10 / 10, Aksiyon, Dram, Sinema Felsefesi, Sinema Puanı

Top Gun, Maverick, Top Gun 2

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Filmde gerçek jetler kullanılmış, donanma ve Top Gun okulundan da uzmanlar projeye dahil edilmiş ve bu sayede insanüstü yetenek katılmamış, fantastik öğelerden uzak, tamamen insanlarla, gerçekleşmiş veya gerçekleşmesi muhtemel etkileyici bir film olmuş…

1986 yapımı Top Gun film müziği izleyeni geçmişe götürüyor…

Bu filmi izleyip te savaş uçağı pilotu olmak istemeyen var mıdır acaba?

Savaş uçağı pilotu olmayıp da, o havalı montlardan istemeyen var mıdır peki?

İşini layığı ne ise öyle yapmak isteyen birisiyim ve işini layığı ile yapanları da severim. Her şeyin otomasyon ile yapılmaya çalışıldığı, git gide yapay zekalara işlerin teslim edildiği günümüzde, insan olmazsa olmazı kanıtlayan bir film.

Siz, otomasyon olarak iyi bir iş çıkarabilmek için, en ince ayrıntısına kadar programını yazmış olmanız gerekmektedir, ya o yazılan durum dışında bir şey ile karşılaşırsa? İşte burada, içinde bulunduğu şartlara, geçmiş tecrübelerini katan insanoğlu, yapay zekadan hep bir adım önde olacaktır.

İş başarısı için kullanılan teçhizat önemlidir fakat daha önemlisi, o teçhizatı ve teçhizat dışında çevresinde bulabileceği diğer teçhizatları da kullanabilen iyi bir uzmandır.

İşinin ehli olsan da varın yoğun işin olmamalıdır, seni sevenlere, sana değer verenlere de zaman ayırmalısın.

Gençlerin, işin daha başında olanların eskilere, “Kurt kocayınca köpeğin maskarası olur” gibi değil de tecrübesinden faydalanmaları için her söylediklerini dikkate almaları gerekmektedir. 

Askeriye dendiğinde hepimizin aklına gelen disiplindir, kuralları dini kitaplardakinden bile daha katıdır, emir komuta zincirinde nerede olduğunu bilmektir, emri almak ve uygulamaktır…

Ama her meslekte olduğu gibi askeriye içerisinde de yapma denmesine rağmen kendisi doğru buluyorsa yapan askerler mevcuttur ve daima olacaktır. Çünkü ne dedik; insanoğlu yapay zeka değil, içinde bulunduğu şartlarda ne yapması gerektiğine karar veren yaşayan, yaşamını devam ettirmek isteyen bir varlıktır.

Simülasyon cihazlarında ölümü yaşamayacağın için başarılı olabilirsin ama ya gerçekte, her şeyin gerçekte bire bir tecrübe edilmesi en iyi tecrübe kaynağıdır.

Bu filmde Maverick’in emre aykırı ama kendisi ve öğrencileri için doğru olan aykırılığını izleyince Bordo Berelilerimizin, efsane haline gelmiş “telsiz kapatma” davranışları geldi aklıma.

Sınırları zorlamak dediklerinde Skorsky’e ters takla attıran Türk pilotları aklıma geldi;

1990’da TSK envanterine ilk defa girecek Skorsky S-70 model helikopterlerin teslimatı sırasında Amerikalı Skorsky firmasının mühendisleri, S-70 modelinin loop (ters dönme) hareketini yapamayacağı uyarısında bulunuyor ve helikopterlerinin bu denli ağır bir manevrayı kaldıramayacağı savunuyor.

Yeni gelen helikopteri inceleyen Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı Türk pilotları ise bu helikopter ile takla atılabileceğini söylüyor.

İddiaya göre; helikopteri çizen mühendis ve Türk pilotlar arasında konu inatlaşmaya gidiyor.

Üst makamlardan izin alan Jandarma Pilot Üsteğmen Vecihi İyigün, boş ağırlığı 5 bin 347 kg. olan 701329 seri numaralı Skorsky S-70’e takla attırıyor. 

Fotoğraf; Tük Pilotlar tarafından takla attırılan Skorsky’e ait o gün çekilmiş gerçek fotoğraftır!

1964 yılında, Kuzey Kıbrıs’ta, rumlar soykırım yaparken, Ana Vatan’dan kalkan filoda yer alan ilk hava şehidimiz Cengiz Topel geldi aklıma,

Son sahneyi izlerken, geçen sene Suriye’de, askerlerimizin karşılaştığı bir olaydan okumuştum; kazdıkları tünellerden çıkarak askerlerimizi pusuya düşüren terörist gruba karşı askerlerimiz, karargaha bize ateş edin, nasıl olsa şehit olacağız, bari onlarında tamamı geberir demişler…

Ama Türk Askeri kendi arkadaşını vurur mu, geride bırakır mı!

Savaş jetlerimizin tamda filmdeki gibi, S-300lere yakalanmamak, askerlerimizi vurmamak, sadece teröristleri vurmak için alçaktan uçmaları, mühimmatı ateşledikten sonra kurtulabilmek için bir tepeye neredeyse dik açı ile yükselmeleri gerekiyormuş, Şehit olmak en büyük arzuları olan askerlerimize bu imkansız gelir mi?

Pilotlarımız, karacılarımızı kurtarmak için jetlerini alçaktan uçurarak, bir tane bile askerimizi vurmadan, teröristlerin hepsini ortadan kaldırmış hem de dik yamaca doğru tırmanarak zayiat vermeden geri dönmeyi başarmışlar…

Tabi ki bizde bunları filme çekecek milliyetçilikte, düşüncede ve kapasitede Holivud gibi bir sinema endüstrimiz, bürokratlarımız olmadığından, yaşananlar sadece yaşayanların ve bu duruma gerçekten ilgi gösterenlerin düşüncesinde kalır.

Böyle filmler Amerikalılar tarafından çekilir ve izleyenler Amerika’nın askeri gücünü ve savaşçılarını görerek korku hissederler.

Halbuki onlardan kat be kat daha iyi olan askerlerimiz, operasyonlarda bir sürü başarılara imza atmışlardır ve belki de ben bu yazıyı yazarken, siz bu yazıyı okurken yeni yeni kahramanlıklar sergiliyorlardır.

Benim Puanım: 10 / 10

IMDB Puanı: 8,7 / 10

Yönetmen: Joseph Kosinski

Senaryo: Peter Craig, Justin Marks, Ashley Miller

Ülke: Çin, ABD

Tür: Aksiyon, Dram

Vizyon Tarihi: 25 Mayıs 2022 (Türkiye)

Dil: İngilizce

Müzik: Harold Faltermeyer, Hans Zimmer, Lorne Balfe

Çekim Yeri: San Diego, California, ABD

Oyuncular: Tom Cruise, Val Kilmer, Miles Teller, Jennifer Connelly, Bashir Salahuddin, Jon Hamm, Charles Parnell, Monica Barbaro, Lewis Pullman, Jay Ellis, Danny Ramirez, Glen Powell, Ed Harris

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.