10 / 10, Biyografi, Dram, Müzikal, Sinema Felsefesi, Sinema Puanı

Elvis

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Elvis Presley: dünya çapında ‘Rock’n Roll’un Kralı’ ya da kısaca Kral olarak tanınır.

Amerika Birleşik Devletleri’nin muhafazakar olduğu yıllarda, muhafazakarlığın karşısında, her şeye rağmen dik duran, çok kazanan ama para verenlere karşı da başını eğmeyen, yeri geldiğinde başına buyruk ama en iyi bildiği iş olan şarkı söylemeyi yapan, ırk din dil ayrımı yapmayan, şöhretine rağmen geldiği yeri hiç unutmayan, lakabını hak eden bir karakterdir Elvis Presley…

Filmden bunu anlıyoruz!

Elvis Presley’in biyografisi gibi görünse de, 2022 Elvis filmi, daha çok, Elvis Presley’deki cevheri görerek, onu üne kavuşturan, yetenek avcısı Tom Parker’ın, Elvis Presley’i nasıl sülük gibi emdiğini anlatmaktadır.

Genç kuşak, ünlülerin şaşalı hayatlarını magazin programlarından izledikten sonra, öyle bir hayat yaşamayı hayal etmekteler…

Halbuki magazin basının ekrana getirdiği sadece ünlülerin hayatlarının iyi taraflarıdır ki; ünlüler ile danışıklı olarak (çoğu kişi bilmez) bu haberler yapılmaktadır.

Kameraların olmadığı yerlerde ünlüler nasıl bir hayatın içerisindedirler?

Her şöhretin bir bedeli vardır.

Şöhret demek para demektir…

Para söz konusu olunca çevrendeki arkadaşlarının bile kaç tanesinin senin gerçekten arkadaşın olduğunu, parasız kaldığında da yanında olacaklarını anlayamazsın.

Çünkü bedava mal baldan tatlıdır demişler…. 

Tom Parker’ın Elvis Presley üzerindeki yaptırımlarının gaddarlığı, Elvis Presley öldükten sonra kanıtlanmıştır. Ama tabi ki iş işten geçmiştir…

Kendinden geçerek yere devrilen Elvis Presley’e karşı, Tom Parker’ın, doktora emir vererek; akşamki konsere çıkmasını sağlaması gerektiğine dair verdiği talimat, gaddarlığını kanıtlamaktadır.

Kapitalist düzen patronluğunun bir temsilcisidir aslında Tom Parker;

Kendi kazandığını çalışanının emeğinden bilmeyip, çalışanının özel hayatını bile hiçe sayan, ben sana maaş veriyorum tabi ki çalışacaksın diyen, günün 24 saatini kendisi için çalışma ile geçirilmesini isteyen, daha daha çok kazanmayı fakat daha az vermeyi isteyen yakın zaman düzeninin temsili profilini çizmektedir.

Peki Elvis Presley neden Tom Parker’a bu kadar bağımlıydı?

İlk başlarda imkanı yoktu. Bir güce arkasını yaslaması gerekiyordu, Tom Parker bu rolü üstlendi. Ama Elvis güç kazandıktan sonra?

Asıl cevap işte burada saklı, güce rağmen çevresinde Elvis Presley’e akıl verecek doğru dürüst bir kimsesi yoktu, para geliyordu, sorun yoktu; Elvis kendisini yalnızlığa itmiş, yalnızlığını alkol ile uyuşturucu ile yatıştırmaya çalışmış önemli değildi.

Milyon tane takipçin olacağına 5 tane dostun olsun değil mi!

Tom Parker’daki kurnazlığında bunda payı olduğunu söyleyeyim; Elvis’i kendisinden çalabilecek kimseyi, Elvis in yanına yaklaştırabileceğini düşünebiliyor musunuz?

Elvis Presley öldü.

Devlet töreni yapıldı, cenazesine milyonlar katıldı, milyarlar göz yaşı döktü. 

Tom Parker’da fakirlik içerisinde öldü.

Elvis Presley halen daha ölümünde hayranları tarafından anılıyorken, mezarı çiçek bahçesiyken Tom Parker sadece bir toprak yığını.

Dünya kime kaldı?!

Başarmak için bildiğin işi yap.

Daha da başarılı olmak için başarıyı hak edene, kayıtsız şartsız destek ver!

Bu filmi izlerken bir soru aklıma geldi; Elvis Presley dünya yıldızı olmuşken, bizim sanatçılarımızın dünyaya açılmasındaki engel ne???!!!

Benim Puanım: 10 / 10

IMDB Puanı: 7,5 / 10

Yönetmen: Baz Luhrmann

Senaryo: Sam Bromell, Baz Luhrmann, Kelly Marcel

Ülke: ABD, Avustralya

Tür: Biyografi, Dram, Müzik

Vizyon Tarihi: 24 Haziran 2022 (Türkiye)

Dil: İngilizce

Müzik: Elliott Wheeler

Çekim Yeri: Oxenford, Queensland, Avustralya

Oyuncular: Austin Butler, Tom Hanks

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.