5 / 10, Aksiyon, Biyografi, Dram, Sinema Felsefesi, Sinema Puanı, Tarihi

Büyük Savaşçı, Medieval, Jan Zizka Biyografi

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bu film bir Çek Kahramanı olan Jan Zizka’nın biyografisi niteliğindedir.

Peki biz ne zaman kahramanımızın adam gibi filmlerini çekeceğiz?

Jan Zizka Kimdir?

Bohemyalı asker ve ayaklanmacıdır. (1375 – 1424)

1419-1424 arasında Husçu Protestan Ayaklanması’na önderlik etmiştir.

“Tek göz” anlamına gelen Zizka adını küçük yaşta bir gözünü yitirdiği için aldığı sanılmaktadır.

Jan Zizka uzun yıllar feodal lordların yanında askerlik yaptıktan sonra 1410 yılında Bohemya Kralı IV. Venceslas’ın Töton Şövalyeleri’ne karşı savaşmak üzere Polonya’ya gönderdiği orduya katılmıştır. Büyük yararlıklar gösterdiği Grunwald (Tan-nenberg) Savaşı’ndan dönüşünde IV. Venceslas’ın gözde şövalyelerinden biri olmuştur.

1418’de, Çek din adamı Jan Hus’un (1369-1415) başlatmış olduğu dinde reform hareketine katılan Zizka, 1419’da IV. Venceslas’ın ölmesi üzerine Bohemya tahtına çıkmaya kalkışan Macaristan ve Almanya Kralı ve Kutsal Roma-German İmparatoru Sigismund’a karşı Hus’un izleyicilerinin başlattıkları direnişin içinde yer almıştır.

Jan Hus’un kiliseye karşı geldiği gerekçesiyle 1415’te yakılarak öldürülmesine göz yummuş olduğundan Husçular’ın büyük bir nefret besledikleri Sigismund’a karşı aynı tarihte başlayan dinsel ve ulusal ayaklanmanın önderi olarak, Sigismund’a bağlı güçlerle yapılan birçok çarpışmayı komuta etmiştir.

Jan Zizka, feodal lordların düzensiz ve disiplinsiz ordularına karşı dinsel ve ulusal duyguları güçlü köylülere dayanan düzenli ordusuyla verdiği savaş sırasında, askerlik alanında yeni taktikler geliştirmiştir. Zırhlı kağnılara yüklenen toplarla hareketli bir savunma hattı oluşturmuş, piyade, süvari ve topçu birliklerini birlikte kullanmanın ilk örneğini vermiş ve düşmanı elverişsiz noktalardan saldırıya zorlama yoluyla yok etmeye yönelik bir taktik izlemiştir. Yarattığı taktikler Avrupa’da ancak iki yüzyıl sonra kullanılmaya başlanabilmiştir.

Çarpışmalardan birinde diğer gözünü de yitirerek bütünüyle kör olmasına karşın, 1424’teki bir veba salgını sırasında ölümüne değin, hem Sigismund’a bağlı güçlerle hem de görüş ayrılıkları nedeniyle önderliğinden ayrılan diğer Husçu gruplarla savaşmayı ve yeni başarılar kazanmayı sürdürmüştür.

Ölümünden sonra, Taborit olarak anılan yandaşlarının yabancı işgalcilere karşı on yıldan fazla bir süre daha sürdürdükleri direniş, Husçular arasındaki çatışmalar nedeniyle kırılmış ve Sigismund 1436’da Bohemya tahtına ancak çıkmayı başarmıştır.

Bir Çek ulusal kahramanı olarak kabul edilen Jan Zizka’nın adına, 1950’de Zizkov tepeliklerine bir anıt dikilmiştir.

https://youtu.be/AmQILSvYajI

Benim Puanım: 5 / 10

IMDB Puanı: 5,9 / 10

Yönetmen: Petr Jákl

Senaryo: Marek Dobes, Petr Jakl Sr., Petr Jákl

Ülke: Çek Cumhuriyeti

Tür: Aksiyon, Dram, Tarihi, Biyografi

Vizyon Tarihi: 08 Eylül 2022 (Çek Cumhuriyeti)

Dil: İngilizce

Müzik: Philip Klein

Çekim Yeri: Çek Cumhuriyeti

Oyuncular: Ben Foster, Sophie Lowe, Michael Caine, Til Schweiger, Roland Møller

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.