Aksiyon, Dram, Savaş, Sinema Felsefesi

Yakın Tehlike: Long Tan Savaşı, Danger Close: The Battle of Long Tan

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bu filmi izlerken Çanakkale Savaşı ve Çanakkale Savaşı’ndaki Mustafa Kemal Atatürk’ün hatırası ile Bomba Sırtı olayı geldi aklıma!

Mustafa Kemal Atatürk. Diyor ki: “Biz kişisel kahramanlıklarla uğraşmıyoruz. Yalnız size Bomba Sırtı olayını anlatmadan geçemeyeceğim: Karşılıklı siperler arasındaki mesafe 8-10 metre yani ölüm muhakkak. Birinci siperdekilerin hiçbirisi kurtulmamacasına düşüyor, ikinci siperdekiler onların yerine geliyor fakat ne kadar imrenilecek bir soğukkanlılık ve tevekkülle biliyor musunuz? Öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor ve en ufak bir çekinme bile göstermiyor. Sarsılmak yok. Okuma bilenler Kur’an-ı Kerim okuyor, bilmeyenler kelimeişehadet çekerek yürüyorlar, cennete gitmeye hazırlanıyorlar. İşte, bu, Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren hayret ve tebriğe değer bir örnektir. Emin olmalısınız ki Çanakkale muharebesini kazandıran bu yüksek ruhtur.”

İşte karşıdaki Vietnam askerlerinin Avustralya – Yeni Zellanda askerlerine karşı koşusu bana yukarıdaki olayı anımsattı!

Burada, yine İngiltere güdümündeki Avustralya – Yeni Zellanda askerlerini görüyoruz, Çanakkale Savaşı’nda da gördüğümüz gibi, içlerindeki kölelik ruhu, Çanakkale Savaşı’nın üzerinden 50 sene geçmesine rağmen atılmamış halleri ile…

Ne yazık ki; tarihimizi bilmiyoruz, kahramanlıklarımızı bilmiyoruz, kitap okuma alışkanlığı günden güne düşüyor…

“Kültür ve Turizm Bakanlığı”, “Türk Tarih Kurumu”, sinema sektörü ortak hareket etmiyor…

Ama bunlarda okumayan bir toplumumuz var ama televizyonu seven bir dizinin bir bölümünün karşısında 3 saat zaman geçiren bir toplum, buradan yola çıkarak gerçek kahramanlıklarımızın filmlerinin çekelim, dizilerini çekelim, izletelim demiyor…

Bu sebeple de Ermenilere karşı olmayan soykırım olayları her sene canımızı sıkmaya devam ediyor, akıllanmadıkça, gerçekleri herkese göstermedikçe de devam edecek!

Kitap okuyan bir toplum için güçlü bir silahtır, okumayan bir toplum için ise Sinema güçlü bir silahtır!

Benim Puanım: 8 / 10

IMDB Puanı: 6,8 / 10

Yönetmen: Kriv Stenders

Senaryo: Stuart Beattie, James Nicholas, Karel Segers

Ülke: Avustralya

Tür: Aksiyon, Dram, Savaş

Vizyon Tarihi: 30 Ekim 2020 (Türkiye)

Dil: İngilizce

Müzik: Caitlin Yeo

Çekim Yeri: Oxenford, Queensland, Avustralya

Oyuncular: Travis Fimmel, Toby Blome, Alexander England, Aaron Glenane, Uli Latukefu

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.