apış arasını kapatan kadın
Bilgi Havuzu, Günlük, Son Yazılar

Kadın Sünneti ve İslamiyetteki Yeri?

Paylaş; başkaları da faydalansın!

apış arasını kapatan kadın

Kadın Sünneti

Klitoris kesimi, bızır kesimi ya da genital sakatlama, genellikle prepus ve klitorisin kesilerek alınması şeklinde görülen cerrahi uygulamadır.

Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ve çeşitli devletler tarafından genital sakatlama olarak adlandırılmaktadır.

Özellikle orta Afrika kabile toplumlarınca ve bazı Güneydoğu Asya ülkelerinde yapılan daha çok geleneksel bir uygulamadır.

Dünya sağlık örgütüne göre dört türü bulunmaktadır:

Tip I: Prepusla birlikte klitorisin bir kısmının veya tamamının kesilmesi.

Tip II: Klitoris, prepus ve çevredeki küçük (Labia minör) ve bir kısım büyük dudakların (Labia majör) kesilmesi.

Tip III: Klitoris ve prepus ile birlikte küçük ve büyük dudakların neredeyse tümüyle kesilmesi, açık yaranın dış çeperlerinin biraraya getirilerek yaranın tümüyle dikilmesi, sadece idrar ve aybaşı kanamasının akabileceği ve ancak küçük parmak genişliğinde olan bir açıklık bırakılması.

Tip IV: Diğer genital tahripler: Sembolik olarak klitorisi veya dudakları çizmek; klitorisi dağlamak; vaginayı genişletecek şekilde kesmek veya bazı ilaçlarla daraltmak.

Not: DSÖ’ye (Dünya Sağlık Örgütü) göre kadın genitali kesimlerinin %85i Tip I ve Tip II, % 15’i ise Tip III’e dahildir. Tip III genelde Doğu Afrika’da uygulanmaktadır.

Tip III, cinsel organın dış kısmının tümüyle alındığı kemiğe inme veya Firavun sünnetidir. Mısır firavunu Pharaoh’dan dolayı Firavun Sünneti olarak adlandırılır.[3] Antik Mısır mumyalarında bu tür genital kesimlere rastlanmıştır.

Öncelikle şunu belirteyim; dinimizde vuku bulan her şey insanın kendisine bir şekilde fayda sağladığı, tehlikelerden koruduğu içindir.

Erkek Neden Sünnet olur?

Erkekler sünnet olduklarında sünnet derisi de denen kabuk içinde biriken mikropların sebep olacağı, özellikle tehlikeli kadın hastalıklarından kurtulurlar.

Sünnet olayının cinselliğin fıtratıyla ilgili ilginç bir faydası daha vardır.

Sünnetsiz erkek, aslında cinsel ilişkilerde daha çok zevk alır. Yani sünnetsiz erkek, cinsel ilişkide hemen tahrik olup, erken boşalır. Ama erkeğin çabuk tahrik olup, çabuk boşalması kadın için istenen bir şey değildir. Bu, kadının tatmin (orgazm) olmasını zorlaştırır. Hâlbuki cinsel ilişkide tatmine ulaşmak (orgazm olmak) kadının da en doğal hakkıdır.

Kadın Sünnetinin İslamiyet’teki Yeri;

Kadınların sünnet olması konusunda din alimleri arasında bir görüş birliği yoktur.

Ama işin aslı, kadının sünnet olması tamamıyla yöreseldir. Özellikle sıcak memleketlerde olan kadınların (vajina) girişinin üstündeki hurma çekirdeği, ya da horozibiği gibi olan çıkıntının (klitoris) normalinden daha uzun olduğu için kadınlar zorunlu olarak sünnet olmaktadırlar.

Türkiye’de ve Türkiye gibi diğer ülkelerde ise kadının sünnet olması bilinen bir şey değildir.

