Dram, Gerilim, Sinema Felsefesi, Suç

Sefiller, Les misérables

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Victor Hugo’nun Sefiller kitabının yazımını bitirdiği yıl 1845, 1789 Fransız Devriminin hemen sonrası 1845 Şubat Devrimi hemen öncesi  dönem

Filmin çekildiği yıl 2019, Yer Fransa’nın arka sokakları…

Sefiller kitabının ön sözünde Victor Hugo; “Yeryüzünde yasalar, gelenekler aracılığıyla uygarlık içinde yapay cehennemler yaratan, ilahi yazgıyı uğursuz insanlar aracılığıyla karıştıran bir toplum lanetlemesi oldukça; çağımızın üç temel sorunu, erkeğin yoksulluk yüzünden alçalması, kadının açlık yüzünden düşkünleşmesi, çocuğun cehalet yüzünden yeteneklerini geliştirememesi sorunları çözümlenmedikçe; bazı bölgelerde toplumun insanları boğması mümkün oldukça; başka bir deyişle ve daha geniş bir açıdan yeryüzünde cehalet, sefalet bulundukça bu gibi kitaplar faydasız olmayacaktır.” demektedir.

Sefiller kitabında Victor Hugo ayrıca: “şunu unutmayın dostlarım; yabani bitki ya da kötü insan diye bir şey yoktur, sadece kötü uygulayıcılar vardır.” demektedir.

Biz Türklerde “Kraldan çok kralcı olmak” deyimini, görevi halkın güvenliğini sağlamak olan kolluk kuvvetlerinin halk üzerine orantısız güç kullanmalarını Victor Hugo’nun yukarıda yazdığım sözleri ile birleştirirsek filmde izleyeceklerinizi az çok gözünüzün önüne getirebilirsiniz.

Tarih tekerrürden ibarettir.

Siz her kim olursanız olun makamınızı, yetkinizi, erkinizi, suçsuzları ezmek için ve bunu yaparken de orantısız olarak kullanmayın. Emir verirken de dikkat edin, çünkü size yalakalık için o emrin suyunu çıkartacaklar olacaktır. 

Benim Puanım: 7 / 10

IMDB Puanı: 7,6 / 10

Vizyon Tarihi: 31 Ocak 2020

Süre: 102dk

Tür: Dram , Gerilim , Suç

Yönetmen: Ladj Ly

Senarist: Ladj Ly

Yapımı: 2019 – Fransa

Sefiller Filmi Oyuncuları:  Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga, Issa Perica, Al-Hassan Ly, Steve Tientcheu

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.