Dram, Kişisel Gelişim, Sinema Felsefesi, Tarihi

Çernobil, Chernobyl

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Yakın zamanda bizim de nükleer santralimiz olacak,

İnşaat halinde,

Deprem olmadan yıkılan binalarımıza bakınca Allah’a dua etmekten başka çaremiz kalıyor mu?

Peki önlem almak varken önlem almayan yetkililere karşı Allah tevekkül ettin mi ki demez mi?

Tarih: 26 Nisan 1986

Yer: Ukrayna / Pripyat / Çernobil Nükleer Santrali

Olay: Uranyum Çekirdeği Patlaması

Bir nükleer santralde, çekirdeğin patlamasına neden olabilecek, siyasi – teknik – insani – idari bütün komplikasyonları anlatan ve neyin nasıl olması gerektiği konusunda ders veren harika bir mini dizi.

Mini dizi diyorum çünkü sadece 5 bölümden oluşuyor ve her bölüm bizim Türk dizileri gibi 3 saat değil 1 saat civarında.

Hayat her şeyi tecrübe edecek kadar uzun değildir. Akıllı insan kendi aklını kullanır daha akıllı insan ise başkalarının aklını da kullanır. Çernobil nükleer santrali patlamasının nasıl olduğunu anlarsak daha güvenli santraller inşa eder ve yönetimini sağlarız.

İşte Çernobil dizisinden çıkartacağımız dersler;

  • Önemli ve bir şey yapıyorsan ve bu şey senden başka bir sürü canlıyı daha etkiliyorsa, başından sonuna yani en ince ayrıntısına kadar her şeyi düşün.
  • Önemli ve tehlikeli bir şey yapıyorsan ayrıca bu şey senden başka bir sürü canlıyı daha etkiliyorsa, ucuza kaçma. Ne demiş atalarımız; ucuz etin yahnisi olmaz.
  • Patron olabilirsin, ekibin sana ters giden bir şeyler var ve sorun çıkabilir diyorsa; onlara güven, ileri gidebildiğin gibi geri adım atmayı da bil.
  • Gündüzün şerri gecenin hayrından iyidir. Gece, ne kadar alışmış olursan ol, melatonin denen hormonun etkisi ile beyin vücudun uyumasını ister, insan hata yapmaya daha müsait hale gelir, hatanın kötü sonuçlar doğuracağı işleri gündüz yapmak bu yüzden daha iyidir.
  • Büyük bir olayın içerisindeysen ve işler sarpa sarmışsa ve bir sürü kişi bundan kötü olarak etkilenecekse; olayı örtbas etmeye çalışma. Kabul et ve alınabilecek ne önlem var ise al.
  • Birileri, baş rol oynadıkları çok büyük bir olayı küçükmüş gibi, uzaklara aktarabilirler; Olayın iç yüzünün doğrusunu öğrenebilmek için, olayın yerine bedeninle git. 
  • Partizanlık kötü bir şeydir. Partisi olmazsa bir şey olamayacak insanlar, parti başkanı ile hep aynı fikirdedirler. Tuttururlar ulusun bekası diye ve kör gözleri ile gerçekleri göremezler.
  • Liyakat önemli ve olması gereken bir şeydir. Senin tuttuğun partiyi tutmayan ama mesleğinde her kesin önünde şapka çıkardığı kişiler olabilir. Eğer bir koltuk boş ise, siyasi görüşünün ne olduğuna bakmadan o işi o’na ver.
  • İşinin ehli olmayan kişiler tarafından doldurulan koltuklar şirketin veya ülkenin mahvına sebep olabilir.
  • Liyakat sahibine söz hakkı ver, sözünü dinle çünkü o sana yalakalık yapmayıp gerçeklerden bahsedecektir.
  • Yalan söyle diye sana makam vaat edenler olabilir, o makamı asla kabul etme çünkü yalan sonucu makamın kendisi de yalandır.
  • Sen doğru bildiğinden asla şaşma.
  • Mesleğin gereği gün gelir, diğer tüm insanların geleceği için bir canı ortadan kaldırmak zorunda kalabilirsin hatta kendini bile. Yap!
  • Her olay kendine özeldir. Her olaya herkes müdahale edemez. Olaylara ehlini, gerekli tüm teçhizatlar ile gönder.

Çernobil Nükleer Santrali patlamasının önüne, o kadar devasa yapının kuruluş maliyeti yanına ek çok az bir maliyetle ve çok kolay bir şekilde geçilebilirmiş ama bir musibet bin nasihatten iyidir yeter ki gelecek nesiller buradan çıkartılacak derslerine iyi çalışsınlar.

İyi seyirler…

Benim Puanım: 10 / 10

IMDB Puanı: 9,6 / 10

Yönetmen: Johan Renck

Senaryo: Craig Mazin

Ülke: ABD, İngiltere

Tür: Dram, Tarihi

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.