Elektrik Piyasası

Elektrik Borçlarına Af Var mı?

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Elektrik Perakende Satış sektörünün içinde birisi olarak son zamanlarda elektrik tedarik ve dağıtım şirketlerinin en sık karşılaştığı “elektrik borçlarına af var mı?” sorusuna cevap vereceğim.

Türkiye’de 21 Görevli Tedarik Şirketi vardır. Bu şirketler; abone ile, EPDK tarafından, ya da daha halk ağzı ile Devlet tarafından belirlenen kuralları içeren Perakende Satış Sözleşmesi imzalarlar ve EPDK tarafından, ya da daha halk ağzı ile Devlet tarafından belirlenen tarifeler üzerinden (Ulusal Tarife veya Düzenlemeye Tabi Tarife’de denir) kullanılan elektriği faturalandırırlar.

Bu şirketlerde dahil EPDK’dan elektrik satışı lisansı almış yüzlerce şirket bulunmaktadır. EPDK tarafından belirlenen Serbest Tüketici Limitini (yıllık elektrik tüketimi miktarı) geçen aboneler bu firmalar ile ikili anlaşma yaparak devletin belirlediği tarifelerden daha avantajlı, daha ucuz, daha indirimli olarak elektrik kullanabilmektedirler.

Bu bilgiyi verdikten sonra gelelim “elektrik borçlarına af” söylentilerine; 

Devletin özelleştirmesi ile şu anda tüm görevli tedarik ve dağıtım şirketleri özeldir. Fakat özelleştirme aşamasında, devir tarihi’nden önceki Resmi Dairelerin, Belediyelerin ve Tarımsal Sulama Abonelerinin elektrik borçları için, satın alan firma ile devlet arasında bir anlaşma yapılmış ve bu borçlar satın alan firma tarafından alınmamıştır. Bu borçların takibini şu anda TEDAŞ tarafından yapılmaktadır.

Devlete ait bu borçlar için 6824 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” gereği borç faizlerinin affı ve anaparanın yeniden yapılandırılması söz konusudur. Eğer Resmi Daire, Belediye iseniz ya da Tarımsal Sulama abonesi iseniz ve özelleşmeden önce borçlarınız var ise bölgesinde bulunduğunuz tedarik şirketine gidip aftan yararlanabilirsiniz.

Özelleştirilen Şirketlerden şu anda CLK Boğaziçi Elektrik (İstanbul Avrupa Yakası) Silelim Gitsin kampanyası ile Nisan 2013 yılı öncesi borçları olan abonelerin tüm faizlerini ve ana paranın da %35’e kadar olan kısmını silmektedir. Bu sadece CLK Boğaziçi Elektriğin bir kararı olup diğer tedarikçi şirketleri bağlamamaktadır.

Elektrik Borçlarına Af olayı söz konusu olduğunda sizin elektrik tedariğinizi sağlayan şirket zaten her türlü iletişim yolunu kullanarak; Gazete, Televizyon, Bilboard reklamları ile, El ilanları ile, Afişler ile v.s. ve bunun yanında Telefon ile aramak, SMS göndermek, Mail atmak, Posta veya Kargo yollamak suretiyle size bir şekilde ulaşmaya çalışacaktır.

Yarın “benim elektrik borçlarıma da af gelir, niye şimdi ödeyeyim” umuduyla elektrik borçlarınızı ödememezlik yapmayın. Çünkü sözleşmenizde yazan hükümler ile günü geçmiş borçlarınız için, elektrik kesim işlemi gerçekleştirilebilir, belirlenen oranda faiz işlemekte hem de faiz ile birlikte hukuk işlemlerinin başlaması ile avukatlık ücreti, sizin için yapılan diğer yasal işlemlerin tutarını ekstradan ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Hukuk takibinde düşen borçlar için karşılaşacağınız durumlardan da bahsedeyim; mal varlığınıza haciz, banka hesaplarınıza bloke, maaşınızdan kesinti vs.

Borçlarınız var ise ve ödemede konusunda sıkıntıya düşmüşseniz, şirketinize başvurarak, ki o şirketlerde de insanlar çalışıyor, şirketiniz ile olabilirlik çerçevesi içinde uygun ödeme planı konusunda anlaşma yapabilirsiniz.

Işığınız hiç sönmesin…

Paylaş; başkaları da faydalansın!

3 thoughts on “Elektrik Borçlarına Af Var mı?

  1. Merhaba, benim TEDAŞ a yaklaşık olarak 10.000 tl borcum var ben bunu yapılandırmak istiyorum, acaba tedaş a başvuru yapmam halinde de bu borca ait faizlerde siliniyor mu

    1. TEDAŞ’a olan borcunuzun Tarımsal Sulama, Resmi Daire veya Belediye tarifesinden olması gerekmektedir.

      Mesken, Ticarethane, Sanayi veya diğer tarifeler için bir indirim söz konusu değildir.

      Tarımsa Sulama borcu ödemek istediğinizde güncel tüm faizler silinecektir. Ana para + Ana para *9,48/1000 damga vergisi alınacaktır.

      Resmi Daire / Belediye borçları için borcun peşin olarak ödenmesinde; başlangıç tarihinden itibaren TUİK’in TEFE/TÜFE oranlarına göre yeniden bir faiz belirlenerek, bu faizin yarısı borca eklenecek ve damga vergisi alınacaktır. Yani borç: Ana Para + Yeni Faiz/2 + (Ana Para + Yeni Faiz/2)*9,48/1000 olarak ödenecektir.

      Resmi Daire / Belediye borçları için borcun taksitli olarak ödenmesinde; başlangıç tarihinden itibaren TUİK’in TEFE/TÜFE oranlarına göre yeniden bir faiz belirlenerek borca eklenecek ve damga vergisi alınacaktır. Yani borç: Ana Para + Yeni Faiz + (Ana Para + Yeni Faiz)*9,48/1000 Damga vergisi olarak ödenecektir.

  2. I just want to tell you that I am just very new to weblog and seriously liked this web site. Most likely I’m going to bookmark your blog . You definitely come with perfect articles. Thanks for sharing your web-site.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.