Sağlık

Harvard’lı Doktordan Corona Virüs Uyarıları

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Harvard Tıp Fakültesi doktorlarından Mehmet Furkan Burak Corona Virüs hakkında önemli uyarılarda bulundu:

  • Corona Vürüsü taşıyıcısı bir kişi, virüsün kendisine bulaştığına dair hiçbir belirti göstermemesine rağmen 14 gün boyunca çevresindekilere bunu bulaştırabilme ihtimali vardır.
    • Bu ihtimal bazı sektörlerde çalışanlar için çok daha yüksektir. “Havaalanında hastanede çalışan birinin bulaştırıcılığı çok korkunç boyutlara ulaşabilir. Corona Virüs kaptıktan sonra ilk 5 gün semptomsuz, özellikle ikinci gün bulaştırıcılığı yükseliyor. Bu ciddi bir risk. Zaten toplumu asıl tehdit eden bu.”
  • İZOLASYONU BECEREBİLENLER ERKEN KURTULACAK

    • Türkiye’nin sağlık sistemi altyapısının kuvvetli, sahip olduğu kaliteli sağlık personelinin de avantaj olmasına karşın çok ciddi bir salgın ve buna bağlı hasta yükünün tüm ülkeler gibi Türkiye’yi de ciddi bir şekilde zorlayacaktır.
    • Virüse maruz kalanların “Yüzde 80’i hastaneye bile gerek duymuyor, yüzde 20 hastaneye geliyor, bunların yüzde 5’inin yoğun bakım ihtiyacı var. Enfekte olanların yüzde 95’i hastaneye gelmeyecek. Korkulan senaryoların gerçekleştiği takdirde ne ABD ne Türkiye ne de dünyada hiçbir ülkenin sağlık sisteminin bu yükü kaldırma şansı var.”
  • İZOLASYON TOPLUMUN BAZI KESİMİNE DEĞİL TAMAMINA OLMALI

    • Corona Virüs ile mücadele insanlığın en büyük ihtiyacı ZAMAN!dır. mevcut ilaçları denemek, hastaneye gelen hasta sayısını azaltıp sağlık personelini kaybetmemek, ölüm sayısını minimumda tutmak için ZAMAN kazanmamız gerekiyor;
    • İzolasyonu becerebilen toplumlar Corona Virüsten erken kurtulacak, beceremeyenler çok uzun süre mücadele edecek. Enfeksiyon durumlarında toplumun bir kısmı evde durup diğeri dışarıda devam ediyorsa bir çuval inciri berbat ediyordur.”
  • ÜÇ HAFTA EVİNDE DURAN BİRİSİ HAYAT KURTARIYOR

    • EVDE KAL’ma ve SOSYAL İZOLASYON, hastalıkla mücadele hayati bir role sahiptir; ‘‘Sosyal izolasyon toplumun yaşlı ve hasta astım gibi genç hastaları içindir. Siz hiç semptomsuz da geçirebilirsiniz. Ben şu anda dışarıda dolaşarak taşıyıcılığımı sürdürüyorum. İnsan, yaratılışı gereği hissetmediği bir şey üzerine aksiyon alması zordur.
    • Her şeyi devletten beklemeden herkesin kendini İZOLE etmesi lazım ki rakamlar sağlık personelinin mücadele edebileceği düzeyde kalsın. İki üç hafta evinde duran biri bilsin ki dışarıda birilerinin hayatını kurtarıyordur.’

Yazının tamamına https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/izolasyonu-basaran-toplumlar-erken-kurtulacak-5694070/ adresinden ulaşabilirisiniz.

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.