonrasında ise bildiğimiz Sevenhill olarak değiştirilmiştir.

ALFEMO: Ali Feyzullah Mobilya’nın kısaltmasından oluşur.

YU-MA-TU: İlk akla gelenin aksine bir Japon firması değil, özünde Yusuf, Mahmut ve Tuncer Kardeşlerin isimlerinin ilk hecelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturuldu.

MUDO: Markanın kurucuları olan Mustafa Taviloğlu ve Doğan Gürün’ün isimlerindeki ilk hecelerden oluşur.

HES: Hes kablo firmasının adının açılımı ise, Hacılar Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’dir.

BEKO: Koç, 50’li yıllarda bir salça ve konserve fabrikası yatırımı için bu alanda tecrübeli olan Bejerano İle ortaklık kurdu. Böylece Bejerano ve Koç’un ilk iki harflerinin birleşmesiyle Beko ismi ortaya çıktı.

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.