Elektrik Piyasası

Cihazlı Hastanın Elektriği Kesilemez Ama…

Paylaş; başkaları da faydalansın!

IV Drip Pump In a Hospital Room

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan düzenlemeyle, elektrikle çalışan diyaliz destek ünitesi, solunum cihazı ve benzeri mahiyette yaşam destek cihazlarına bağımlı olan ve destekleyici belgelere sahip tüketicilerin dağıtım şirketine yazılı başvurusu halinde borcundan dolayı aboneliğin elektriğinin kesilmemesi, dağıtım şebekesinde planlı ve plansız elektrik kesintiler olması halinde ise bu kişilerin doğrudan bilgilendirilmeleri sağlandı.

Düzenleme ile söz konusu aboneliklerin elektrik tüketimi nedeniyle oluşabilecek borçlarından dolayı elektrikleri kesilemeyecek, ödeme güçlüğü çekebilecek abonelikler içinde talep edilmesi halinde süresi dört ay geçmeyecek şekilde taksitlendirme yapılacak. Dağıtım şebekesinde planlı ya da plansız elektrik kesintisi olması durumunda, elektrikle çalışan diyaliz destek ünitesi, solunum cihazı ve benzeri mahiyette yaşam destek cihazlarına bağımlı kişiler önceden kendilerinin belirlediği iletişim aracıyla bilgilendirilecekler. EPDK’nın düzenlemesinden yararlanmak isteyen kişilerin, dağıtım şirketlerine sağlık raporunu ibraz etmeleri ve bulundukları ikametgâhın aboneliğini bildirmeleri gerekiyor. Yapılan düzenleme ile dağıtım şirketlerine ilgili tüketicinin sağlık raporunun sona ereceği tarihi önceden hatırlatma mükellefiyeti getirilirken, raporunu yenileyenler bu haklardan yararlanmaya devam edecek. Bu raporun 30 gün içerisinde dağıtım şirketine iletilmesi gerekecek.

Kafama takılan sorular:

Allah herkese sağlık versin, dermansız ya da külfeti ağır hastalıktan da uzak eylesin!

Bu durumda olan, eve giren paranın büyük bölümünün sağlık giderlerine harcandığı, cihazların kullandığı elektrikten dolayı yüksek çıkan; 4 taksit yapılsa dahi ödeyemeyecek durumda olan hastalar ne olacak?

Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin son halinde mesken abonelerinin elektriği kesilmeden, elektrik borçları hakkında icra işlemi başlatılamayacak…. Bu borç artmaya mı devam edecek? Nereye kadar artacak? Tedarikçi firmalar nereye kadar bu yükü üstlenecekler?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı veya devletin bünyesinde olan sosyal yardım kurumları bu olaya müdahil olmayacak mı?

Enerji bakanlığı bu müşteriler için her hangi bir fon ayırmayı düşünmüyor mu?

Tedarik şirketlerinin bu abonelere diğer müşterilerden daha yüksek oranda indirim yapması için bir teşvik neden düşünülmüyor?

Bir sürü şey havada kalıyor:(

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.