elektrik hırsızı resmi
Elektrik Piyasası, Politika, Son Yazılar, Uyarı, Vatandaşlık

Kayıp Kaçak Bedeli Yargıtaya Göre Adaletsiz

Paylaş; başkaları da faydalansın!

elektrik hırsızı resmi

Kayıp kaçak bedeli; elektrik sisteminde ortaya çıkan teknik ve teknik olmayan kaybın maliyetinin kayıp-kaçak bedeli oranları ölçüsünde karşılanabilmesi amacıyla belirlenen bir bedeldir.

Kayıp Kaçak Bedeli (K/K Bedeli) ile ilgili olarak Yargıtay şu değerlendirmelerde bulundu:

“Elektrik Dağıtım Şirketleri tarafından elektrik enerjisinin üretiminden, tüketicilere ulaştırılıncaya kadar oluşan elektrik eksikliği kayıp bedeli olarak, enerji nakil hatlarından çeşitli sebeplerle sayaçtan geçirilmeksizin, herhangi bir bedel ödemeden kullanılan elektrik bedeli de kaçak bedeli olarak diğer kullanıcı abonelere yansıtılmaktadır.

Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin (kaçak) kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmamaktadır.

Hem bu hal, parasını her halükarda tahsil eden davalı kurumun çağın teknik gelişmesine ayak uydurmasına engel olur, yani Elektrik Dağıtım Şirketi kendi teknik alt ve üst yapısını yenileme ihtiyacını duymayacağı gibi Elektrik Dağıtım Şirketi’nin elektriği hırsızlanmak suretiyle kullanan kişilere karşı önlem alma ve takip etmek için gerekli girişimlerde de bulunmasını engeller.

Oysa ki elektrik kaybının önleme ve hırsızlıkları engelleme veya hırsızı takip edip, bedeli ondan tahsil etme görevi de bizzat enerjinin sahibi bulunan Elektrik Dağıtım Şirketi’ne aittir.

Hal böyle olunca Elektrik Dağıtım Şirketi’nin kayıp –kaçak bedeli tahakkuku uygulaması yerinde değildir.”

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.