10 / 10, Biyografi, Dram, Sinema Felsefesi, Sinema Puanı, Suç

İyi Hemşire, The Good Nurse, Charles Cullen, Ölüm Meleği

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Film, Charles Graeber’in 2013 yılında yayınlanan, Ölüm Meleği lakabı takılan, Charles Cullen adlı seri katil bir hemşirenin biyografisi niteliğindeki The Good Nurse: A True Story of Medicine, Madness and Murder (İyi Hemşire: Gerçek Bir Tıp, Delilik ve Cinayet Hikayesi) kitabından uyarlanmıştır.

Filmin, nasihat niteliğinde olan diyaloğunda, hemşire Charles Cullen’a neden insanları öldürdüğü soruluyor.

Charles Cullen’un cevabı, “haksızlığa susan dilsiz şeytandır” sözünün açıklaması niteliğinde;

“Kimse beni durdurmadı ki!”

Charles Cullen, En son çalıştığı hastanede, durumu fark eden başka bir hemşire ve olaya atanan dedektiflerin, bütün engellenme girişimlerine rağmen olayı soruşturmaları sonucunda suçluluğunu kabul ediyor. Yoksa kim bilir daha kaç kişi sebepsiz yere hayatını kaybedecekti.

Haksızlığa susmamız, gün gelir bizimde sevdiklerimizi yok yere kaybetmemize sebep olabilir.

Charles Cullen Biyografisi

Charles Cullen 22 Şubat 1960’ta, Amerika Birleşik Devletleri’nin New Jersey eyaletinde dünyaya geldi.

Oldukça yoksul bir ailede hayata gözlerini açan Charles Cullen, çocukluk dönemlerinden itibaren ağır depresyonlar yaşadı. Bu durumda babasını henüz 7 aylıkken kaybetmesinin etkisi de vardı. Öyle ki yalnızca 9 yaşındayken çeşitli kimyasal maddeleri karıştırarak intihar teşebbüsünde bulunmuştu. Öte yandan Charles Cullen’ın çocukluk ve ilk gençlik dönemleri hem arkadaşları hem de ailesi tarafından aşağılanarak geçmişti…

Çevresi tarafından sürekli aşağılanan Charles Cullen’ın yaşamındaki en önemli figürlerden birisi ünlü roman karakteri Raskolnikov’du.

Charles Cullen, dünya edebiyatının en önemli isimlerinden Dostoyevski’nin ünlü Suç ve Ceza romanındaki başkarakter Raskolnikov’a büyük bir hayranlık duyuyordu. Ancak bu hayranlığın sebebi, Charles Cullen’ın edebiyata olan merakı değil, Raskolnikov’un cinayet işleyen bir roman karakteri olmasıydı…

Charles Cullen, ilk korkunç eylemini henüz lise çağlarındayken, katıldığı bir partide, kendisiyle dalga geçen lise arkadaşlarının içeceklerine zehir karıştırıp onları öldürmek isteyerek gerçekleştirdi..

Bu olay nedeniyle hiç kimse hayatını kaybetmedi.

Charles Cullen, 1978 yılında liseden ayrıldı ve balistik füze teknisyeni olmak için orduya yazıldı.

Orduya yazıldıktan sonra ABD donanmasında eğitim almaya başladı. Ancak Charles Cullen’ın donanma yılları da yalnızlık ve aşağılanma ile geçti. Donanma içerisindeki arkadaşları da tıpkı lise arkadaşları gibi onunla alay ediyordu… Cullen, 3 yıl sonra ordudan ayrıldı ve New Jersey’deki bir hastanenin hemşirelik okuluna kayıt yaptırdı.

1987 yılında hemşirelik okulundan mezun oldu ve aynı yıl Adrienne Taub isimli bir kadınla evlendi.

1987 haziran ayında ise New Jersey’deki Saint Barnabas Tıp Merkezinde hemşire olarak çalışmaya başladı. Charles Cullen korkunç planlarını hayata geçirebilmek için aradığı fırsatı sonunda yakalamıştı… Yıllar boyunca devam edeceği korkunç cinayetlerinin ilkini de burada işledi.

İlk kurbanı John Yengo isimli 72 yaşındaki adamdı.

Charles Cullen, yaşlı adama kasıtlı olarak aşırı dozda ilaç vererek ölümüne neden olmuştu. Üstelik John Yengo yalnızca birkaç gün önce, güneş yanığı şikâyetiyle hastaneye gelen ve ciddi rahatsızlığı olmayan bir adamdı.

