Aile, Fantastik, Kişisel Gelişim, Macera, Sinema Felsefesi

Oz Büyücüsü 1939, The Wizard of Oz 1939

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Film Lyman Frank Baum’un “The Wonderful Wizard Of Oz”, Muhteşem Oz Büyücüsü romanından uyarlanmıştır.

İlk olarak 1939 yılında çekilmiştir,

Daha sonraları sürüsüne çekilmesine rağmen, Oz Büyücüsü filmlerinin en iyisidir.

Kimsenin kendisini dinlemediği, çiftçi halası ve halasının kocası ile birlikte yaşayan ve köpeği dışında bir şeye sahip olmayan bir kız olan Dorothy’nin kendini bulma yolculuğu anlatılmaktadır.

Dorothy’i elindeki tek varlığı olan köpeğini kaybetmemek uğruna kaçmak için çıktığı yolculukta, kendilerinin her şeyini almakta tehdit eden kişinin de ölümlü olduğunu ve alt edilebileceğini, yani korkulmayacak bir varlık olduğunu keşfeder. 

Pasif biri olduğu, karşıdakine ne söyleyeceğini bilemediğinden bir şey yapamayan hatta bazen bir çuval inciri berbat eden birisini temsil eden bir korkuluk, beyne sahip olmak için yolculuğuna katılır…

Orman içerisine doğru yol alırken, odun keserken yağan yağmura yakalanmış ve paslanmış bir teneke adama rastlar, yağlarlar, hayata döne ama bir kalbi olmadığı için mutluluk nedir bilmemektedir, sadece aldığı emirleri yerine getirmektedir…

Ormanların Kralı olmasına rağmen kendi kuyruğundan dahi korkan Aslan katılır bir de yolculuğa…

Bunlar aslında Dorothy’nin kendisinde fark ettiği eksiklikleridir.

İstikamet, kendilerine tüm eksikliklerini verecek olan bilgeye doğrudur…

Ufak ama önemli bir ayrıntı: Dorothy karşılaştığı her ne olursa olsun her kim olursa olsun (Korkuluk, Teneke Adam, Aslan) ayrım yapmaksızın hepsine yardımcı olmaktadır. Bunu izleyen insan ise çevrelerindeki insanlara ayrım yapmanın gereksizliğini, birlikte olmanın önemini öğrenecektir.

Bu filmde ayrıca, karşılarına hep kötülük yapma, ellerinde ne varsa alma amacı ile çıkan cadıların, eğer karşılarında dik durulursa, birlik olunursa mutlaka kaybedecekleri anlatılmaktadır.

Bilge adama güvenerek, onun mekanında güven içinde yaşayanlar vardır. Ama bilge adam elini eteğini çekince ne olacaktır peki? Cevap; bir şeyler için birisine güvenmeyeceksin, kendini geliştireceksin, muhtaç olduğun kudretin ta kendisi sensin.

Yolculuğun sonunda da şu fark edilir; çok güvenilen Bilge Adam’da, kötüleri yenebilmek için diğerlerinin gücüne ihtiyaç duymaktadır. istedikleri için kötülüklerden kaçmalarına veya bir başkasının korumasına muhtaç değillerdir, ne istiyorlarsa bu zaten kendilerine yaratıcı tarafından verilmiştir, sadece kendilerini bilmeleri gerekmektedir. Kendilerini tanımaları tüm isteklerine kavuşmalarına yetecektir.

Ayrıca film o kadar kalitelidir ki; her izleyişte, daha önceki izleyişlerinizde gözden kaçırdığınız bir öğretiyi daha yakalayabiliyorsunuz…

Benim Puanım: 10 / 10

IMDB Puanı: 8 / 10

Vizyon Tarihi: 25 Ağustos 1939

Süre: 101dk

Tür: Aile , Fantastik , Macera

Yönetmen: Victor Fleming

Senarist: Noel Langley , Florence Ryerson

Yapımı: 1939 – ABD

Oz Büyücüsü Filmi Oyuncuları: Judy Garland, Ray Bolger, Jack Haley, Bert Lahr, Frank Morgan

Yapımcı: Mervyn LeRoy , Arthur Freed

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.