Komedi, Sinema Felsefesi

9 Kere Leyla, 9 Times Leyla

Paylaş; başkaları da faydalansın!

9 Kere Leyla’yı izleyenler yaygarayı koparttı; “bu nasıl bir film”, “yarım saat bile dayanamadım”, “Demet Akbağ, Haluk Bilginer nasıl olurda böyle bir filmde oynar?” falan…

Neden bu şikayetler?

Film neden izliyorsunuz?

Filmden beklentiniz ne?

Düşünmeden gülmek istiyorsanız bu filmde yeriniz yok, buyurun Recep İvedik (Şahan Gökbakar’ın affına sığınarak) filmlerini izlemeye…

Ama düşünmek istiyorsanız karakterlerin kim olduğunu bilmeniz film izleme zevkinizi doruğa çıkartacaktır. Gelin şimdi hep birlikte karakterlerin kim olduklarını öğrenelim.

Adem – Haluk Bilginer: İlk erkek Adem’i temsil etmektedir.

Leyla (Lilith) – Demet Akbağ: Çeşitli kaynaklardaki mitlere göre Hz. Adem’in Havva’dan önceki eşi olan Lilith’i temsil etmektedir. Adem ile aralarında anlaşmazlık çıkar. Anlaşmazlık sebebi Adem’in sürekli olarak kadına üstünlük taslaması, ona hükmetmeye çalışmasıdır. Lilith ise ikisi de aynı topraktan yaratıldığına göre eşit olmaları gerektiğini savunur ve erkeğin kendisinden üstün olmak istemesine bir anlam veremez. Film yorumundan sonra Lilith hakkında daha detaylı bilgiyi okuyabilirsiniz.

Feministlerin ikonudur.

Kadın cinayetlerinin arttığı günümüze ne kadar da benziyor değil mi Lilith ve Adem arasındaki tartışma günümüze!

Mahdum – Fırat Tanış: Lilith’in oğlu.

Hızır – Hakan Eke ve İlyas – İhsan Ceylan: Abı Hayat suyu içerek ölümsüzlüğe ulaşan ve dara düşenlere yardım eden peygamberler. Hz. Hızır karada, İlyas da denizde zor durumda kalanlara yardımcı olmaktadır. Bu filmde bu karakterler 911 Ambulans Acil Müdahale Ekibi olarak rol almaktalar ve Lilith’in Adem tarafından öldürülmeye teşebbüs edildiği

1 – Merdivenden düşerek boyun kırılması

2 – Gaz ile zehirleme

3 – Üzerine cisim düşmesi

4 – Zehirli hayvan ısırması

5 – Yüksekten düşme

6 – Elektriğe çarpılma

7 – Kaygan zeminde kayarak düşme

8 – Trafik kazası

9 – Silahla vurulma olaylarının tamamında Hızır ve İlyas birincil müdahaleci olarak yer almaktalar.

“Hemi İlyas hemi Hızır

Hemi padişah hemi vezir

Nere baksan anda hazır

Safâ geldin Hızır-İlyas”

Haris – Alican Yücesoy: Avukat ama bir şeyi aşırı ölçüde isteyen, çok istekli, bir şeye doymak bilmeyen, açgözlü, hırslı.

Nergis – Elçin Sangu – (Mini Lilith): Tam aşifte!

Son silahlı saldırı sahnesinde maskelerin dünyanın en büyük savaş tamtamcıları olan Trump ve Putin olması da manidar.

9 Kere Leyla filmi erkek kadın eşitsizliğini farklı bir dil ile hicvetmektedir

Aldatma – Sadakatsizlik karşıtı bir film olduğunu da söyleyebilirim.

  • Filmde “Erkeklerin en iyi bildiği şey öldürmek, hiç bir şey bulamazlarsa kendilerini öldürürler” ve “Cinsiyet meselesi değil Zihniyet meselesi” sözleri erkekleri yerin dibine sokmaktadırlar.
  • Filmden kadın erkek eşitsizliğine vurgu yapan bir cümle; “Katledilmiş kadın; Ölürken bile kategorilerimiz ayrı. Yani hiç erkek pilot, erkek yazar, erkek doktor diye bir şey duydun mu? Yani utanmasalar insan, yanında “kadın insan” diyecekler.”
  • Erkeğin doğası hakkında bir cümle; Erkeğin “Yalnız değilsin. Her şeyi birlikte yapacağız.” dediğinde parıldayan umutları var. Eline silahı alınca o umut sönüyor ama. Yorulduğunda kendini bıraktığın omuzları var. Küçücük bir iltifatta aslan kesilen yürekleri var.
  • Filmin girizgahı ise:

Yine kan revan içinde her yer

Cinayetin keşfi.

Düşünsene, erkeğin biri çıkıyor ve cinayet işlemeyi keşfediyor.

Kardeşini öldürüyor. İcada bak

Bunların bildiği tek şey öldürmek

Öldürülecek kimse kalmasa kendilerini öldürürler

Halbuki kadın aşkı buldu

Onlar ne yaptı?

Onlara âşık olmak yetmez.

Kendini ispatlayacak ya.

Uğruna ölürüm diye kandırabileceği kadın lazım.

Sonra “Çok sevdim, öldürdüm.”

“Beni sevmiyordu öldürdüm.”

“Başkasını sevdi öldürdüm.”

Ya, aşkın cinayeti olur mu?

Aşkın sevişmesi olur.

Hem de nasıl…

Hadi şimdi de bu bilgiler ışığında izleyelim filmi…

Ve bu arada tablolar muhteşem!