Ebu Davud’dan (ki Ehl-i Sünnet hadis literatüründe en güvenilir hadis kitapları olarak kabul edilen altı kitaptan (Kütüb-i sitte) biridir. ) nakledilen bir hadiste; Ümmü Atiyye el-Ensârî (Radiyallahu Anha)’ şöyle demektedir; Medine’de kadınları sünnet eden bir kadın sünnetçi vardı. Rasulullah (s.a.v.) o sünnetçi kadına:

“Fazla derinden kesme! Çünkü bu, kadın için daha çok tat (orgazm) almasını sağlar. Kocası içinde daha sevimlidir”

buyurduğu rivayet edilmektedir.

Bu hadisi diğer bir islam alimi olan Şah Velilullah Dehlevî şöyle açıklamaktadır.

Hadiste geçen, kocası için daha sevimli olmasına gelince; Kocasının kolları arasında kadının doyuma (orgazma) ulaşmasıdır.

Erkeğin sünnetinin nasıl olduğu, bilinen bir şeydir. Kadının sünnetine gelince, ferc (vajina) girişinin üstündeki hurma çekirdeği, ya da horoz ibiği gibi olan çıkıntı (klitoris) derinin kesilmesiyle olur.

Dikkat edilmesi gereken husus şudur; Kadın sünnet olurken çok derinden kesilmemesi gerekiyor. Eğer çok derinden kesilirse kadın cinsel ilişkiden zevk alamaz hale gelir. Buda evliliği kötü yönde etkiler. Çünkü kadının cinsel ilişkiden kaçınıp kocasıyla cinsel ilişkiye girmemesinin sebeplerinden biride kadının cinsel ilişkide tatmin (orgazm) olamamasıdır.

Not: Erkek sünnet olurken, erkeklik uzvunun üzerindeki derinin tamamının kesilmesi gerekiyor.

Kadın sünnet olurken ferc (vajina) girişinin üstündeki hurma çekirdeği, ya da horoz ibiği gibi olan çıkıntı (klitoris) derinin fazla derinden kesilmemesi gerekiyor.

Doktorlar kadının sünnet olmasını şöyle açıklıyorlar:

Ferc (vajina) girişinin üstündeki hurma çekirdeği, ya da horoz ibiği gibi olan klitoris cerrahisi hormonal nedenlere bağlı olarak büyümüş olan klitorisin erkeklik hormonunun aşırı salgılanmasıyla seyreden bazı doğumsal hastalıklarda klitoris adeta bir erişkin erkeklik organı penisi büyüklüğüne ulaşabilir!

Kısmen kesilerek ufaltılması şeklinde uygulanan bir müdahaledir.

Cinsel ilişkide tatmin olamayan yani orgazm olamayan kadınlara şikâyeti nedeniyle bazı doktorlar klitorisi dışarıdan saran derinin kısaltılması yani klitorisin soyulması şeklinde bir operasyon önermektedirler. Burada amaç klitorisin cinsel ilişki esnasında penisle direkt temasının sağlanmaya çalışılmasıdır.

Orgazm oluşumunda klitoris üzerindeki derinin ilişki esnasında klitorisi direkt uyarmasının önemi göz önüne alındığında bu operasyonun yalnızca çok dikkatli bir değerlendirme sonrasında yapılması gerektiği anlaşılabilir.

– Hani bir deyim vardır ya “vur deyince öldürmek” diye zamanla İslam içerisinde de her sözüne besmele ile başladığından, kuranda ki ayetlerde şöyle şöyle geçmektedir, bu hadiste şunlar anlatılmak istemektedir… diye söyleyerek cahil zümre tarafından Alim olarak kabul gören, sözlerine riayet edilen, bunu görünce böbürlenerek kendisini bir halt zanneden insanlar türedi.

Bu insanlar başka düşüncelerine gerçek İslam yolu diyerek bu akıma bir de isim koydular ve İslami kuralları kendi kafalarına göre yorumladılar, fetvalar verdiler halbuki bunlar kör sağır kendi çıkarı peşinde koşan cahillerdi.

Bunlar yüzünden Kadın Sünneti olayı, kadının kendi isteğinden çıkarılıp zorla yapılan bir uygulamaya, amacından da saptırılarak kadının cinselliğinin kökünden kazınmasına kadar geldi.

