Elektrik Piyasası

Elektrik Borçlarına Yapılandırma Var mı?

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Şu anda en sık sorulardan biri: “Elektrik borçlarına öteleme veya yapılandırma var mı?”

Böyle sorulmasının en büyük sebebi basında çıkan aslı astarı araştırılmayan direk yazılan haberlerdir.

Basın böyle spekülasyon yaratan haberlerden beslenmektedir. Okuma oranını artıracaktır.

Bu sorunun sorulmasına kaynak haber aşağıdaki gibidir;

“TEDAŞ Elektrik tüketiminden kaynaklanan ve 1 Şubat 2020 itibariyle vadesi geldiği halde ödenmemiş borçlar ile geçmişte yapılandırılmamış alacakların tamamı yapılandırılıyor. Eylül ayı sonuna kadar ilgili birimlere başvuru yapılması halinde ilk taksiti 2021 yılının Ekim ayının son gününe kadar ödenmek şartı ile söz konusu borçlar her yıl ilk taksitin tekabül ettiği ayda toplam 3 eşit taksite bölünecek.

Ayrıca alacakların ödenen kısmına isabet eden ceza ve faizlerinden de vazgeçilecek.”

Gerçek bilgi:

TEDAŞ 21 bölgesini özelleştirmiştir. Yani 21 tane perakende ve dağıtım şirketi özel şirketler tarafından işletilmektedir.

İlgili haberde bahsedilen borçlar TEDAŞ’ın özelleştirme öncesi dönemi kapsayan, tahsil edilememiş içme suyu, tarımsal sulama veya kamu alacaklarını kapsamaktadır.

Özelleşme olduktan sonra çıkartılan faturaları kapsamamaktadır.

Bu haber doğrultusunda ödememezlik yaparsanız faiz ve Elektrik Piyasası mevzuatları gereği elektrik kesimi, icra takibi gibi yaptırımlar ile karşılaşabilirsiniz.

Gıda, temizlik ürünlerinin ağırlıklı olarak tüketildiği Corona Virüs günlerinde bu ürünleri alırken nasıl ki parayı nakit ya da kredi kartı ile ödüyorsanız;

Evinizde, iş yerinizde kullandığınız ve rahatınızı sağlayan, işinizi kolaylaştıran cihazları çalıştıran elektriği de kullandığınızda karşılığını ödemek zorundasınız. 

Ödeme gücünüz zayıflamış olabilir; ücretsiz izne çıkartılmış, işsiz kalmış, iş yerini kapatmış, sokağa çıkma yasaklarından dolayı müşteri sayısı azalmış bir esnaf da olabilirsiniz, nasıl öderim diye kara kara düşünüyor olabilirsiniz…

Her hangi bir fatura için makul ödeme durumunuzu şirketlere bildirin. Orada çalışanlarda, o şirketleri yönetenlerde insan.

Size yardımcı olacaklardır.

Ayrıca Sosyal devlet ilkesi gereği, devletin ilgili kurumları da vatandaşlara çeşitli katkılar sunmaktadır.

Değerlendirebilirsiniz.

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.