Dram, Sinema Felsefesi, Suç

Bülbülü Öldürmek, To Kill a Mockingbird, Uğursuz Kuş

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bülbülü Öldürmek harika ötesi bir kitaptan uyarlama harika ötesi bir film.

Benim Puanım: 10 / 10

IMDB Puanı: 8,2 / 10

Her insana yaşam hakkı, tek bir yaratıcı tarafından verilmiştir. Her insan eşittir. Her insanın refah düzeyi yüksek olarak yaşamaya hakkı vardır.

  • Bülbülü Öldürmek, 1960 yılında yayınlanan ve yazarı Harper Lee’nin Pulitzer ödüllü kazandığı romanından uyarlanmıştır.
  • Bülbülü Öldürmek Filmi “en iyi erkek oyuncu”, “en iyi sanat yönetimi” ve “en iyi uyarlama senaryo” dallarında olmak üzere üç Oscar kazanmıştır. Ayrıca Cannes Film Festivali’nde yönetmen Robert Mulligan’a “Gary Cooper Ödülü” verilmiştir.
  • Bülbülü Öldürmek filmi ABD’de “kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli” filmler arasına seçilmiş ve Kongre Kütüphanesi’nin “Ulusal Film Arşivi”nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir. “Amerikan Film Enstitüsü” 2007’de filmi “Tüm zamanların en önemli filmleri” listesinde 25. sırada ilan etmiştir.
  • Bülbülü Öldürmek filmi, “Amerikan Barolar Birliği Dergisi” nin Ağustos 2008 sayısında yayımladığı “En İyi 25 Mahkeme Filmi” anketinde birinci sırada yer almıştır.

 

Adalet mülkün temelidir.

Adalet önünde; rengi, ırkı, parasal durumu, siyasi görüşü, dünya görüşü, dili, dini ne olursa olsun herkes eşit olmalıdır.

Adaletin amacı; gerçek suçluyu, suçu nasıl ve neden işlediğini ortaya çıkarmak ve suçun karşılığı ceza ne ise o cezayı vermek olmalıdır.

Seni gerçeğin ortaya çıkarılması için takındığın tutum ve olduğun taraftan dolayı eleştirenler çıkacaktır; “unutma suçu ispat edilene kadar herkes suçsuzdur.” korkma, geri adım atma, gün gelecek seni tarih yazarken, diğerleri toprak altında çürüyecektir.

Hem de öyle ki bir daha benzer suçlar işlenmemesi için gerekli tüm önlemler alınmalı ve cezalar verilmelidir.

Ama adaletin tecelli etmesinde; suçlayan, suçlu, tanıklar, kanıtları hazırlayan bilirkişiler, hem suçlayanın hem suçlunun avukatları, savcı, jüri, hakim, basın… tek amaçları gerçek olmalıdır. Hatta bunlar, 12 öfkeli adan filmindeki gibi; dışarıdan izole bir ortamda beyin fırtınası ile sonuca ulaşmaya çalışmalıdırlar. Kendilerine menfaat sağlayacak tarafın hoşuna gidecek kararlar için çaba sarf edilmemeli, yönlendirme yapılmamalıdır. Gerçeğin farklı olduğunu bildiği halde gerçeğin üstünü örtende en üst seviyeden ceza almalı, hatta meslekten men edilmelidir çünkü gerçek çok farklı olduğunda, haksız yere ceza verilen kişinin tüm hayatı etkilenecektir. 

Taraflı olarak suçsuz birisinin suçlu ilan edilerek ceza verilmesi, gerçek suçlunun elini kolunu sallaya sallaya ortada dolaşmasına ve yeni suçlar işlemesine ve bir sürü günahsız kişinin daha mağdur olmasına sebep olabilecektir. Böyle bir durumun ortaya çıkması durumunda hatalı karara imza atanların tamamı suçlu ilan edilerek günahsız birinin mağduriyetinde gerçek suçlu ile birlikte yargılanmalıdır.

Her insan ile, en azından yaratanın aynı olmasından dolayı sohbet et, herkesin bir hikayesi vardır; belki onların yaşadıklarından, sen yaşamadan tecrübe elde edebilirsin ve bir gün senin başın sıkıştığında bir kere bile selam vermediğin birisi tarafından kurtarıldığında utanmazsın, yüzün kızarmaz.

Adalet ile ilgili yazdığımız bu kadar şeyden sonra filmin sonunda gerçekleşen olay sonucundaki takınılan tutum, sizin de kafanızda bir sürü soru işaretleri oluşturacağına eminim.

Yönetmen: Robert Mulligan

Senaryo: Harper Lee, Horton Foote

Ülke: ABD

Tür: Suç, Dram

Vizyon Tarihi: 25 Aralık 1962 (ABD)

Dil: İngilizce

Müzik: Elmer Bernstein

Bütçe: $2,000,000 / Hasılat: $13,129,846

Çekim Yeri: Courthouse Square, Backlot, Universal Studios – 100 Universal City Plaza, Universal City, California, ABD

Oyuncular: Gregory Peck, John Megna, Frank Overton, Rosemary Murphy, Ruth White, Brock Peters, Estelle Evans, Paul Fix, Collin Wilcox Paxton, James Anderson, Alice Ghostley, Robert Duvall, William Windom, Crahan Denton, Richard Hale, Mary Badham, Phillip Alford

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.