Halbuki gerçek bir Müslüman’ın “Allah niye fuzuli bir parçayı insan vücudunda yaratsın ki” diye düşünmesi lazım, Allah kadının zevk almasını istemeseydi zaten o parçayı yaratmazdı, zinayı haram kılmıştır evet yanlış bir şey midir; erkeğiyle de arkadan olmamak kaydı ile yoldan her türlü zevki helal kılmıştır, bu zina yapar diye kadının cinsel organını kazıyarak haz almasının önüne geçmek düşüncesinde olan insan yaradılışa karşı gelmektedir, kendisinin daha iyi bildiğini düşünerek tamamen bir şirkin içerisine düşmektedir; be hey insanoğlu insan sen Allah’tan daha mı iyi biliyorsun ki o kadının cinsel haz almasının önüne geçiyorsun!

Bu sebeple de;

Mısır Diyanet İşleri Yüksek Komisyonu’nun Fetvası

2007 yılında Mısır’daki en yüksek dini makam ve Müftülüğe bağlı olan Diyanet İşleri Yüksek Komisyonu, olumsuz fiziksel ve psikolojik etkileri yüzünden kadın sünnetinin İslam’da tamamen yasak olduğunu açıkladı.

Mısır Müftüsü Şeyh Ali Goma’ya bağlı Diyanet İşleri Yüksek Komisyonu tarafından yayımlanan bildiride, “Kadınların ruhunda ve bedenindeki sayısız olumsuz etkileri yüzünden kadın sünneti İslam dininde tamamen yasaklanmıştır. Geçerli bir nedeni ya da gerekliliği olmaksızın kadının bedeninden bir parçanın çıkarılması yoluyla uygulanan kadın sünneti İslam tarafından yasaklanmıştır” denildi.

Bildiride ayrıca,

Ulemanın meseleyi uzman doktorlara danıştığı ve doktorların da bu uygulamanın zararlı olduğu konusunda görüş bildirdiği ve dolayısıyla da kadın sünnetinin yasak olduğu konusundaki ortak görüşün açıkça bildirilmesinde yarar görüldüğü ifade edildi.

Ve kadın sünnetiyle erkek sünneti arasındaki farkın da belirtildiği bildiride, kadın sünnetinin toplumsal bir adet olduğuna da dikkat çekildi.

Paylaş; başkaları da faydalansın!

2 thoughts on “Kadın Sünneti ve İslamiyetteki Yeri?

  1. Kadın sünnetini yalnızca dini nedenlerle açıklamak doğru değil. Yukardaki yazıda da belirtildiği üzere multifaktöriyeldir. Firavünlara uzanan derin bir tarihi, sonradan dinle ilişkilendirilmesi, gelenekselleşmesi ve kadının yaşadığı toplumda yer edinebilmesi, kendisinin varlığını kabul ettirebilmesi için zorunlu bir toplumsal basķı, yanı mahalle baskısna dönüşümü vardır. Örneğin kuzey doğu Afrika coğrafyasında sünnet olmayan kadın evlenemeyebilir, evlenmesi mümkün olmayabilir. Göçmenler arasında USA ve Avrupa ülkelerinde sünnet sık olarak vardır. Modern ülkelerde hem bu zarar verme yasalarla yasaktır hem de sağlık çalışanlarına yaptıkları takdirde cezai işlem vardır. Aslında bazı yayınlardan anlaşıldığı üzere kaldırılmasını isteyen o toplumun bireyleri çoğunluktadır. Fakat derin bir tarihi kültürü olan bu uygulamanın kaldırılması bu işlemden ekonomik gelir sağlayan kısımları da düşünecek olursak hiç de öyle kolay değildir. Bir terörist cemaat liderinin peşinden nasıl gidildildiğini gördüğümüz tarihi acı örnek dahi bu sünnet olayındaki düşünce yapısına dinsel yobazlaşma açısından benzerlik göstermektedir. Aydın dini liderler, toplumun saygın ileri gelenleri, hukukçular, sağlıkçılar, sünnetli aydın kadınlar, sünnetsiz aydınlar elbirliği içinde çalışarak bu geleneğin üstesinden gelmelidir. Desert Flower filmini buradan hatırlatmak isterim. Güzel günler…

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.