Türkiye Cumhuriyeti kuruluş
Bilgi Havuzu, Politika, Son Yazılar, Vatan için, Vatandaşlık

Lozan Antlaşması

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Türkiye Cumhuriyeti kuruluş

Son yıllarda, tarihimizin harbi uzmanı tarihçilerimizin de bir bir Hakk’ın rahmetine kavuşmaları ile ağzı olan sözde tarih bilirler türedi. Cak cak konuşuyorlar: Neymiş efendim Lozan antlaşması bir zafer değil, aksine hezimetmiş. Şu anda elimiz kolumuz bağlıysa hep bu lanet olası antlaşma yüzündenmiş…

Yaw Allah aşkına şu ağızlara söylüyorum; Osmanlı İmparatorluğu’nun 1. Dünya savaşından sonra imzaladığı Mondros Mütarekesinin anlamı nedir, 6 asır hüküm sürmüş koca Osmanlı İmparatorluğu nasıl oldu da kendisine yaşam hakkı tanımayan böyle bir antlaşmayı imzaladı diye niye tartışmıyorsunuz, Osmanlı İmparatorluğu’nun kendi idamını kabul ettiği Sevr antlaşması ile neleri kabul etmiş nasıl kabul etmiş, Osmanlı İmparatorluğu’nu bu duruma hangi sebepler yüzünden gelmiş diye niye tartışmıyorsunuz…

Bu antlaşmalarda itilaf devletleri Osmanlı İmparatorluğu’ndan geriye çorak arazi dışında hiçbir şey bırakmıyordu ki o küçük parçayı da bırakıp bırakmayacakları meçhul!

Tutturmuşsunuz Lozan da Lozan, Lozan da Lozan.

O kadar devasa büyük İmparatorluk sınırı varken bu Lozancılar yüzünden bu g.t kadar yere sıkışıp kaldık falan filan laflarınız neden?

Bu adamlara, benim anladığım kadarı ile özellikle 1908 ile 1920 arası öğretilmemiş. Hatta bu adamlara Osmanlı İmparatorluğu’nun 1699’a kadarlık kısmı öğretilmiş, yani Osmanlı İmparatorluğu’nun sadece toprak kazandığını zannediyorlar.

1911 yılından başlayarak 360 derece her tarafında aralıksız savaşa girmiş, yüzbinlerce insanı savaştığı cephelerde kaybetmiş, milyonlarca insanı vücutlarından önemli ölçüde darbe almış, sanayisi kurulmamış, ekonomisi gelişmemiş, en iyi bildiği olan savaş konusunda bile savaş teçhizatı bakımından dışarıya muhtaç hale gelmiş, elinde ne var ne yok harcamış bir Osmanlı İmparatorluğu’ndan geriye bu Anadolu’yu bizlere yurtluk yapsın diye, yokluk ortamında savaşarak kazandırdılar o Lozancılar.

Bu vatanın bize yurtluk yapmasında emeği geçen tüm kahramanlarımızın ruhları şad olsun.

Ama diğerleri diyor ki; niye daha fazla toprağı Türkiye’nin sınırlarına almadılar öyleyse… vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyül azim. Anlamıyor musunuz arkadaşım yokluk dönemindeydi o dönem Osmanlı İmparatorluğundaki herkes. Aralıksız yıllarca savaşmışlardı, hem itilaf devleti haçlı ordularına pek de bir şey olmamıştı. Daha ileri gitmek, her şeyi kaybetmek de olabilirdi.

Lozancılar olmasa Müslümanlığımızı daha iyi yaşardık diyorlar; nah yaşardınız (hareketi de gözünüzde canlandırınız bi zahmet). Ulan Anadolu’ya girmiş tüm ülkeler haçlı, Ermeniler, Yunanlılar, İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar… bu adamlar ile Müslüman Müslüman nasıl yaşayabileceğinizi düşünüyorsunuz. Hem affedersiniz de şimdi yaşadığınız ne?

İngiltere, Fransız güdümündeki Ermeniler, Yunanlılar girdikleri köylerde taş taş üstünde bırakmıyorlardı, öyle bir kin vardı ki adamlarda kızlara kadınlara tecavüz ediyorlar, genç yaşlı kadın erkek demeden öldürüyorlar ir de yetmezmiş gibi cesetlerini parça parça ediyorlardı.

Yani demem o ki; tarihi değerlendirin, tarih konusunda ön yargısız olun, tarihi değerlendirirken zamanı ve o zamanın şartlarını da değerlendirin ve değerlendirme yaparken tarafsız olun çünkü tarihten öğrenilecek hatası ile doğrusu ile çok şey var ve tarihini bilmeyen milletler yenilmeye mahkumdur.

Aşağıdaki linkten Lozan Anlaşmasının günümüz Türkçesi ile tam metnine ulaşabilirsiniz…

Lozan_Antlaşması

Yukarıdaki resim Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşunu temsil etmektedir.

Etraftakiler:

– Kırkbir kere maşaallah tüüh tüh! Allah babasına bağışlasın şak şak da şak şak!

Karagöz:

– Şakşakçı başılar şaklabanlığı bırakın da dua edin! Çocuk vakitsiz doğdu. İyi bakamadık mı dünyasına doyamadan gider.

Beşikte: Cumhuriyet,

Şakşakçılar: Ziya Gökalp, Celal Nuri, Ağaoğlu Ahmet

Lozan Antlaşması’nın günümüz Türkçesi ile tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz…

Lozan_Antlaşması

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.