Sesini Çıkar

Fahiş Fiyat, Ama Düşük Enflasyon, Çözüm Önerisi

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Yeni bir gündemmiş gibi yine bir gündem malzemesi: FAHİŞ FİYATLAR

Halbuki vatandaş olarak bunun acısını her gün yaşıyoruz.

Peki FAHİŞ FİYATLAR nasıl tespit edilebilir, nasıl giderilebilir?

Türkiye’mizin her türlü istatistiğini gözler önüne seren Türkiye İstatistik Kurumumuz (TUİK) var

Ya TUİK yalan söylüyor, ya da elindeki verileri değerlendiremiyor.

TUİK Enflasyon Oranını hesaplama yönteminde kapsanan işlemleri şöyle açıklıyor;

81 il merkezi tamamını da içeren toplam 225 ilçeden fiyat derlenmektedir. TÜFE kapsamında ayda 28.019 işyerinden 553.064 fiyat derlenmekte ve 4.274 kiracı endeks kapsamında takip edilmektedir. İşyeri ve fiyat sayıları mevsimsel yapıya göre yıl içerisinde değişkenlik gösterebilmektedir.

Enflasyon ile ilgili TUİKten derlenmiş ve herkesin anlayacağı dilde açıklanmış verilere enflasyontakip.com sitesinden ulaşabilirsiniz.

Baştan söyleyeyim 28.019 işyeri aslında Türkiye’nin Enflasyon Oranını çıkarmak için yeterli değildir; BİM (7440), A101 (10001), ŞOK (7661), MİGROS (2279), HAKMAR (600) gibi tüm Türkiye’ye yayılmış marketlerin toplam sayısı bile bu sayı kadar.

Neyse geçelim değerlendirmeye;

Elinizdeki verinin çokluğu istatistiki açıdan doğruya yakın sonuçlar elde etmenizi kolaylaştırsa da verileri nasıl kullanacağınız verilere erişen kişilere bağlıdır.

En azından elimizde 28.019 işyerinin bilgisi var; bu işyerlerinin ürünlerinin yıllık değişimlerini baz alarak, bir birbirleri ile kıyaslayarak, hangi marketin, hangi ürünün genel ortalama oranı üstünde zam yaparak FAHİŞ FİYAT ile satış yaptığını tespit edebilir miyiz?

EDEBİLİRİZ!

Diyeceksiniz ki; TUİK veriyi ay sonlarında istiyor. Ya adamlar ay ortasında artırıp, ay sonunda TUİK’in veri istediği günde azaltıyorsa?

Haklısınız, olabilir! Ama bununda kolay bir yöntemi var? Seçtiğiniz iş yerlerinin ürün fiyat veri tabanının günlük değerlerini, TUİK’in veri tabanına alırsınız, sonrasında kim hangi ürünü kaçtan satmış, kim hilekar ortaya koyarsınız.

SERBEST PİYASA diyeceksiniz!

Yağmur, çamur, kar, don, kurak demeden ürünü ile yatıp kalkan ÜRETİCİMin yanında olmalıyız, onlar bir şey kazanamıyor, saatlerce direksiyon başında şoförüm kazanamıyor, yemişim SERBEST PİYASAYI, kim kazanıyor?

Aracılar ve Tüketiciye ulaştıran mağazalar, marketler…

Şunu söyleyeyim VATANDAŞINI DÜŞÜNEN DEVLET BUNU YAPAR!

FAHİŞ FİYAT uygulayanı tespit ettiğinde de tak mağazanın, marketin kapısına bir haftalık FAHİŞ FİYATTAN KAPATILMIŞTIR mührünü. Bak bakalım bir daha yapabiliyor mu?

Devlet yapmıyorsa VATANDAŞ olarak kendi çıkarımıza olan bir şeyi biz yapmalıyız.

Sesini Çıkar

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.