Aile, Dram, Sinema Felsefesi, Spor

Kaykaycı Kız, Skater Girl

Paylaş; başkaları da faydalansın!

“Böyle gelmiş böyle gider, biz babadan anadan böyle gördük” düzenini bozmak için, kendini ve insanın değerini bilen bir kişi yeterlidir.

O kişiye içinde bulundukları düzene biat eden insanlar “uyumsuz”  der ama o uyumsuzların adı tarih sahnesinde kahraman unvanı ile birlikte yer alır.

Hepimizin bir görevi vardır, bir kıvılcımdan yangın çıkabileceği gibi, bir fotonda ışığı oluşturur.

Köy Enstitüleri dönemini araştırın, her köyden bir kişi eğitilecek ama sadece bir alanda değil her alanda tam donanımlı bir öğretmen olacaktı, bir süre boyunca gerçekleşti de; okuma yazma, matematik, hayvancılık, tarım, marangozluk, el sanatları, ev ekonomisi, müzik, beden eğitimi vb. kendi köyüne gitti daha niceleri gidecekti ve öğrendiklerini uyguladı / uygulayacaklardı.

Köylerimiz, olmazsa olmazımız köylülerimiz, Cumhuriyetten önce, sadece saray  çevresinde bulunanların veya parası olanların erişebildiği imkanlara erişiyor ve gelişiyordu…

Düşünsenize bir kişiyi kıvılcım olarak düşünürsek köydeki diğer herkesle birlikte alev alev geleceğe ışıldayan bir toplum olmaya adım atmıştık, daha neler neler olacaktı!

Ama, insanların eğitiminden hoşnut olmayan zümreler tam aksine yangın içerisinde yanıyordu, çünkü köylünün gelişmesi bazı zümrelerin hiç işine gelmiyordu, çünkü artık köylüler kandırılamayacaktı.

Ve bu insanların destekledikleri şahsiyetler yüzünden köy enstitülerinin kapısına kilit vuruldu.

1990ların ortalarında köylerdeki okulların da kapatılmasıyla, köyler ve köylerde yaşayanlar iyice üvey evlat konumuna getirildi, başı boş bırakıldı.

Öğrenciler daha merkezi yerlere her gün saatlerce mesafeyi gitmeye gelmeye zorlandı, aileler köyden kente göç etti, göç edemeyenler çocuklarını yurtlara yerleştirdi, devlet yurtları yetmedi cemaat yurtları çocukları kaptı, militan yaptı, bu günlere kadar geldik ve iyiye gitmeyen bir şekilde de devam ediyoruz.

İnsanlar eşit doğar, insanları eşitlikten uzaklaştıran ise insan değeri bilmez bencil yöneticilerin, cahil insanı en kolay kandırılabileceği din konusunda taraflı dincilerin yönlendirmeleri olmuştur.

İnsana, hak ettiği değer ve haklar verildikten sonra zaten yöneticiye sadece aksayan yönleri düzeltmek kalır.

Ama insana hak ettiği değer ve haklar verilmezse insanlar ayrışır, savaşlar çıkar…

Bir kaykaycı kızı konu edinen bu filmden bu kadar şeyi mi çıkardın diyebilirsiniz.

Yer Hindistan, kızda kast sisteminin altında yer alan bir aileden olunca çıkarımlarımı az bile yazdım.

Benim Puanım: 10 / 10

IMDB Puanı: 6,7 / 10

Yönetmen: Manjari Makijany

Senaryo: Manjari Makijany, Vinati Makijany

Ülke: ABD, Hindistan

Tür: Dram, Aile, Spor

Vizyon Tarihi: 11 Haziran 2021 (ABD)

Dil: İngilizce, Hintçe

Müzik: Salim Merchant, Sulaiman Merchant

Çekim Yeri: Udaipur, Rajasthan, Hindistan

Oyuncular: Amrit Maghera, Anurag Arora, Waheeda Rehman, Kamlesh Gill, Jonathan Readwin

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.