Animasyon, Komedi, Macera, Sinema Felsefesi

Space Jam, Yeni Efsane, A New Legacy

Paylaş; başkaları da faydalansın!

1996 yılındaki çekimde kahramanımız Michael Jordan iken, bu bölümdeki kahramanımız;

1984 doğumlu,

2,06 metre boya ve

113 kg ağırlığa sahip

4 kez NBA şampiyonluğu,

4 kez NBA En Değerli Oyuncu Ödülü,

4 kez NBA Finalleri MVP Ödülü,

2 kez Olimpiyat altın madalyası,

1 kez NBA Sayı Kralı,

1 kez NBA Asist Kralı,

NBA Yılın Çaylağı Ödülü kazanan,

10 kez NBA All-Star ile Yılın Beşi,

6 kez Yılın Savunma Beşi seçilen,

Cleveland Cavaliers’in tüm zamanlar skor lideri,

Kariyerinde çıktığı 266 maçla NBA Playofflarında en fazla maça çıkan oyuncu olan…

LEBRON JAMES

Namı diğer KRAL JAMES,

Çocukluğumuzda her gün bizi ekrana kilitleyen LOONEY TUNES karakterleri ile, sanal dünyanın, gerçek dünya ile mücadelesinde zafer elde edemeyeceğini kanıtlıyor.

Filmin puanı bence abartılı derecede düşük kalmış, bu duruma, Lebron James’in büyütülmesini içine sindiremeyen diğer NBA takım taraftarlarının düşük puanı sebep olmuş olabilir.

Film çok güzel bir örnek ile çok güzel bir nasihat veriyor;

Lebron James daha çocuk,

Atari ile oynadıktan sonra,

Maça çıkıyor ve son saniyelerde atması gereken basketi kaçırıyor,

O günden sonra da bir daha eline oyun almıyor, çalışıyor çabalıyor ve her basketbol severin ilham aldığı KRAL JAMES’e dönüşüyor.

Yani

Başarıya, gerçek hayatta kendine her gün yeni bir şeyler ekleyerek ulaşabilirsin, sanal dünya ise senin yeteneklerinin gelişmesindeki engeldir

demek istiyor!

Biyografisini okuduğum kadarı ile ebeveynlik konusunda eksiklikleri gerçek hayatta da varmış, filmde bu noktaya değinilmiş, çocuklarının kendisi gibi basketbol oyuncusu olmasını istediği belirtilmiş.

Ortanca çocuğunu, playstation oynarken yakalıyor, kendi çocukluğu ile bağlantı kuruyor, halbuki ortanca çocuk basketçi olmak değil, bir oyun programcısı olmak istiyor, babasının hareketlerini oyuna programlıyor…

Buradan sonrası sanal dünyaya geçiyor,

“Uydurma” demeyin,

Yakında sosyal medya devleri, gerçeği ile birebir ortamlarda, üç boyutlu gözlük ile gerçek dünyadan kopacağınız, kokuların, dokunma hissinin yaşanabileceği geliştirilmiş sanal gerçeklik platformlarında kullanıcılarına yer kiralayacaklar ve satacaklar…

Pandemi ile toplantıların, yarışmaların yüz yüze değil de online olarak yapıldığına dikkatinizi çekmek isterim…

Üç boyutlu gözlük takarak, bir masa etrafında toplantı düzenlenebileceği gibi, takım kurularak karşılıklı maç bile yapılabilecek duruma gelinecektir.

İşte bu Space Jam, Yeni Efsane, A New Legacy filmi, insanları sanallaştırma düşüncesini ileri sürmektedir.

Sanal dünyada istediğiniz herkes olabilirsiniz, istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz, istediklerinizin gerçekte olup olmadığı önemli değil; siz düşünün yeter, her şey sizin haya gücünüz ile sınırlı!

Ama ne kadar tat alabilirsiniz?

Gerçekte olmayan yetenekler ile donatılmış karakterler ile bir kişinin, oyunda elde edeceği bir galibiyetin ne anlamı olabilir?

Sanal dünyanın efendileri bir müsabaka ayarlar; hayal ürünü en iyi karakterler ve istenildiğinde kendileri lehinde değişebilen kurgu ile kuralsız bir müsabaka sonucunda Sanal Dünya kazanırsa insanlar sanal dünyada, diğerleri kazanırsa insanlar dünyada hayatlarına devam edecektir…

Lebron James’e  takım kurması için 24 saat süre verilir ama, bulabildiği Looney Tunes kahramanlarıdır…

Ama yaşamak değerlidir, cılız bir fare bile azman bir kedi tarafından köşeye sıkıştırılsa, kediye bir kaç tırnak atmadan nasıl ki canını vermez; bir de insanın hayatı için mücadelesini düşünün!

İşte gerçek yaşam devam ettirme dürtüsü içerisinde Lebron James ve Looney Tunes takımı maçı kazanır ve tüm insanlığı sanalist bir kişilikten kurtarır.

  • Çocuklarınızı oyunlardan uzak tutun; çünkü oyunlar gerçek hayat gibi değildir, defalarca ölsen de, yenilsen de yeniden yeniden başlayacağın bir hayatın gerçekte yoktur!
  • Çocuklarınızı sosyal medyadan uzak tutun; çünkü orası, gerçekte bir halt olamayan klavye delikanlılarının kendini ispatlama alanıdır, kim gerçekte kimdir bilinemez; en masum görünen kişi bir canavara, en çocuksu görünen bir video korkutucu ve yönlendirici içeriklere  dönüşebilmektedir.
  • Çocuklarınız sizin hayallerinizi gerçekleştirecek köleler değildir, her insanın dünyaya gelme amacı vardır, çocuğunuzun yeteneğini keşfetmesine destek olun.

Benim Puanım: 8 / 10

IMDB Puanı: 4,4 / 10

Yönetmen: Terence Nance, Malcolm D. Lee

Senaryo: Leo Benvenuti, Alfredo Botello, Andrew Dodge

Ülke: ABD

Tür: Animasyon, Macera, Komedi

Vizyon Tarihi: 16 Temmuz 2021 (Türkiye)

Dil: İngilizce

Müzik: Kristopher Bowers, Hans Zimmer

Çekim Yeri: Akron, Ohio, ABD

Oyuncular: LeBron James, Don Cheadle, Cedric Joe, Khris Davis, Sonequa Martin-Green, Ceyair J Wright, Harper Leigh Alexander, Xosha Roquemore, Stephen Kankole, Jalyn Hall, Wood Harris, Sue Bird, Anthony Davis, Draymond Green, Damian Lillard, Klay Thompson, Nneka Ogwumike

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.