Teknoloji

VPN Nedir? VPN Ne İşe Yarar?

Paylaş; başkaları da faydalansın!

VPN (Sanal Özel Ağ) nedir? VPN programları size gerçekten anonimlik sağlar mı? VPN programları ne işe yarar? VPN programları internet üzerinde nasıl bir anonimlik ve gizlilik elde etmenizi sağlar? Akıllı TV’de VPN kullanmanız ne işe yarar?

VPN Nedir?

VPN (Virtual Private Network) Wikipedia gibi erişime engelli web sitelere giriş yapmayı mümkün sağladığı için popüler hale gelen bir teknoloji olsa da şirketler tarafından 1990’ların sonlarından itibaren kullanılıyor. VPN, tünelleme protokolleri ile bir cihazın en az başka bir cihaz üzerinden internete bağlanmasını sağlar. Tünelleme protokolleri ile oluşturulan bu sanal özel ağ aynı zamanda şifreleme yöntemleri ile şifrelenir.

Şirketler VPN teknolojisinden hem şirket ağı içinde seyahat eden kurumsal veri ve bilgilerin güvenli bir şekilde küresel internette seyahat etmesi hem de ofis dışında çalışan bireylerin şirket ağına güvenli bir şekilde bağlanabilmeleri için kullanmaktadır. Bireyler arasında VPN kullanımı üçüncü partilerin internet bağlantısı üzerinden gerçekleştirdiği gözetimden korunma; erişim engellerini aşma ve kişisel veri ve bilgilerin korunmasına olan ihtiyaçtan ötürü artmıştır.

VPN Ne İşe Yarar?

VPN programları öncelikle internet bağlantınızın gizlenmesini sağlar ve üçüncü partiler tarafından gözetlenmesini engeller. Üçüncü partilere örnek olarak internet servis sağlayıcısını (İSS) verebiliriz. Size internet hizmeti veren İSS’iniz çevrimiçi her hareketinizi, görmektedir. VPN kullandığınızda ise bu mümkün değildir.

VPN kullandığınızda internet bağlantınız gizleniyor ve internete VPN programının size sunduğu başka bir cihaz üzerinden internete bağlanıyorsunuz. Bu cihazınızın gerçek IP adresinin gizlenmesini ve internete bağlandığı diğer cihazın sağladığı IP adresi ile veri paketi alışverişi yapmasını sağlıyor. IP adresiniz internetteki sanal kimliğinizin bir parçası olduğu için artık giriş yaptığınız web site veya uygulamanın gerçekten nereden o web siteyi ziyaret ettiğinizi bilmesi mümkün değildir.

VPN programları çeşitli konumlardan internete bağlanma fırsatı sunar. Bu durum da bağlandığınız konumda mevcut olan çevrimiçi içeriklere erişim imkanı sağlar. Örneğin, VPN programına Amerika’daki sunucu üzerinden bağlandığınızda Amerika’da mevcut olan çevrimiçi web site ve uygulamaların hepsine erişebilirken Türkiye’de erişime engelli olan web sitelere de ulaşabilirsiniz.

Akıllı TV’nize VPN indirerek Netflix’in diğer ülkelerdeki içeriklerini de izleyebilirsiniz. Bu şekilde akıllı TV’nizde sadece Netflix’in değil, HBO, Hulu gibi platformların da içeriklerini izleyebilirsiniz.

VPN programları ile başka bir ülkeden internete bağlanırken ayrık tünelleme ile bulunduğunuz ülkedeki içeriklere de sorunsuz bir şekilde ulaşmaya devam edebilirsiniz.

Bilgisayarınızda VPN kullanıyorsanız tarayıcınızda da VPN eklentisi kullanabilirsiniz. Tarayıcı VPN eklentileri HTTP yani Hipermetin Transfer Protokolü kullanan web siteler ile olan veri paketi alışverişinizi şifreler. Bu size nasıl bir güvenlik sağlar? Bu şekilde web site ile olan iletişiminize bir siber saldırgan sızamaz; sızsa bile veri paketleriniz şifreli olduğu için veri paketlerinize müdahalede bulunamaz veya verilerinizi çalamaz.

VPN programlarını hem internetteki sınırsız içeriği keşfetmek hem de siber güvenliğinizi sağlamak için kullanabilirsiniz fakat her VPN programı size güvenlik sağlamaz. Bir siber güvenlik şirketi olan ExpressVPN, ücretsiz olan herhangi bir program üzerinden kişisel verilerinizi gönüllü olarak uygulama geliştiricilerine veriyor olabileceğinizi belirtiyor.

Ücretsiz VPN veya herhangi bir başka program verilerinizi kaydediyor olabilir. Ücretsiz VPN programlarında DNS sızıntısı yaşayabilirsiniz. Çevrimiçi aktiviteleriniz sunucularda kaydediliyor olabilir. Ücretsiz olan programları kişisel siber güvenliğiniz için kullanmaktan kaçının. Ücretsiz olarak cihazınıza indirdiğiniz bir VPN veya antivirüs programı çevrimiçi aktivitelerinizi kaydediyor olabilir veya kötücül bir yazılım içeriyor olabilir.

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.