Atatürk' ün Laiklik Anlayışı
Anektodlarla Atatürk, Atatürk, Son Yazılar, Vatan için

Atatürk’ün Laiklik Anlayışı

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Atatürk' ün Laiklik Anlayışı

ATATÜRK İslam dünyasında ilk laik devleti kurmuş, laikliği çağdaş toplum ve devlet olmanın esası olarak görmüştür. Atatürkçü laiklik ilkesi dini yadsımaz, dinsizliği kışkırtmaz; dini, çağdaş bir toplumda kendisine özgü sorunlarla ilgilenmeye çağırır. Dinin çağdaş Türk toplumunda gerçek yerini almasını önerir. Dinin toplumu tekeli altına alma isteğine ve din perdesi arkasına gizlenerek ilkel bir toplum düzeni oluşturmaya çalışan gerici düşünce sahiplerine karşıdır.

Laiklik, bireyin inanç özgürlüğünün tanınması ve bu özgürlüğün korunmasıdır. Dinsel inancından dolayı bireyin ayrıcalıklı davranışlarla karşılaşmamasıdır. Yasalar önünde bireylerin dinsel farklılıklar güdülmeksizin eşit olmasıdır. Laiklik karşıtlarının tahammül edemedikleri gerçek, laikliğin inanç özgürlüğünü herkes için öngörmesidir. ATATÜRK’ün laikliğe ilişkin aşağıdaki sözleri bu gerçeklerin ifadesidir:

“Laiklik, yalnız din ve dünya işlerinin ayrılması demek değildir. Tüm yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğü de demektir.”

“Laiklik asla dinsizlik olmadığı gibi, sahte dindarlık ve büyücülükle mücadele kapısını açtığı için, gerçek dindarlığın gelişmesi olanağını sağlamıştır. Laikliği dinsizlikle karıştırmak isteyenler, ilerleme ve canlılığın düşmanları ile gözlerinden perde kalkmamış doğu kavimlerinin fanatiklerinden başka kimse olamaz.”

“Din, bir vicdan sorunudur. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye karşı değiliz. Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor, kasıt ve fiile dayanan tutucu hareketlerden sakınıyoruz. Gericilere asla fırsat vermeyeceğiz.”

Paylaş; başkaları da faydalansın!

One thought on “Atatürk’ün Laiklik Anlayışı

  1. 1. Din; bir vicdan sorunudur demek insanın hangi dine mensup olduğunu sorgulamaktan geçer.

    2.(ALLAH katında tek din İslamdır – Al-i İmran 19.ayet)

    Şöyle ki İslam dini bizim hayatımızın bütün alanlarını kaplayan ve her anına eşlik eden bir dindir.
    İnsanların, konuşmasından yemek yemesine , yürümesine, oturmasına kalkmasına, adalete , geçmişte yaşanan olaylardan insanların arasındaki hukuktan, cezalardan,ibadetler ve hepsi Kuran’da yer almaktadır.Bu vesileyle dini vicdana bağlı bırakmak insanoğlu için ziyandir. Bırakan da herhalde kuransız müslümandır.

    3.Biz bize gerici diyenlere ancak deh demek için gerideyiz (N.F.K)

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.