Bilgi Havuzu

Türkiye Fabrikasyon Eğitimi Terk Etmelidir

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları(BAUK) Başkanı ve Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim Araştırma Enstitüsü Uluslararası Eğitim Merkezi Türkiye Başkanı, BM’deki ilk ve tek Türk eğitimci Enver Yücel, “Türkiye, fabrikasyon eğitimi terk etmez ve bu sistem devam ederse sadece üniversite mezunu işsizler yetiştiririz. Eski köye yeni adet getirmeliyiz “diye uyardı;

DÜNYA KÖY ENSTiTÜSÜ’NE GEÇTi

“Dünyada, 15 yıldır bilim, teknoloji, mühendislik, matematik ve sanatı birleştiren STEM diye bir eğitim trendi var. Amerika, Avrupa derken dünyaya yayıldı. Fen teknolojiyle, sosyal bilimler inter disipliner olarak birleşiyor. Öğrenci, bütünden gidiyor. Dünya, bizden 80 yıl sonra keşfetti. STEM dedikleri aslında Köy Enstitüleri’nden başka birşey değil. STEM eğitimi bizde zaten vardı. Kaldırılmasaydı ne olurdu? Ben doğduğumda, Güney Kore bizden fakirmiş. Şimdi 2-3 kat zengin bunu iyi eğitimle başardı.”

Yapay zekayı görmeliyiz

“Türkiye’nin, en büyük gücü genç nüfus. Onları, çok iyi yetiştirecek eğitim dizayn edilemedi. Geleceğin mesleklerini öğretelim. Yapay zeka dünyayı sararken, görmezden gelemeyiz. Türkiye, çok iyi eğitimle 10 yılda ekonomik sıçrama yapar. İstihdam sorunu da kalmaz. Bu sistem devam ederse, sadece üniversite mezunu işsizler yetiştiririz”

ÖĞRETMENSiZ BAŞARILAMAZ

“Öğretmen yetiştirme politikası hatalı. 90 eğitim fakültesi var ama tek tip öğretmen yetiştiriliyor. Oysa, öğretmen sadece müfredat ezberleten kişi olamaz. Bu terk edilmeli. Öğretmene, bilim insanına inanmayan güvenmeyen toplum başarılı olamaz. Güven ki; o öğretmen öğrenciye mentorluk yapabilsin. Fabrikasyon eğitim acil terk edilmelidir”

KADIN YÜZYILI GELiYOR

“Türkiye’de kadın istihdamı çok düşük. Yapay zeka üretimiyle daha da düşecek. Kadınlar, fen ve mühendislik alanlarına çekilmeli. Kadınlar istihdamda yer açılmazsa, Türkiye ekonomide ve demokrasi arzu edilen yerde olamaz. Ne pahasına olursa olsun, kadınların önündeki engeller kaldırılmalı. Gelecek yüzyıl, kadın yüzyılı olacak.”

Özel okullar üvey evlat mı?

– Özeller, üvey muamelesi görüyor. Eğitimin, devleti-özeli değil kalitelisi olur.

– Türkiye’de okul açılışı ve işleyişini takip eden bir akreditasyon sistemi yok. Bir bina ve 90 cm ölçüyü tutturan okul açıyor. Dünyadaki sistem kurulmalıdır.

– Dünya, öğrenci pazarı 280 milyar dolar. Türkiye’nin payı 2.5 milyar dolar. Devlet, fuarlara katılma ve öğrencilere vize, çalışma gibi kolaylık sağlamalı.

– Uluslararası en çok öğrenci BAU’da. 2020’de 2 bin kişi arttırıp, 6 bin 200’e çıkaracağız. Ekonomiye, kişi başı 30 bin dolar, ülkeye 186 milyon dolar bırakıyorlar.

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.