Elektrik Piyasası

Elektrik Tekel Midir?

Paylaş; başkaları da faydalansın!

elektrik tekel midir?

Kendi bölgesinde ulusal tarifeden enerji satan görevli tedarik şirketleri 02.11.2013 tarihinde yayımlanan Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği (http://www3.epdk.org.tr/index.php/elektrik-piyasasi/mevzuat?id=1414) ile lisanslarına işletmiş olmaları kaydı ile hem kendi bölgelerinde hemde tüm Türkiye’de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından her yıl belirlenen serbest tüketici limiti ve üzerindeki müşterilere indirimli elektrik satış yapabilmektedirler.

Yani bu şu anlama gelmektedir; Edirne bölgesinde faaliyet gösteren görevli tedarik şirketi eğer lisansını almış ise Hakkari’deki, serbest tüketici limiti ve üzerinde yıllık elektrik enerjisi kullanan mesken, ticarethane, sanayi… vb. abonelere, indirim miktarı konusunda uzlaşıp ikili anlaşma imzalaması şartı ile elektrik satışı gerçekleştirebilir.

Görevli tedarik şirketi, kendi bölgesindeki her müşteriye, ulusal tarifede hangi sınıfa giriyorsa o birim fiyattan enerji satmakla yükümlüdür ama indirim yapmak amacı ile masaya oturuyorsa orada elektrik piyasasının diğer üyeleri (aklıma ilk gelenler; SEPAŞ, AKSA, ENERJİSA, EREN Enerji, ATA Enerji, VOYTRON, COREN, BİSEN, CEREYAN, FİNA, RWE olmak üzere lisans almış diğer tüm elektrik satış şirketleri) ile aynı şartlardadır.

Özellikle Kamu İhale Kanununa ürün ve/veya hizmet alımı yapan kamu kuruluşlarında bu sorunlarla karşılaşılmıştır; Kamu kuruluşunun kendi bölgesindeki görevli elektrik tedarikçi firması kamu kuruluşlarını kendisini TEKEL olarak göstererek kandırmıştır.

Doğrusu: Kamu İhale Kanunu’na göre alım gerçekleştiren kamu kuruluşları da indirimli elektrik almak istediklerinde; kendi bölgelerindeki görevli tedarik şirketini tekel kabul etmeyerek, başka ürünü nasıl alıyorlarsa öyle hareket etmeleri gerekmektedirler. Yani indirim konusunda masada sadece kamu kuruluşunun kendi bölgesindeki tedarikçi firmasının değil, diğer elektrik satış lisansı sahibi şirketlerinden gelecek teklifleri de değerlendirmeleri gerekmektedir.

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.