Bilim Kurgu, Gizem, Sinema Felsefesi

Vivarium

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Filmi boş boş izlemek izlediğinizde hiç bir şey anlamayacaksınız ama vereceğim ipuçları ile filmin ne anlatmak istediğini gayet iyi anlayacaksınız.

Önce Vivarium ne demek onun ile başlayalım:

Vivarium: Hayvanları gözlem veya çalışma için veya evcil hayvanlar olarak, yarı doğal koşullar altında tutmak için uyarlanmış veya hazırlanmış bir mahfaza, kap veya yapı; bir akvaryum veya fanus.

Ve diğer gözden kaçırılması muhtemel ipuçları: 

1 – Film, kuş yuvasında yumurtasından yeni çıkmış bir cücük, hem bir yumurtayı hem de kendisinden önce doğmuş cücüğü yuvadan aşağı atıyor. Cücük sonradan Şahin’e benziyor ve kendisini büyüten annesini bile yemeye kalkıyor…

Yani; hayat güçlü olana hayatına devam etme olanağı tanımaktadır.

Çalışarak parasını kazanan sevgililer, evlenmeden önce, uygun kredi ile ev sahibi olabilmek için, yeni oluşturulmuş bir sitenin satış ofisine giderler…

2 – Site, her şeyi ile bir birinin aynısı binlerce evden oluşuyor. Doğa olarak sadece bahçesi var. Bulutların hepsi aynı şekilde. Emlakçı dolaptan şampanya çıkarır kutlama için… Emlakçı ortadan kaybolur… Kaçmaya çalışsalarda bütün yollar o eve çıkar… Eve her gün erzak gönderilir…

Yani hayallerinizi değil, patronların sizin yaptığınız iş için biçtiği ücretleriniz ile satın alabileceğiniz şekilde hayatınızı yaşarsınız. Kaçarınız yoktur.

3 – Bir kaç gün sonra kapıya bir bebek bırakılır. Hızlıca büyür… Acıkınca çığlık atar… Gittikçe daha fazla yer… İki sevgiliye anne baba der… Taklit eder…

Bu ev almakla işlerin bitmeyeceğini; elektrik, su, gaz, telefon faturalarının, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi gibi vergilerin günden güne maddi durumu zedeleyeceğini betimlemektedir…

4- Düz yöntemlerle çıkışa ulaşamamaktadırlar… Diğer evlerde de kimseler yoktur. Evin altına tünel açmaya karar verirler; en azından oradan gerçek dünyaya adım atabileceğini düşünürler… Yemeden içmeden kesilirler…

Burada da anlatılmak istenen, sana senin imkanların ile sunulandan kaçmaya çalışma çaban nafiledir… Komşuluk bitmiştir. Sen kimsenin umurunda değilsin. Herkes kendi hayatını yaşamaktadır. Hayat yolculuğunda bir başınasın.

5- Çocuk başına buyruk bir yerlere gider. Gelir

Yani öyle harcamalar yapacaksın ki; paranın neden elinde kalmadığı hep senin için bir muamma olacak. Harcıyorsun ama karşılığında bir şey elde etmediğini düşünüyorsun.

6- Çocuk annesini de babasını da, eşmeye çalıştıkları çukura gömer…

Yani; harcamak zorunda olduğun giderler, senin, hayallerini yaşamana asla müsaade etmeyeceklerdir.

7- Çocuk, iki sevgilinin benzini bitti diye park edip gittikleri arabaya, garajdan bir bidon benzin getirerek döker ve arabayı çalıştırarak yol alır.

Yani; elinde ne var ne yok önce onu bir değerlendir. Elindekilere göre geleceğini planla. Önceliklerini iyi ayarla. Her şey sende bitiyor.

8- Çocuk, emlakçı olarak, eski emlakçının ölüsünün yerine geçer… Ve geri planda da sevgililerden adam olanımız kazdığı kuyunun altında bir cenaze ile karşılaşmıştır. 

Yani; bu hayatta herkesin yerine geçecek biri mutlaka vardır. Sen ölürsün, senin yerin hemen birisi ile doldurulur.

Benim Puanım: 9 / 10

IMDB Puanı: 5,9 / 10

Süre: 97dk

Tür: Bilim Kurgu , Gizem

Yönetmen: Lorcan Finnegan

Senarist: Lorcan Finnegan , Garret Shanley

Yapımı: 2019 – İrlanda , ABD , Belçika

Vivarium Filmi Oyuncuları:  Imogen Poots, Jesse Eisenberg, Jonathan Aris, Senan Jennings, Eanna Hardwicke

Yapımcı: Brendan McCarthy , John Mcdonnell

Paylaş; başkaları da faydalansın!

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.