10 / 10, Dram, Kişisel Gelişim, Sinema Felsefesi, Sinema Puanı, Suç

İnsanlar İkiye Ayrılır, Tahsilatçının Dikkat Etmesi Gereken Kurallar

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Filmin orijinal isminden, “İnsanlar İkiye Ayrılır”, ne izleyeceğiniz anlaşılmıyor,

Keza, Netflix’te yer alan filmin tanıtım yazısından da ne izleyeceğiniz anlaşılmıyor; Banka adına borç tahsilatı yapan iki rakip, aldığı borcu geri ödeyemeyen çaresiz bir kadını gözlerine kestirir. Ama prim avına çıkan ikiliyi büyük bir sürpriz beklemektedir.

Ne izlesem diye boş boş gezinirken, hadi birazcık yaptığım işi andırıyor diye izleyeyim dedim.

İyi ki de izlemişim. Şu anda yaptığım işi tam manası ile anlatıyor.

Elektrik kullanıyoruz, fatura çıkıyor… borçlanıyoruz.

Su kullanıyoruz, fatura çıkıyor… borçlanıyoruz.

Doğalgaz kullanıyoruz, fatura çıkıyor… borçlanıyoruz.

Telefon, internet kullanıyoruz, fatura çıkıyor… borçlanıyoruz.

Bankalardan kredi çekiyoruz, eksi hesap kullanıyoruz… borçlanıyoruz.

Şu anda sadece aldığımız nefes bedava, Allah’a şükür.

Ödeme vade tarihi yaklaştıkça, etkili tahsilat yöntemleri dahilinde, işletmeci şirketine hatırlatmaları gelmeye başlıyor.

Önce tabi ki SMS, Mail sonrasında makinenin hazırlanmış bir scripti okuduğu IVR aramalar.

Ödeme vadesi biraz daha geçtiğinde ve borcun büyüklüğüne zorluğuna göre en etkili yöntem olan, karşıdaki ile bire bir iletişime geçilmeye çalışılıyor.

Telefon aramaları…

Firmalar aramaları kendileri yaptıkları gibi, eğer müşteri sayısı fazla ise bu işi, arama konusunda yapılabilirlik yetkisi almış firmalara, borç ve ödenmezse yaptırım bilgilendirmelerini KVKK (Kişisel Verilerin Koruması Kanunu) kapsamında yaptırabiliyorlar.

Bankaların, alacaklarını satma hakları da mevcut; eğer tahsil edemeyeceğini anladığında, yetki almış firmalara açık artırma karşılığı alacağını satabiliyor. Sattıktan sonra kendisi aldığı para ile borcu kapatıyor, borcu alan firma ise alacak tahsilatı peşinde, yasal zeminin kendisine verdiği haklar çerçevesinde tahsilat yapmaya çalışıyor.

Artık günümüzün mesleği bu olmuş durumda; tahsilat tutarına göre, her firmanın belirlediği farklı komisyonlar ile aramalar yapılıyor.

İşin ucunda, arama firması, iş yaptığı şirketin kasasına ne kadar çok para sokarsa, o kadar çok kazanacağı için, çalışanlarına da tabi ki tahsilat konusunda çeşitli eğitimler veriyor ve onları prim gibi dürtülerle motive etmeye çalışıyor.

Telefonda Etkili Tahsilat Yönetimi, araştırın, ne kadar çok eğitim olduğuna şaşıracaksınız.

Tabi ki telefonun yanında yüz yüze yapılan, genellikle profesyonellerin yaptığı tahsilat görüşmeleri de mevcut.

Tahsilatçı maaşı için tahsilat almak zorunda, borçlu ise parası olduğunda ödeme yapacağını konusunda diretmekte ama hem tahsilatçılar hem de borçlular bazen işin dozunu kaçırıyor.

Halbuki nabza göre şerbet demiş atalarımız.

Binlerce kişiyi arayan tahsilat görevlisi, binlerce farklı insan karakteri ile karşılaşıyor. Hangi biriyle empati kuracak. Ama kendisi av olmamak için avcı rolünü kendine oturtması lazım.

Boğa Matador ilişkisi burada sizi karşılayacak.

Fazla uzatmayayım. 

İster telefonda olsun, ister yüz yüze olsun; tahsilat görevlilerinin uyması gereken çok çok önemli bir kaç kural var ki; av ve avcı ilişkisi burada başlıyor. Avcı iken, beklenmedik bir yerden saldırıya uğrayıp av olabilirsiniz.

1- Zamanımız akıllı telefon zamanı; herkes telefonu ile konuşmaları kayıt altına alabilir ve kayıt altında tutulduğunu da biliyordur ya da adli mercilerden kayıtları talep ettirebilir. Sakın ha sakın borçlu bir kişi ile sürtüşmeye girmeyin. Empati kurun. Sizin hiç borcunuz olmadı mı, size nasıl yaklaşılmasını isterdiniz. Zaten boğazına gelmiş bir insanı intihara sürükleyebilirsiniz. Başka bir firma adına yaptığınız tahsilatta gireceğiniz sürtüşme, çalıştığınız firma ile firmanıza iş yaptıran diğer firmayı karşı karşıya getirecektir.

2- Kesinlikle borçlu ile şahsi, duygusal bir münasebet kurmayın. Bun a yeltenenler olacaktır. Sakın, siz sadece tahsilat yapmak istiyorsunuz, karşınızdakini tuzağına düşmeyin. Aleyhinize kullanılabilir

3- Şu anda en önemli konulardan biri KVKK (Kişisel Verilerin Korunması Kanunu), bu konuda, çalıştığınız firmanın size verdiği bilgilerin dışına çıkmayın.

4- Çalıştığınız firmadan yakınıyor olabilirsiniz, bunu dile getireceğiniz yer çalıştığınız firmanın kendisidir, firmanın hakkında, aradığınız borçluya yakınmayın, çekiştirmeyin, suçlamayın.

5- Çalışma arkadaşlarınıza saygı gösterin.

Daha çok şey var ama siz şimdilik filmi izleyin.

Tahsilatçı arkadaşlar siz kesinlikle bu filmi izleyin.

https://www.netflix.com/tr/title/81632790

Etkili Tahsilat Yönetimi konusunda da sormak istediğiniz bütün her şeyi bana sorabilirsiniz.

Mail adresim: omur.okur@gmail.com

Benim Puanım: 10 / 10

IMDB Puanı: 6,9 / 10

Yönetmen: Tunç Sahin

Senaryo: Tunç Sahin

Ülke: Türkiye

Tür: Dram, Suç

Dil: Türkçe

Müzik: Safa Hendem, Mehmet Cem Ünal

Oyuncular: Burcu Biricik, Pınar Deniz, Aras Aydın, Başak Daşman, Erdem Akakçe, Nezaket Erden

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.