10 / 10, Aksiyon, Biyografi, Macera, Sinema Felsefesi, Sinema Puanı

13 Hayat, Thirteen Lives

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Tarih: 23 Haziran 2018,

Yer: Tayland, Doi Nang Non Dağı, Tham Luang (Uyuyan Hanımefendi) Mağarası

Olay: Yaşları 11-16 arasında değişen ve 12 kişiden oluşan Moo Pa (Vahşi Domuzlar) futbol takımı ile 25 yaşındaki koçları, Muson yağmurlarının su baskını sebebiyle mağarada mahsur kaldılar; kendilerinin yaşayıp yaşamadıklarına dair kimse bir şey bilmiyordu…

Hem Tayland hem de diğer ülkelerden dünyanın en iyi dalgıçları 13 kişi için seferber oldular…

Önce yaşayıp yaşamadıkları, yaşıyorlarsa nerede olduklarına dair tespit çalışması yapıldı…

Tayland yerel kuvvetleri ile, yurtdışından gelen profesyonel dalgıçlar arasında, gizli bir rekabet vardı. Ama nihayetinde hepsinin orada olma amacı 13 kişi yaşıyorsa tespit edip oradan çıkarmaktı.

Muson yağmurları yağmaya devam ediyordu, mağara içerisine sel gibi akan su, mağara içerisindeki bilinen yolların geçişini daha da zor hale getiriyordu… Bunun için, mağaraya su girmesini yavaşlatarak içeride mahsur kalanlar ile onları kurtarmaya çalışan dalgıç ekibine zaman kazandırmak için, su mühendisi önderliğindeki gönüllüler, tespit ettikleri giriş noktalarına borular döşeyerek, insan gücü ile akıtabilecekleri kadar çok miktarda suyu (Uzaklaştırdıkları su miktarı 210 Milyon Litre olarak hesaplandı.), tüm gelirleri pirinç olan köylülerin tarlalarına, köylülerin rızasını alarak akıtıyorlardı (çiftçilerin zararları Tayland Devleti tarafından karşılanmış)…

İçeride oksijen azalıyor, sular yükseliyor, çıkışa ulaşmak için gereken zaman daha da artıyordu.

En iyi yüzme bilenin bile suya daldığındaki süre uzadığında, panik ile, baskın gelen ölüm korkusu yüzünden ne yapacağını bilemez halde sağa sola çırpınmasından dolayı öldüğü olaylara şahit olduğumuzu düşündüğümüzde, çocuklar tamamen su dolu tünellerden nasıl geçirilecekti?

Bu proje için Elon Musk’ında, Spacex mühendislerine, uzay roketlerinden tek kişilik bir dalgıç taşıyıcı yaptırdığını, testlerinin başarılı geçtiğini ve kapsül uçakla Tayland’a doğru yolculuk ettiği sırada kurtarma operasyonunun başarı ile sonuçlandığını ve ileriki zamanlarda karşılaşılabilecek benzer olaylar için Tayland’a hediye edildiğini izlemiştim.

Bugünün işini yarına bırakma; başarı ile sonuçlanan kurtarma operasyonundan bir kaç gün sonra mağaranın tamamı su ile dolmuş ve 8 ay boyunca çekilmemiş.

“İşi ehline veriniz, ehline verdikten sonra ona güveniniz, destek veriniz o sizin güveninizi boşa çıkarmayacaktır” bu olayda bir kere daha kanıtlanmıştır.

Kurtarma operasyonunda, operasyon sırasında Saman Gunan, operasyondan sonra operasyon esnasında kaptığı enfeksiyondan dolayı Beirut Pakbara hayatını kaybetmiştir.

Hydrophobia: Su korkusu

Antlophobia: Sel korkusu,

Claustrophobia: Kapalı alan korkusu,

Achluophobia: Karanlık korkusu,

Anginophobia: Havasız kalarak boğulma korkusu olanlar filmden uzak dursun.

13 Hayat, Thirteen Lives filmini AmazonPrime üzerinde izleyebilirsiniz.

Benim Puanım: 10 / 10

IMDB Puanı: 7,8 /10

Yönetmen: Ron Howard, Charles Croughwell

Senaryo: William Nicholson, Don MacPherson

Ülke: İngiltere

Tür: Aksiyon, Macera, Biyografi

Vizyon Tarihi: 25 Kasım 2022 (Türkiye)

Dil: İngilizce

Müzik: Benjamin Wallfisch

Çekim Yeri: Oxenford, Queensland, Avustralya

Oyuncular: Viggo Mortensen, Colin Farrell, Joel Edgerton, Tom Bateman, Paul Gleeson

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.