Biyografi, Dram, Sinema Felsefesi, Suç

İrlandalı, The Irishman

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Frank Sheeran, mafya tetikçisi, Robert De Niro

Jimmy Hoffa, Efsanevi sendika başkanı, Al Pacino

Birisinden bir şey yapmasını istiyorsan aracı olma bunu bizzat kendin yap.

Dünyada şu anda yaşayan insanların büyük bir çoğunluğu dine ve Allah’a inanır. En azılı katillerde, uyuşturucu kaçakçıları da, mafya üyeleri de bir dine mensupturlar ve bir yaratıcıya inanırlar hatta cinayetini kimse görmesin, uyuşturucu yakalanmasın gibi pis işleri rast gitsin diye dua bile ederler.

Demek ki din tek başına günahı ve suçu engelleyen bir unsur değildir.  Filmdeki, vaftiz ayininde bulunan mafya üyelerinin dualara amin demesi çok garip geldi.

Az endişeliyim diyen bayağı endişeliyim demektedir. Bayağı endişeliyim diyen ise aslında çaresizim demektedir.

Mafya bataklık gibidir. Bir girdin mi çıkamazsın, seni içine çeker… Çırpındıkça batarsın. Bataklık iyice yutmasın diye daha fazla çırpınmazsın. Bataklığa uyum sağlarsın.

Mafya da siyasete girer. Politikacının oya ihtiyacı vardır. Oy için paraya. Mafyanın parası vardır. Adamı vardır. Düşmanlarını ortadan kaldırtmak için tepeye ulaşmak ister. Tabi bu arada kendisi imtiyazlı olacaktır.

Mafya bitirilemiyorsa bu, emniyet ve yönetim teşkilatında bulunan yetkililerin de ellerine bir kere kirli paraya bulaştırmalarından kaynaklanmaktadır.

Filmde mafyaya üye karakterlerin üzerinde hangi tarihlerde nerede nasıl öldükleri yazıyor. Atalarımız yıllar yıllar önce söylemişler zaten şu testisi şu yolunda kırılır diye.

Sendika başkanı aç ise çalışanlar kendilerine bir şey beklemesinler.

Kendini hiçe sayarak çalışanın hakkını savunan sendika liderini üsttekiler istemezler ama çalışanlar için biçilmiş kaftan O’dur. Çalışanlar her zaman O’nun arkasında durmalıdır çünkü o çalışanları için kendi hayatına kurşun yemeyi veya arabasının patlamasını veya nasıl bile olduğu bilinmeden ortadan kaldırılmayı göze almaktadır.

Yazıklar olsun kendi çıkarına zarar gelmesin diye dostum dediği işinin ehli kişinin hayatını çalana…

Filmin sonundaki yaşlılık sahneleri en büyük nasihati veriyor izleyicisine; herkesin malum sonu kara toprak. O halde kötülük niye, kötü hatırlanmak niye, herkes iyilik yapsın herkes de onu iyi hatırlasın en iyisi bu.

Film için 3 buçuk saat.

Uzun ve biraz sıkıcı olsa da o mafya, siyaset, sendika işlerinin kirli tarafları kısa sürede ve başka türlü anlatılamazdı.

Ve film; Yahudiler kendi çıkarları için başka kimsenin gözünün yaşına bakmamaktadır şeklinde bir genel havada ilerlemektedir. Yahudilerin tek sevdiği; kendilerine itaat eden kayıtsız şartsız kölelerdir.

Benim Puanım: 7 / 10

IMDB Puanı: 8,6 / 10

Tür: Biyografi , Dram , Suç

Yönetmen: Martin Scorsese

Senarist: Steven Zaillian

Yapımı: 2019 – ABD

İrlandalı Filmi Oyuncuları: Robert De Niro, Al Pacino, Anna Paquin, Bobby Cannavale, Joe Pesci

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.