Benim Puanım: 8 / 10

IMDB Puanı: 3,9 / 10

Tür: Komedi

Yönetmen: Ezel Akay

Yapımı: 2020 – Türkiye

Dokuz Kere Leyla Filmi Oyuncuları: Demet Akbağ, Haluk Bilginer, Elçin Sangu, Alican Yücesoy, Fırat Tanış

Lilith kimdir?

Lilith; Musevilik ve Hristiyanlık’ta önemli bir yeri olan ve efsanelere konu olmuş bir kadın. Adem’in ilk eşi olarak Tanrı tarafından, Adem ile aynı anda çamurdan yaratılan Lilith ( eşitlik iddiasında bulunan ilk insan olarak tarihte yerini almıştır.

Efsaneye göre, Tanrı insanı başlangıçta Adem ve Lilith olarak çift yaratır. Tanrının bir lütfu olarak Lilith ve Adem cennet bahçesinde birlikte yaşamaya başlarlar. Ancak bu birliktelik mutlu bir beraberlik değildir. Anlaşmazlık sebepleri ise boşanma davalarında ileri sürülen gerekçelerden pek farklı değildir: Adem, Lilith’in olaylara neden kendisinden farklı yaklaştığını anlayamaz onu kendisine hizmet etme, bahçeyi bakımlı ve düzenli tutma konusunda tembel ve isteksiz olmakla suçlar. En önemli ve üzerinde en çok durulan sorun ise Adem’in, cinsel ilişki sırasında kadının sürekli altta olmasını istemesidir ve bunu da kadına üstünlüğünün gereği olarak görür, Lilith ise bu pozisyonu aşağılayıcı bularak karşı çıkar.

Kısacası anlaşmazlık sebebi Adem’in sürekli olarak kadına üstünlük taslaması, ona hükmetmeye çalışmasıdır. Lilith ise ikisi de aynı topraktan yaratıldığına göre eşit olmaları gerektiğini savunur ve erkeğin kendisinden üstün olmak istemesine bir anlam veremez. Sonunda birlikte yaşamalarının imkansız hale geldiğine karar verir ve Tanrı’nın söylenmemesi gereken adını anarak (ki bu isim cennetten çıkış için tek paroladır) uçup gider ve yeryüzünde Kızıl Deniz yakınlarındaki bir mağaraya sığınır. Lilith, Adem ile anlaşamayınca cenneti terk eder ve dünyaya gider.

Kendisine sunulan sıcak yuvayı kapıyı çarparak terkettiği için artık yeri de cennetten dışlanmışlar arasında olacaktır. Çevresindeki cinlerle ve cinlerin kralı (ya da şeytanın ta kendisi) Samael ile ilişkiye girer ve onlardan cin çocuklar doğurur, hem de günde yüz çocuk gibi yüksek bir oranda. İnanışa göre dünyada kötülüklerin bu kadar yaygınlaşmasının sebebi budur.

Cennette yalnız kalan Adem ise Lilith’i geri getirmesi için Tanrı’ya yalvarır. Tanrı da Senoy, Sansenoy ve Semangelof isimli üç meleği elçi olarak gönderip “evine dön” çağrısı yaptırır Lilith’e. O da kesinlikle dönmeyeceğini bildirir. Melekler kendisini, geri dönmemesi halinde her gün yüz çocuğunu öldüreceklerini söyleyerek tehdit ederler. Tehdit yerine getirilir. Lilith, duyduğu acıyla bundan sonra Adem soyundan gelen bütün insan yavrularının, hamile ve doğum yapmakta olan kadınlarla bebeklerin baş düşmanı olmaya yemin eder. Erkek çocuklarının doğduktan sonra ilk sekiz gün içinde, kız çocuklarının ise ilk yirmi gün içinde canını alacaktır. Sadece yakınında üç meleğin ismi veya sureti bulunan çocuklara dokunmayacaktır.

Efsaneye göre Havva’dan önceki ilk kadın: Lilith’in dönmesinden ümidi kesen Tanrı, Adem uyurken bilinen kaburga kemiği yöntemiyle Havva’yı yaratır. Bu yeni kadının, vücudunun bir parçası olduğu erkeğe karşı çıkamayacağını düşünmektedir. Havva Lilith’e o kadar benzemektedir ki Adem uyanınca yanında bulduğu kadının başka biri olduğunu anlamaz. Onun kendisine Lilith gibi karşı çıkmayıp boyun eğmesini ise “nihayet hidayete erip yola geldi” diye yorumlar.

Efsaneye göre Havva’dan önceki ilk kadın: Lilith ise artık kesinlikle kötülerin safındadır. Bütün insanoğullarının ve kızlarının başına gelen nice felaketin sebebidir. İnsanlara yaptığı kötülükler saymakla bitmez: Beşikteki bebeklerin bugünün tıbbınca bile sebebi açıklanamayan ani ölümlerinin baş sorumlusu olduğuna inanılır. Hamile ve doğum yapmakta olan kadınlara musallat olarak düşüklere, ölü doğumlara ve annelerin ölümüne sebep olur; yalnız yatan erkekleri uykularında baştan çıkararak gördürdüğü erotik düşlerin verimiyle hamile kalır ve cin nüfusunun artmasına katkıda bulunur. Aynaları yurt edinip özellikle aynaya fazla bakan kadınları kendi safına çeker.

Efsaneye göre Havva’dan önceki ilk kadın: Lilith Adem ile aralarındaki ilişkinin niteliği nedeniyle feministlerin ikonudur.

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.