İşlediği ilk cinayet Charles Cullen’ın içerisindeki şiddet duygusunu açığa çıkardı.

Cinayetin ardından, eşine ve küçük kızına acımasızca işkence etmeye başladı. Onları soğuk kış günlerinde kalorifer yanmayan odalara kilitliyordu. Bununla birlikte eşi tarafından beslenen köpeklere de şiddet uyguluyordu. 1992 yılında Charles Cullen’ın ikinci çocuğu dünyaya geldi. Ancak cani adamın ailesine uyguladığı şiddet de devam ediyordu. Bu nedenle Adrienne Taub, aile içi şiddet nedeniyle Charles Cullen’dan ayrıldı. Ancak boşanma davasına bakan hâkim, Charles Cullen’ın şiddet eğilimli olmadığına karar verdi. Böylece Charles Cullen herhangi bir ceza almadı.

Charles Cullen, 1992 yılında Saint Barnabas Tıp Merkezinden kovuldu. Ancak kısa süre sonra başka bir hastanede çalışmaya başladı.

Charles Cullen’in öldürme tutkusu daha da derinleşmişti. Bu nedenle çalışmaya başladığı yeni hastanede de pek çok insanı öldürdü. Charles Cullen, savunmasız hastaların serumlarına aşırı dozda ilaç karıştırarak ölümlerine neden oluyordu. 2002 yılına gelindiğinde cani katil bir kez daha farklı bir hastanede hemşire olarak çalışmaya başladı. Bu yeni hastanede 1 yıl içerisinde tam 13 insanın öldürdü!

Charles Cullen seri katilin kurbanlarından pek çoğu, son derece basit hastalıklar nedeniyle hastanede yatan, kısa sürede iyileşmeleri mümkün olan hastalardı.

Hastanede kısa süre içerisinde bu kadar çok insanın ölümü, doğal olarak şüphelerin artmasına neden oldu. Yaşamını kaybeden hastaların pek çoğuyla Charles Cullen ilgilenmişti! Bu ilginç durum Charles Cullen’ı şüphelerin odağındaki isim haline getirdi ve 2003 yılında resmi bir soruşturma başlatıldı. Soruşturma sırasında Charles Cullen’ın kendine atanmamış hastaların da tıbbı kayıtlarına eriştiği ortaya çıkarıldı. Ayrıca Charles Cullen’ın uzun süredir oldukça tuhaf ilaçlar sipariş ettiği bilgisine de ulaşıldı…

Sorgu sırasında “insanların acılarına son vermek için onları öldürdüğünü” ileri sürdü!

Elbette bu ifade hiçbir şekilde gerçeği yansıtmıyordu. Çünkü Charles Cullen tarafından öldürülen hastaların pek çoğunun ciddi bir rahatsızlığı yoktu…

Charles Cullen, yıllar içerisinde 40 hastayı öldürdüğünü itiraf etti

Ancak adli makamlar, acımasız katili yalnızca 29 cinayetle ilişkilendirebildi. Bununla birlikte bazı insanlar, Cullen tarafından öldürülen insan sayısının çok daha fazla olduğu kanaatinde. Hatta bazı insanlar, acımasız katilin hemşire olarak çalıştığı yıllar boyunca 400 insanı öldürmüş olabileceğini ileri sürüyor!

Seri katil tarafından katledilen insanlardan birinin yakını, mahkeme sırasında Charles Cullen’ı “insanların acılarına son veren bir tür merhamet meleği” şeklinde tanımlandı

Elbette bu, Charles Cullen’ın soruşturma sırasında yaptığı savunmaya ithafen söylenmiş, ironik bir cümleydi. Ancak bu olay sonunda cani katil, “Ölüm Meleği” olarak anılır hale geldi…

Soruşturmanın ardından mahkemeye çıkarılan Charles Cullen, 11 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı

Kimilerine göre 400 insanın ölümünden sorumlu olan Charles Cullen, bugün halen New Jersey’deki bir hapishanede cezasını çekmeye devam ediyor…

Benim Puanım: 10 / 10

IMDB Puanı: 6,9 / 10

Yönetmen: Tobias Lindholm

Senaryo: Charles Graeber, Krysty Wilson-Cairns

Ülke: ABD

Tür: Biyografi, Suç, Dram

Dil: İngilizce

Müzik: Biosphere

Oyuncular: Eddie Redmayne, Jessica Chastain

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.