Bilgi Havuzu, Politika, Vatandaşlık

Enflasyon Sepeti 2021, Ürünler ve Payları

Paylaş; başkaları da faydalansın!

ENFLASYON SEPETİNİN AMACI NEDİR?

Genellikle bir önceki yılın aynı dönemine göre (yıllık) yüzde değişim olarak ifade edilen enflasyon, mal ve hizmet sepeti içinde bulunan ögelerin ortalama fiyatlarında bir yıl boyunca yaşanan değişime bakılarak hesaplanmaktadır. Mal ve hizmet sepeti, enflasyonun hesaplanabilmesi için belirli bir dönem boyunca fiyatları takip edilen mal ve hizmet kalemlerinin toplamına verilen isimdir. Sepette yer alan mal ve hizmetlerin ağırlıkları, hanehalkı bütçe anketine konu olan geniş bir hanehalkı örnekleminin yıl boyunca yaptığı harcamalar esas alınarak belirlenmektedir.

2021 Yılı İçin Enflasyon Sepetindeki Ana Grupların Enflasyona Etkileri Aşağıdaki Grafikte Görünmektedir.

2021 Yılı İçin Enflasyon Sepetindeki Ana Grupların 2020 yılı ile karşılaştırmalı Enflasyona Etkileri Aşağıdaki Grafikte Görünmektedir.

Aşağıdaki linkten Enflasyon Sepetinde yer alan ürünleri ve Enflasyona Etkilerini Excel olarak bilgisayarınıza indirip inceleyebilirsiniz.

Aklınıza gelen, çok kullandığınız bir ürünü girerek enflasyona etkisini kendiniz görebilirsiniz. Veya aşağıda bulunan ve enflasyona etkisi büyükten küçüğe sıralanmış ürünlerden anlayabilirsiniz.

2021 Enflasyon Sepeti 2020 Karşılaştırmalı

2021 ENFLASYON SEPETİNDE YER ALAN ÜRÜNLERİN ENFLASYONA ETKİSİ (Büyükten Küçüğe)

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.