Biyografi, Dram, Gerilim, Sinema Felsefesi

Snowden, ABD istihbaratı Sizi Nasıl İzliyor

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Dünyanın en büyük bilişim şirketlerinin, (Microsoft, Apple, Yahoo, Facebook, AOL, Skype, Google, Youtube…) Amerika Birleşik Devletlerinde olması bir tesadüf mü?

Bu şirketlerin diğer şirketleri alıp bünyelerine katmak için akla hayale gelmeyen tutarla ödemeleri boşuna mı? (Facebook Whatsup’ı 19,5 milyar dolara aldı, Microsoft Linkedin şirketini 26,5 milyar dolara satın aldı, Microsoft Skype’i 8,5 milyar dolara satın aldı. Markaların bir kısmı zaten Amerikan olmakla birlikte satın alınmasının nedeni ana firmaların, zaten istihbarat tarafından bir takip koduna sahip olmaları.)

Bu şirketlerin şu anki işlevlerini sürdürebilmeleri için de astronomik paralar gerekiyor.

Peki sadece satışlardan ya da girip çıktığınız bir ortamdan kazandıkları reklamlar ile bu paraları kazanabildiklerini düşünüyor musunuz?

Bu uygulamalardan kullanmayanınız var mı?

CIA ajanı Edward Joseph Snowden şöyle bahsediyor; Bu uygulamalarda yer alan profillerin bağlantılı olduğu tüm profiller kelimesi kelimesine kayıt altına alınıyor. Hedef odaklı ana bir sorgulama yazılım programı ile bu kayıtlardan nokta atışı hedef belirleniyor. Mesela diyelim ki Türkiye’deyiz ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a küfredenleri arıyoruz. Google arama mantığını biliyorsunuz, burada da aynı Recep Tayyip Erdoğan yada ,RTE’de yazmış olabilirler, veya ,R.T.E.’de + küfrün içeriği ne olsun mesela onu yazıyorsunuz ve karşınızda kim, hangi tarihte, hangi uygulamada, hangi IP adresinden, IP adresinin konumu ne, gibi tüm bunu yapmış olanların listesi dökülüyor. Listeden tıklıyorsunuz paylaşın görüntüsü veya konuşması da geliyor.

Bilgisayarınız sahip olduğu mikrofon ve kamera sizin için ajanlık yapabilir diyor Snowden…

Siz farkında olmadan bilgisayarınız kamerayı veya mikrofonu açıp kayda başlayabilir. Bu kayıtları kendi efendisine gönderebilir. Düşünsenize nasıl nasıl şantaj malzemeleri çıkar!

Peki bunu neden yapıyorlar; Tabi ki kendilerinin olduğu kadar başka ülkelerin de ekonomisini ve sosyal toplumunu kayıt altında tutabilmek onları kendi istediği gibi yönetebilmek için.

Dünyanın efendisi olmaya niyet etmiş bir ülke sahip olduğu imkanlar ile bunu yerine getiriyor. Hükumetler kuruyor, hükumetler deviriyor, liderler seçiyor, liderleri al aşağı ediyor, halkı sokaklara döküyor…

Peki bu filmin çekilmesine Amerika Birleşik Devletleri neden izin verdi? Engel olabilirdi oysaki! Ben de diyorum ki Amerika Savunma Bakanlığı Holywood sineması ile haşır neşir ve istediği filmleri çektirebilmek için maddi destek bile veriyor. Kendisi neden çektirmiş olmasın!

Bir söz vardır ya; reklamın iyisi kötüsü olmaz diye, işte o yüzden. Bu filmi izleyen herkes Amerika Birleşik Devletlerinin gücünü görecek.

CIA!de gerçekten çalışmış olan Edward Snowden’dan ise ayrıca bahsetmek isterim.

Kendi ülkesi olabilir mevzu bahis ama kendi ülkesi için yaptığını düşündüğün işlerin gerçekten kendi ülkesi için mi yapıldığından tereddüt ediyor ve sorguluyor… Bakıyor ki; birileri kendi koltuğunu korumak veya yükseltmek için usulsüz yöntemlerle işler yaptırmak istiyor ve Snowden’ın kendi kurduğu sistemle kendisinin ve kız arkadaşının bile özel verilerini arşivlemişler. Bir iki doğrulanmayan istihbarat ile başka ülkelerde casus uçaklar ile insanlar öldürülüyor ama doğru insan mı bilinmiyor…

Bu gibi sorulardan Amerika Birleşik Devletlerinin yaptığı işleri ifşa ediyor. Her şey bitti mi zannediyorsunuz? Yasalar ona göre ayarlanıyor. İçeri alınan çalışanlar daha bir milliyetçi seçiliyor. Giriş çıkışlar daha bir sıkı tutuluyor. Yani işlere yine devam. Ne paylaştığınıza dikkat edin ve mümkünse asosyalliğe iten sosyal medyayı kullanmayı bırakın. Kapalı da olsa bir kamera ve/veya mikrofon karşısında gizli şeyler konuşmayın iş çevirmeyin…

Benim Puanım: 10 / 10

IMDB Puanı: 7,3 / 10

Sinemalar.com Puanı: 8,1 / 10

Vizyon Tarihi: 6 Ocak 2017

Yapımı : 2016 – ABD

Tür : Biyografi , Dram , Gerilim

Süre: 134 Dak.

Yönetmen : Oliver Stone

Oyuncular : Joseph Gordon-Levitt , Shailene Woodley , Melissa Leo , Zachary Quinto , Tom Wilkinson

Senaryo : Oliver Stone , Kieran Fitzgerald

Yapımcı : Oliver Stone , Moritz Borman

Diğer Adı : The Snowden Files

Paylaş; başkaları da faydalansın!

One thought on “Snowden, ABD istihbaratı Sizi Nasıl İzliyor

  1. I simply want to tell you that I am beginner to weblog and truly liked you’re web site. Almost certainly I’m likely to bookmark your website . You actually come with good article content. Cheers for sharing with us your webpage.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.