Kişisel Gelişim, Kitap

Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı, Mark Manson

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bu kitabı civcivlerimizi otlatmaya çıkardığımda okumaya başladım. Bir kitabın ismine baktım… Bir de civcivlerin ne yaptıklarına… Ottan ota koşuyorlardı… toprağı eşeliyorlardı… buldukları her ne ise, hoşlandıkları bir yiyecekti demek ki, gagalıyorlardı! Sudan gagaları ile suyu alıp, başlarını gökyüzüne kaldırıp yutuyorlardı… Yani bir bakıma, Nazım Hikmet’in “Yaşamak” adlı şiirindeki gibi; yaşamanın dışında ve ötesinde bir şey yapmıyorlardı.

İnsan olarak yaratılan bizler ne yapıyoruz?

CEVAP verin… Bekliyorum… Hadi…

Bu kitabın ismi, hayatımızdaki her şeye boş verin gibi anlaşılabilir? Ama değil!

Hayatımızda başımıza gelen her şey, anlık dahi olsa, bizim için bir sınav niteliğindedir. Bu sınavı geçersek dersimizi başarıyla almışız demektir. Örneğin; cinayetlerin büyük bir çoğunluğu anlık öfke ile gerçekleşmektedir. “Sert sirke küpüne zarar verir”, “öfke ile kalkan zarar ile oturur” gibi bizim uzun tecrübelerini ifade eden atalarımızın sözlerinde de bu kitabın bazı kısımları saklıdır. Öfke bir kasırgadır. Öfkeni yen ve gök kuşağından mahrum kalma. O an ne kadar kötü geçiyor olursa olsun sen daha kötü olacak hareketlerden kaçın. Gerekirse bulunduğun ortamdan kaç. Erkek misin lan gibi laflar edeceklerdir. Kafana takma!

Mesela karşındaki senin yaptığın bir şeye, sen haklı olsan ve işini yapıyor olsan da sinirlenmiş ve anana, avradına, sülalene küfrediyor… Ne yaparsın? Haddini bildirirsin değil mi? Ama öyle yapma, bırak rahatlasın! Neden mi? Onun yaptığı sadece cahilliğini gözler önüne sermek, seni korkutmaya çalışmak, seni yaptığın şeyden geri adım attırmaya çalışmak… boş ver kendi cehaletinde boğulsun. Bir kulağından girsin diğerinden çıksın. Havlayan köpek ısırmaz unutma! Kafana takma!

Veya gerçekleştirmeyi çok istediğin bir iş olsun; zaman akıyor… bir işin de var… başarısız olmaktan da korkuyorsun… bu korkuyu yenemedikten sonra başaramazsın. Başarısızlığı kafana takma!

Nasıl ki bir gün öleceğin halde, ölmeyi kafana takmıyorsun da öyle yaşıyorsun ya! Aynen öyle. Kötü olabilecek hiç bir şeyi kafana takma.

Gibi gibi gibi….

İnsana, aslında bildiği şeyleri bir kez daha anlatarak, farkındalık oluşturmayı hedefleyen bir kitap.

Tavsiye eder miyim?

Tabi ki EVET!

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.