Politika

Yemek Kartları İle Market Alışverişi Yasak

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Çoğu şirket çalışanına, maaşı dışında, yukarıda en çok kullanılanları gördüğünüz yemek kartlarında vermektedir. Burada çalışan en azından öğle yemeklerini bedavaya getirmektedir. Bu kartların patronları hem çalıştığınız şirkete hem de yemek kartını ödeme olarak kabul şirketler ile masaya oturarak öncelikle komisyon olmak üzere, vade tarihi, + olanaklar  konusunda anlaşmaya varmaktadırlar…

Yemek kartlarının geçtiği yerler değişkenlik göstermektedir. Bazı yerlerde hepsi geçebilirken, bazılarında ise belli kartlar geçebilmektedir. Mesela benim çalıştığım şirketin yakınlarında öğle yemeğini şirketimin bana verdiği kartla ödeyebileceğim bir yer bulunmamaktadır. Ben ne yapıyordum nakit para ile yemek yiyordum, yemek kartını ise market alışverişinde kullanıyordum. Bu yeni düzenleme ile market alışverişinde kullanamayacaksam kartın benim için olan avantajı ne olacak. Market alışverişinde geçmeyecekse, yemek yeme yerleri yemek kartı ile ödeme yapacaksan fiyatı şu kadar olur diye, nasıl olsa başka bir amaçla kullanamaz diye ekstra istemezler mi, 10 kişi çalışan bir atölye ile 1000 kişi çalışan bir fabrika aynı kefeye konulabilir mi, arz talep dengesine dayalı serbest piyasada kazan kazan ilkesi delinmiş olmaz mı… vb. bir sürü soru aklıma takılıyor.

Aşağıda Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin Yemek Kartları konusunda yapılan çalışmalar ile ilgili açıklamalarının bulacaksınız. Buradaki ve devam eden çalışmalardaki açıklamalar daha sonra kamuoyunun görüşüne sunulacak. Bir vatandaş olarak vatandaşlık görevinizi yerine getirin ve çekincelerinizi söyleyin. TBMM deki seçilmişler vatandaş için en karlı olanı yapmak zorundadırlar. Sesinizi çıkartın ki “ben ne dersem o olur” anlayışı içerisinde hareket etmesinler.

Devletimizin seçilmişleri şimdi de “Yemek Kartlarımıza” ellerini uzattılar…

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, tüm paydaşların ve kamuoyu görüşüne açılması planlanan düzenlemeye ilişkin maddeleri şöyle sıraladı:

  • Yemek kartı müşterilerinin doğrudan, dolaylı veya gizli olarak iskonto almalarının önüne geçiliyor.
  • Yemek kartı şirketlerinin perakende işletmelerden alabileceği komisyon oranına tavan sınır getiriliyor.
  • Yemek kartlarının, market alışverişleri gibi yemek sektörü dışındaki sektörlerde kullanılmasının önüne geçiliyor.
  • Yemek kartı hizmeti veren şirketlerinin akaryakıt, hediye, ödül, teşvik, yardım, konaklama, temsil ve ağırlama gibi hizmetler için çıkarttığı kartlar söz konusu olduğunda işlem ve ödemelerin her bir hizmete özgü olması ve buna ilişkin teknik altyapının oluşturulması kaydıyla birden fazla hizmet için tek bir kartın kullanılabilmesi sağlanıyor.
  • Yemek kartı hizmeti veren şirketlerin, perakende işletmelerden uygulama barındırma bedeli, kira bedeli, sarf malzeme bedeli, işletim ücreti, teknik destek ücreti, bakım gideri, depozito gibi bedelleri talep edebilmesi engelleniyor.
  • Yemek kartı hizmeti veren şirketlerce perakende işletmelere yapılan ödemelerin vadelerine üst sınır getiriliyor.
  • Sektörde faaliyet göstermek isteyenlere, faaliyete başlamadan önce Bakanlığa yazılı bildirimde bulunma zorunluluğu getiriliyor.
  • Düzenlemelere uymayanlar hakkında yaptırım öngörülüyor.
Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.