Sağlık, Sesini Çıkar

Trans Yağ Yoktur ve Rekabete Aykırılık

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Ürünlerin paketlerindeki “TRANS YAĞ Yoktur” ibaresi’nin;

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Harun Seçkin’in

“Bu düzenleme ile ‘trans yağ yoktur’ ibaresini kaldırıyoruz. Zaten trans yağ kullanımını yüzde 2 ile sınırlandırdık. Bu çok önemli bir düzenleme. Yağ olan bir gıdada yüzde 2’nin altında trans yağ olması ancak analizle tespit edilebilir. Trans yağ olma olasılığı çok düşük. Etikete ‘trans yağ yoktur’ diye yazıldığında tüketicide yanlış algı yaratabilir. Diğer ürünlerde trans yağ varmış gibi bir algı oluşuyor. Bunu önlemek istiyoruz. AB, Nisan 2021’de bu uygulamaya geçecek, biz 1 Ocak itibariyle geçmiş olacağız. Geçmişte, GDO ile ilgili benzer bir durum yaşanmıştı. Türkiye’de gıdalarda GDO kullanımı yasak. Bazı üreticiler gıda etiketine ‘GDO yoktur’ diye yazınca diğerleri için haksız rekabete neden olur diye kaldırılmıştı.”

Bilgilendirmesi doğrultusunda kaldırılması için bir taslak düzenleme yayınlandı ve 23 Aralık 2020 tarihine kadar https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM/Duyuru/420/Mevzuat-Taslagi-Tgk-Gida-Etiketleme-Ve-Tuketicileri-Bilgilendirme-Yonetmeliginde-Degisiklik-Yapilmasina-Dair-Yonetmelik adresinde görüşlere açık olacaktır.

Kalp hastalığı riskini yüzde 21 ve ölüm riskini yüzde 28 artıran TRANS YAĞ ile ilgili bilgilendirmenin yapılmaması, diğer firmalara karşı rekabete aykırı durum değil, ürünlerinde TRANS YAĞ kullanmayan firmalara karşı adaletsizliktir.

% şunun altında, % bunun üstünde ayrımı yapılmaksızın ürünün içerisinde ne kadar Trans Yağ kullanılmış ise o bilgi yazmalıdır.

TRANS YAĞ ile ilgili bir ibare olmaması durumunda, TRANS YAĞ kullanan firmalar fiyatlarını TRANS YAĞ kullanmayanların fiyatlarına kadar artıracak, TRANS YAĞ daha ucuz olduğundan, TRANS YAĞ kullanmayan firmalara göre daha çok kar etmelerini sağlayacaktır. Bu haksız kazançtır. Diğer durumda doğrudur ürünlerinde TRANS YAĞ kullanmayan firmalarda, nasıl olsa bir avantaj değil diye ürünlerinde TRANS YAĞ kullanmaya başlayabileceklerdir.

TRANS YAĞ kullanan firmaların baskıları ile hazırlandığı açık olan bu düzenleme için sende vatandaş olarak, iş işten geçmeden, yukarıda verdiğim adresteki form üzerinden sesini çıkar!

VATANDAŞ = TÜRKİYE CUMHURİYETİ

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.