oturan deve resmi
Kişisel Gelişim, Politika

Ya Bu Deveyi Güdersin Ya Bu Diyardan Gidersin

Paylaş; başkaları da faydalansın!

oturan deve resmi

Kulağa tehdit gibi geliyor değil mi?

Ama değil.

Bir işin adam akıllı yürütülebilmesi için bu söz olmazsa olmazdır.

Bu sözü patron hem kendisine (ya bu deveyi güderim ya bu diyardan giderim) tekrar tekrar söylemelidir hem de çalışma ekibine (ya bu deveyi güderiz ya bu diyardan gideriz), çalışma ekibinin her bir üyesi de kendisine (ya bu deveyi güderim ya bu diyardan giderim, ya bu deveyi güderiz ya bu diyardan gideriz) söylemelidir.

Yani bu söz aslında bir çalışanın kendisini ve ekibini başarıya şartlandırma sloganıdır.

Bir futbol takımını düşünelim mesela…

Forvet oyuncusunun görevi topu gol yapmaktır.

Orta saha oyuncusunun görevi gol atma bakımından daha yetenekli olan forvet oyuncusuna topu ulaştırmak ve kendi yarı sahasına topun gelmesine mani olmaktır.

Defans oyuncusunun görevi gol tehlikesine karşı rakip takımın oyun kurucularının ve gol atma becerisi bakımından yetenekli oyuncularının ataklarını kale önünde tehlike oluşturmadan durdurmaktır.

Kalecinin görevi ise ayak oyununda ellerini kullanma hakkına da sahip bir oyuncu olarak topun gol olmasını önlemektir.

Teknik direktörün görevi rakibini ve kendi oyuncularını iyi analiz ederek, rakibine karşı galip gelecek takımı kurmaktır.

Takımın her bir üyesi ve takım şunun bilincinde olmalıdır; ya bu deveyi güderim ya bu diyardan giderim, ya bu deveyi güderiz ya bu diyardan gideriz…

Biliyorsunuz; futbol büyük paraların döndüğü bir spordur.

Sürekli gol kaçıran forvet, oyunu bir türlü kuramayan orta saha oyuncusu, yol geçen hanı misali sürekli rakibe geçit veren defans, kova bir kaleci, bir türlü rakibini yenecek kadro kuramayan teknik direktör… Takımın patronu siz olsanız bu duruma ne kadar tahammül edebilirsiniz?

Bilinen isimlerden bahsedelim. Messi, Ronaldo yüzmilyonlarca yuro etiket fiyatları var ve gururumuz Arda Turan kırk bir milyon yuroya Barcelonaya transfer oldu. Niye o kadar para veriliyor bu futbolculara; “yeteneklisin gel de şu bizim deveyi de bir güdüver” diye yan gel yat diye değil.

Ya bu deveyi güdersin ya bu diyardan gidersin sözü çalışanları başarıya şartlandıran bir slogandır ama şu da patronlar tarafından asla unutulmamalıdır; güdülecek deveye göre de çalışanlara ödüllendirme yapılırsa inanın o deve daha kolay güdülür ve deveyi gütme olayı eğlenceli hale gelir.

deve

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.